Anora

2024
6,8 47 tys. ocen
6,8 10 1 47449
7,6 83 krytyków
Anora
powrót do forum filmu Anora

5 Oscarów, średnia gra aktorska i jeszcze więcej krzyków i wulgaryzmów. Rozumiem, że film ukazuje Ani jako osobę skaleczoną przez los, nieznającą lepszego życia i lepszego traktowania, będą niżej w drabinie społecznej i na koniec dnia to wszystko domysły, bo nie znamy jej przeszłości i historii. Jednak jej postać jest pusta, okazuje dwa oblicza: złość i pożądanie. Czy tylko ja nie widzę tu żadnej głębi oprócz tego? Czy Hollywood aż tak zeszło na psy, że nominuje do najlepszej roli drugoplanowej typa, który wypowiedział pare zdań i obserwował przez cały film wszystko z boku? Po 20 minutach samych wrzasków zaczęły mi krwawić uszy, doczekałem z bólem do końca, żeby się przekonać, czy może faktycznie ten film zasługuje na tyle nagród i tak się zawiodłem. Film gloryfikuje prostytucję, jest niepotrzebnie przedłużony przez ilość bezsensownych przepychanek i wypowiedzianych k*rew.

indiexo

Nie wiem w sumie jak można w kimś widzieć jedynie dwie cechy. Jest osamotnioną znudzoną własnym życiem i nieszczęśliwą dziewczyną, którą matka zostawiła dla faceta i wyprowadziła się do innego stanu. Jest pyskata, bo musi sobie sama radzić w życiu, walczy o swoje. Marzy jej się lepsze, mniej beznadziejne życie. Jest szczęśliwa gdy ma chłopaka i znajomych, pragnie by rodzina Ivana ją zaakceptowała i przyjęła do siebie. Jest jej przykro, gdy ktoś, kogo polubiła ją zdradził, kto wypowiada się o niej bez szacunku i wykorzystał, by zagrać na nosie rodzicom.
"Film gloryfikuje prostytucję"
W jaki sposób?
"doczekałem z bólem do końca, żeby się przekonać, czy może faktycznie ten film zasługuje na tyle nagród i tak się zawiodłem."
Twój błąd to przejmowanie się nagrodami. Zmusiłeś się do oglądania filmu...dlaczego? Bo ktoś stwierdził, że warto. Nominowali, dali nagrody — mnie to obojętne. Film zobaczyłem z ciekawości, nie zastanawiałem się, na co zasługuje. Nie widzisz tego co jurorzy czy ludzie, którym się podobało widzieli i tyle.