Anora

2024
6,8 47 tys. ocen
6,8 10 1 47359
7,6 81 krytyków
Anora
powrót do forum filmu Anora

To trochę taki symbol upadku kina. Anora jest filmem dobrym, ale nie jest filmem do nagradzania, nie z tą treścią. Wygląda na to, że naprawdę nie powstają filmy wartościowe, mądre z dobrym przekazem dla ludzi. W latach 90tych, czy w pierwszej dekadzie xxi wieku nominacja dla anory byłaby wyczynem. Szkoda. Jak już nie mieli czego, to mogli wybrać Diunę, która zawsze by się wybroniła.

ocenił(a) film na 7
paniczBartosz

Powstają bardzo dobre filmy. Chociażby Brutalista, Kompletnie nieznany, Diuna. Ale z absolutnie niezrozumiałych dla mnie powodów wygrał ten przeciętny film z ruskimi oligarchami w tle. Jestem bardzo, bardzo rozczarowana.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Mam wątpliwości czy rzeczywiście powstają filmy bardzo dobre, które są jednocześnie wartościowe i przystępne w odbiorze dla tzw przeciętnego widza ..

ocenił(a) film na 5
paniczBartosz

Zdecydowanie takim filmem jest Brutalista. Fakt, może nie najkrótszy, ale to ostatecznie w żaden sposób nie sprawia, że mniej przystępny. 
Z kolei co do samej Anory, to dla mnie jest to zupełna zagadka, w jaki sposób ten film mógł wygrać w najważniejszych kategoriach. Oczywiście jest ten film zrealizowany bardzo dobrze, czasami wręcz znakomite zdjęcia, jednak sam scenariusz pozostawia naprawdę wiele do życzenia...

ocenił(a) film na 7
Storner18

No właśnie tylko Brutalisty nie widziałem i zastanawiam się co się właściwie wydarzyło na przestrzeni tygodni, że film który był faworytem w kategorii najlepszy film, najlepszy reżyser ostatecznie przegrał. W notowaniach bukmacherow kurs z 1.5 spadł do 7.5 .. Twoim zdaniem jest to przystępny film, ale też jest wiele opinii, sugerujących że film jest nudny, i niewiele się w nim dzieje. Więc.. muszę to w końcu obejrzeć;)

ocenił(a) film na 5
paniczBartosz

Warto :⁠-⁠). A to, że Brutalista jest uznawany za nudny film... To fakt, tempo tego filmu nie powala, jest raczej z kategorii tych spokojnych, więc pewnie to dlatego. Pisząc, że jest przystępny, mam na myśli przede wszystkim to, że docelowy odbiorca wydaje się uniwersalny i niezależnie od doświadczenia filmowy każdy może z niego czerpać przyjemność.

ocenił(a) film na 9
Agatonik

kompletnie nieznany to przeciętniak. A Anora drugi najlepszy film roku po Diuna 2

ocenił(a) film na 1
Arthur_Flowerkis

Diuna 2 nie miała konkurencji w tym roku . Gdy ok raz 3 wychodziłem z kina zastanawiałem się czy sięgnie po 8 - 10 Oscarów. Nie rozumiem tylko jak komuś, któremu podobała się Diuna może chwalić taki gniot jak Anora?

ocenił(a) film na 9
Agatonik

Jak ty oceniasz nickel boys 9/10 to się na kinie nie znasz... dobre zdjęcia ma i tyle. Polecam "Konia turyńskiego" to prawdziwe Arcydzieło oraz 'Holy Mountain'.

ocenił(a) film na 2
paniczBartosz

Dokładnie nie z taką treścią. Wg mnie mądrym filmem z treścią i przesłaniem na The Brutalist któy został skrzywdzony przez Anorę

ocenił(a) film na 8
paniczBartosz

Diuny 2 nie widziałem, ale po jedynce to zdecydowanie wybrałbym Anorę, hehe.