Anonimus

Anonymous
2011
7,1 28 tys. ocen
7,1 10 1 28166
6,0 9 krytyków
Anonimus
powrót do forum filmu Anonimus

historia

ocenił(a) film na 10

czy to co własnie oglądam , jest historią czy wymysłem scenarzysty , bo nie wiem jak odbierać film :)

ocenił(a) film na 10
piotreq_3

obejrzałem!
super film , piękne zdjęcie , miażdżąca scenografia i to co lubie njabardziej British English ;]
miało być mocne 9 , ale zaszalałem i dałem 10 ;]

ocenił(a) film na 9
piotreq_3

Znawcy literatury są podzieleni w tej sprawie na dwie grupy. Oczywiście tych za i tych przeciw jeśli chodzi o to, czy dzieła Szekspira faktycznie napisał Edward de Vere. Zwolennikami tej teorii byli np. Freud, Nitze, a choćby nawet aktor Jeremy Irons, przeciwników tej teorii jest równie wielu jak i jej zwolenników. Tak więc coś widocznie jest na temacie ;) Sam poczytaj i określ swoje stanowisko w tej sprawie.

ocenił(a) film na 10
iwcia_wi

nie mogłem się powstrzymać i już podczas oglądania przestudiowałem wikipedie , z 10 razy pausowałem film :D

ocenił(a) film na 9
piotreq_3

W temat zagłębiałam się już jakiś czas temu ;) Film dzisiaj zobaczyłam, ale nie daje mi spokoju postać Bena Jonsona, oczywiście usiłuje wyszperać coś na temat "Wprowadzenia do całokształtu dzieł Williama Shakespear'a", o którym mówił narrator na koniec filmu.

ocenił(a) film na 8
piotreq_3

Oczywiście, że jest w dużej części wymysłem scenarzysty - by budować wiarygodną narracje poprzez pokazanie realnych postaci historycznych. Jest ona pretekstem do snucia rozważania nad siłą sztuki - oddziaływania na ludzi - tworzenia ludzkich dramatów niezależnie od nich. Gdy Robert Cecil mówi Edwardowi, że jest tak jak w greckiej tragedii, sztuka się kończy. Zatocza koło. Mnie osobiście zaskoczyło na plus obsadzenie w roli narratora Dereka Jacobiego. Jest to bezpośrednie nawiązanie do znakomitego Henryka V Kennetha Barnagh, który także wyznaje pogląd, że Szekspir nie napisał tych dzieł tylko Edward de Vere.