To trochę taki symbol upadku kina. Anora jest filmem dobrym, ale nie jest filmem do nagradzania, nie z tą treścią. Wygląda na to, że naprawdę nie powstają filmy wartościowe, mądre z dobrym przekazem dla ludzi. W latach 90tych, czy w pierwszej dekadzie xxi wieku nominacja dla anory byłaby wyczynem. Szkoda. Jak już nie mieli czego, to mogli wybrać Diunę, która zawsze by się wybroniła.
Powstają bardzo dobre filmy. Chociażby Brutalista, Kompletnie nieznany, Diuna. Ale z absolutnie niezrozumiałych dla mnie powodów wygrał ten przeciętny film z ruskimi oligarchami w tle. Jestem bardzo, bardzo rozczarowana.
Mam wątpliwości czy rzeczywiście powstają filmy bardzo dobre, które są jednocześnie wartościowe i przystępne w odbiorze dla tzw przeciętnego widza ..
Zdecydowanie takim filmem jest Brutalista. Fakt, może nie najkrótszy, ale to ostatecznie w żaden sposób nie sprawia, że mniej przystępny.
Z kolei co do samej Anory, to dla mnie jest to zupełna zagadka, w jaki sposób ten film mógł wygrać w najważniejszych kategoriach. Oczywiście jest ten film zrealizowany bardzo dobrze, czasami wręcz znakomite zdjęcia, jednak sam scenariusz pozostawia naprawdę wiele do życzenia...
No właśnie tylko Brutalisty nie widziałem i zastanawiam się co się właściwie wydarzyło na przestrzeni tygodni, że film który był faworytem w kategorii najlepszy film, najlepszy reżyser ostatecznie przegrał. W notowaniach bukmacherow kurs z 1.5 spadł do 7.5 .. Twoim zdaniem jest to przystępny film, ale też jest wiele opinii, sugerujących że film jest nudny, i niewiele się w nim dzieje. Więc.. muszę to w końcu obejrzeć;)
Warto :-). A to, że Brutalista jest uznawany za nudny film... To fakt, tempo tego filmu nie powala, jest raczej z kategorii tych spokojnych, więc pewnie to dlatego. Pisząc, że jest przystępny, mam na myśli przede wszystkim to, że docelowy odbiorca wydaje się uniwersalny i niezależnie od doświadczenia filmowy każdy może z niego czerpać przyjemność.
kompletnie nieznany to przeciętniak. A Anora drugi najlepszy film roku po Diuna 2
Diuna 2 nie miała konkurencji w tym roku . Gdy ok raz 3 wychodziłem z kina zastanawiałem się czy sięgnie po 8 - 10 Oscarów. Nie rozumiem tylko jak komuś, któremu podobała się Diuna może chwalić taki gniot jak Anora?
Jak ty oceniasz nickel boys 9/10 to się na kinie nie znasz... dobre zdjęcia ma i tyle. Polecam "Konia turyńskiego" to prawdziwe Arcydzieło oraz 'Holy Mountain'.
Dokładnie nie z taką treścią. Wg mnie mądrym filmem z treścią i przesłaniem na The Brutalist któy został skrzywdzony przez Anorę