Anonimus

Anonymous
2011
7,1 28 tys. ocen
7,1 10 1 28166
6,0 9 krytyków
Anonimus
powrót do forum filmu Anonimus

Mogę się mylić lecz wnętrza pojawiające się w filmie, pokoje, sale itp. bardzo przypominają mi te, które są w serialu The Tudors. Niektóre są niemal identyczne na co zwróciłam uwagę. Wie ktoś może coś na ten temat?

kultowa_monia

bo to ciąg dalszy rządów Tudorów....więc schedę po Henryku przejęła Elżbieta, stąd prawie identyczne wnętrza

kahna_filmweb

Wiem, że to ciąg dalszy rządów Tudorów, jednak wątpiłam by w filmie wzorowali się na serialu. Jestem po prostu ciekawa czy te wnętrza pochodzą z jakiegoś konkretnego zamku/pałacu i jak się on nazywa.

ocenił(a) film na 8
kultowa_monia

w ciekawostkach filmwebowych znalazłem, że Tudorów kręcono w studiu w Irlandii, a Anonimusa w studiu pod Poczdamem. także wnętrza są podobne tylko dlatego, bo wydarzenia dzieją się niekiedy w tych samych miejscach :-)

wookiee22

W takim razie naprawdę je do siebie upodobnili, nawet okna :) Dzięki za informację :)

kultowa_monia

W architekturze również panują mody. Charakterystyczne ostrołuki w przejściach noszą nazwę "łuków Tudorów". Podobnie konstrukcja szachulcowa budynków (u nas zwana pruskim murem) w Anglii nazywana jest "murem Tudorów", bo w ich czasach się upowszechniła.

bazant57

Aż tak konkretnej odpowiedzi się nie spodziewałam. Czyżbyś interesował się architekturą? A mur pruski znam, bo pełno takich budynków mam w mieście, gdzie studiuję, ale nie zauważyłam ich w filmie.