7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187795
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Tak jak upadła cywilizacja egipska, majów czy rzymska.... tak i nasza również dąrzy do upadku.

Ale najlepsze jest to, że sama chyli sie ku destrukcji , czyniąc powszechnym aborcję, eutanazję...(JPII, określił ją "cywilizacją śmierci")

Iw_

a moherek w glowke nie uwiera za bardzo ?????

b3lial

[ha-ha-ha]

wole mieć moher na głowie, niż próżnię zamiast mózgu (tak jak osobnik wyżej)

ps. tylko na taki komentarz Cię stać?
...a przepraszam..nie wymagajmy za dużo.

Iw_

no za to poziom Twojej wypowiedzi pasuje do moherkow .... wystarczy posluchac ich wypowiedzi .....brawo ! a w domu wszyscy zdrowi ?

b3lial

Wow... !!! to było na prawdę coś!!! Nie wiem tylko czemu Jana Pawła II porównujesz do moherów? Jesteście zbyt wielkim przygłupem by dostrzec tą ogromną różnicę między ojcem dyrektorem a Naszym papieżem? Nie rozumiem takich ludzi :( Skrajna lewicowość, głupota, zrywanie z tradycją i religią, wyrzekanie siejakichkolwiek wartości... tylko na to was stać? na anarchię i chaos? Nie jestem moherem. Chodze do Kościoła może 3 razy do roku zazwyczja tylko na święta. Przeraża mnie to, że większość Polakó zaczyna być anty wszystko. Antyrządowe teksty - rozumiem, ale co zrobiłą Ci papież, że porównujesz go do moherów? Może po prostu nie jesteście w stanie zrozumieć złożoności tematu? Masz swoje przytępe ,,widzimisię" i koniec. Otóż inteligencja polega między innymi na tym, że potrafisz patrzeć na świat wielopoziomowo. Ty masz jeden wymiar w tym łbie zacieszając przygłupią twarz i myśląc że jesteś ok. Żałozne :(

b3lial

A propos Beliala: to jeden z upadłych aniołów, i czterech "szefów" piekielnych (pozostali to: szatan, lucyfer i lewiatan), nie wiem więc czemu przybierasz jego imię.

Wojtas777

hm...

zastanawiające...

Iw_

Ja chyba taką próżnię mam. Nie znam takiego słowa "dąrzy".

ocenił(a) film na 7
Iw_

Filmu wprawdzie jeszcze nie widziałem, ale słowa iwonki są jak najbardziej prawdziwe. Ale to normalne, że cała przyroda (w tym także my) zatacza koła - jedno niszczy, drugie powstaje.

A czy "cywilizacja smierci"? No nie wiem.. w końcu brutalnością nie odstajemy od poprzednich (z tym, że teraz używamy rękawiczek)

do b3lial.. lepiej milczeć i wydawać sie głupim, niż przemówić i rozwiać wszelkie wątpliwości.

A iwcia to zaje*isty moher :D Szkoda, że takich nie ma więcej ;)

Willy_4

Pozdrowienia od formacji moherowych beretów:)

Iw_

Ja bym raczej powiedzial, ze ku samodestrukcyjnemu upadkowi darza wylacznie z gruntu z deprawowane ideologie polityczne (takie jak chociazby wspolczesne POstkomunistycznie antypanstwowe dziwolagi michnikowszczyzny pseudoliberalnej), ktore co najwyzej pociagaja za soba automatycznie ku niebytowi zbudowane na nich cywilizacje - wystarczy zatem wypracowac jedynie ustroj w pelni przyjazny czlowiekowi (jako jednosce, jak i spolecznej wspolnocie), o ktory zabiegal chociazby sw. pamieci Jan Pawel II, aby o kolejnych apokalipsach nie bylo juz nigdy wiecej mowy (przynajmniej tych z przyczyn od ludzkosci w pelni zaleznych) :)

cosmo

A co sie ma do niewyrobinego umyslowo b3liala, to spiesze go laskawie pocieszyc, ze choc na aborcje sie wbrew wlasnym pragnienia nie zalapal, a masochizm wyssal z mlekiem kremlowskiej matki, to niech chociaz wybywa czym predzej na bliski jego z karlowacialej lewizna duszy bolszewicki wschod, co by sie tam jeszcze przynajmniej na upragniona mu eutanazje za wczasu wstrzelic - tylko niech sie spieszy, bo szkoda by sie tak tu w chrzescijanskim kraju na prozno meczyl, kiedy zbrodniczy system sowiecki mu tam od reki jest w stanie w egzystencjalym cierpieniu ulzyc 8)

cosmo

oj jaka inteligetna wypowiedz...az nie jestem w stanie objąć twego toku rozumowania ... no tak za madry jestes ... poprosu za taka wypowiedz to tylo strzal po ryju ci sie nalerzy ... zasuwaj na kleczkach do torunia i sie poskarz ojcu dyktatorowi

b3lial

umiesz się tylko czepiać, a nie wypowiadać się.

Co, Dziecko Popkultury? W telewizji nie przygotowali Ci wypowiedzi na ten temat? Dlatego nie umiesz nic powiedziec? Jeżeli to jest za trudne, to idź lepiej pooglądać sobie mtv [albo inne gówno], zamiast tworzyć offtopy na temat formacji moherowych beretów, albo radia babć. Przynajmniej nie będziesz stersował się,że nie rozumiesz, jak będziesz czytał następnego posta i zrobisz w końcu to co najlepiej ci wychodzi.

pozdr dla tych , którzy poruszyli genezę tematu, i nie tworzyli bezadziejnych dyskusji o niczym(bo mieli zły dzień).

Iw_

Droga Iwonko widać że stawiasz się ponad niektórymi. Próbujesz udowodnić ze treść Twoich wypowiedzi niesie ze sobą większą prawdę niż wypowiedzi innych(co jest nie prawdą). Niektórzy nie potrzebują wielu mądrych słów aby ująć istotę problemu, czasem wystarczy jedno czasem mocne zdanie, aby podsumować czyjś długaśna wypowiedz.Kolega który żartobliwie zarzucił Ci przynależność do moherów miał racje. Ja juz nie moge patrzeć na ten cały syf na górze. Niezmiernie się wstydzę ze tacy ludzie próbuja nami rządzić. A najgorsze jest to ze to jest ich praca, że oni dostaja za to pieniądze, aż krew mnie zalewa ze to pieniądze z podatków, które sam płace :/. A propos JP II, to biedny człowiek, który wypowiedział wiele mądrych słów. Biedny człowiek, który być może po śmierci przekonał się, że był najbardziej wkręconym człowiekiem XX wieku, wkręcony w istnienie nieba i piekła. Umierając przekonał się, ze tak naprawdę nie ma NIC, ze cale życie pozagrobowe to SHIT, ze go po prostu NIE MA, a kościół największa w w historii ludzkości maszyna do robienia pieniędzy, za wszelka cenę, nawet kosztem tysięcy ludzkich istnień.

Grisza_4

Drogi "Griszo" widać , że wydaje Ci się (sic!) , że jesteś obiektywnym obserwatorem tej dyskusji i dlatego wydaje Ci się (sic!), że jako świadek całej sytuacji wygłosisz teraz "słuszny" komentarz.

Jeśli chodzi to co napisałeś do mnie; NIe wiem, czy zauwazyles, ale kolega żadnego zdania nie wyraził na temat, który założyłam, tylko wygłosił opinię o mnie mającą się nijak do mojej osoby. Dlatego włąsnie ja, i pare innych osob napisało o Twoim koledze , to co napisało.

A propos życia pozabrogowego, to o jego istanieniu przekonasz się na granicy życia i śmierci. i nie życzę Ci, żebyś dopiero wtedy w nie uwierzył... ale Twója SPRAWA. Masz WOLNĄ wolę.

I jeśli chodzi o aktualną sytuację w kraju, to myślisz, że jaka partia teraz zmieniła by losy kraju? PiS aby osiagnac wiekszosc musiał zwiazac sie z lprem i samoobrona (efekty widzimy teraz..."moralna odnowa"), a PO, które za wszelka cene darzy do wladzy(nawet w partii - Tusk i R0okita- się o nią kłóca), caly czas darzy do skompromitowania wladzy, i czesto głosuje, z zasady przeciw pisowi [kto głosował za przyjeciem becikowego? nie kto inny jak PełO!]

dlatego dystansuję się jak narazie od przypisywania jakiejkolwiek partii mojego uznania.

Ale nie o polityce mowa, tylko o filmie "Apocalypto"!
Ja już wyraziłam swoje zdanie na poczatku. Liczę , że ktoś doda jeszcze swoją opinię.

pozdr.

ocenił(a) film na 10
Iw_

Pełna zgodność z autorką tematu. Znakomicie ujęłaś cały temat - krótko, zwięźle i konkretnie. Co prawda filmu nie miałem jeszcze okazji zobaczyć, ale na pewno nadrobię.
Co zaś się tyczy legalności aborcji, eutanazji itp. to jestem jak najbardziej przeciw, gdyż uważam, że Bóg jako twórca życia w ogóle ma jedyne prawo je odbierać.
Skoro w wielu krajach takie praktyki są dozwolone to nieuchronnie zbliżamy się do końca naszej cywilizacji. Powoli aczkolwiek nieuchronnie, tak się bowiem składa, że granica pomiędzy wolnością, a samowolą jest niezwykle krucha. A fakt, że ludzie pragną coraz większej "swobody" i liberalizmu mówi sam za siebie.
Pragnę także nadmienić, że nie jestem słuchaczem Radia Maryja, takie mam poglądy.

Mr_Mangas

hmmmm co do aborcji zgodzilbym sie z Wami ale ...walsnie ale ... czemu kosciol nam tego zabrania ??? moze cos przeoczylem ale nie jestesmy panstwem wyznaniowym gdzie mogliby nam cos narzucic ? po drugie to chyba sprawa kobiet - chodzi mi tu wlasnie o to ze ksieza maja najwiecej do powiedzenia w tej sprawie a nie maja ani dzieci (smiech) ani zon ( smiech)a sa tak madrzy ...pozatym prawo adopcyjne jest do d..py , byliscie kiedys w takim domu dziecka ??? widzieliscie co tam sie dzieje ?? zreszta tez ostatnio jest glosno o tym w tv ... a adopcja sama w sobie jest procesem z tego co sie orientuje bardzo dlugim ( rozmawialem z dyrektorka domu dziecka ), pozatym na wieznia wydaje panstwo ok 1,8 tys. zl na miesiac a na dziecko w domu dziecka jak wyliczono ok 2zl /dzien .... to jest wg mnie istna meka dla tych dzieci , Wam sie fajnie mowi ale nie byliscie w domu dziecka -chyba , macie rodzicow , komputery , kochajace rodziny . Dlaczego sie wypowiadacie w sprawach w ktorych nie macie pojecia?? Ciekawe gdyby Ciebie Iwonko ( nie zycze Ci tego ) zgwalcilo 5 facetow i zaszlabys w ciaze czy bys to dziecko urodzila i czy bys je kochala ( bo chca wprowadzic calkowity zakaz aborcji) , przypuscmy ze wyladowaloby w domu dziecka i co dalej ??? .... zaraz mnie pewnie z blotem zmieszacie ale naprawde zastanowcie sie 10 razy ... zycie zyciem i do tego trzeba podchodzic trzezwo ....co do eutanazjii to kolejna sprawa w ktorej sie nei zgodze : lezy czlowiek w lozku ,jest ciezko chory ,nie moze sie ruszac i caly czas ma silne bole ...nie wyjdzie z tego poprostu lezy i umiera dniami tygodniami .... czy jestescie sobie w stanie wyobrazic co on czuje co on przechodzi ??? bo ja napewno nie , napewno nie popieram eutanazji w stylu : zabijajcie sie kto chce ale sa pewne wyjatki ze inaczej sie nie da POZDRAWIAM

Mr_Mangas

Następny mądry się znalazł. "Bóg jako twórca życia w ogóle ma jedyne prawo je odbierać" Czy chodzi Ci o Boga którego nazywają Ojcem wszystkich ludzi ? Piedo...le takiego ojca co to w kazdej minucie zabija dziesiątki niewinnych ludzi na całej ziemi, ludzi którzy mają całe życie przed sobą.

Mr_Mangas

Na wstepie chciałbym sie zapytac ciebie i iwonki : Skąd ta pewność ze zycie pozagrobowe istnieje???
Co do tego ze zblizamy sie do upadku naszej cywilizacji poprzez powszechne stosowanie takich praktyk jak eutanazja , aborcja. To jest jakas chyba prowokacja bo wydaje sie wrecz niemozliwoscią aby miec taką opinie. Wytłumacz mi ten mechanizm który miałby doprowadzic do upadku cywilizacji. Osobiscie jestem zwolennikiem eutanazji i aborcji.
Co sie tyczy aborcji to wydaje mi sie ze to co jest zapisane wpolskim prawie, a mianowicie 3 powody(gwałt, uszkodzony płód, zagrożone zycie matki)kiedy to aborcje mozna przeprowadzic nie powinny zostac zmienione. Jest to swgo rtodzaju kompromis środowisk katolickich antyaborcyjnych z srodowiskami centrolewicy praborcyjnej. wydaje mi sie ze na aborcje z tzw. przyczyn społecznych , kobieta powinna miec przyzwolenie aczkolwiek powinno byc to uwarunkowane od zaawansowania płodu. (moge sie zgodzic z teza ze płód powiedzmy w 6-7 miesiacu to juz człowiek, naqtomiast w 1,5 miesieczny płód na miano człowieka jeszce chyba nie zasługuje)
Jesli chodzi o eutanazje to dlaczego sie tak upieracie zeby jej zakazywać. Przeciesz nikt ci nie kaze ze jak bedziesz umierac aby cie ktos odłączył od aparatury podtrzymujacej życie. Bierzesz pod uwage to ze ludzie znajdują sie w takiej sytuacji ze po prostu chcą skończyc z zyciem. Są osoby ktore nie wierzą w Boga, a są tez takie ktore wierzą ale nie są wstanie wytrzymac bolu ktory im towarzyszy zdając sobie sprawe ze szans na wyzdrowjenie nie ma żadnych. Dlaczego chcesz odbierac ludziom prawo do godnej smierci???

Iw_

"kolega" Grisza wylapal ogony sens mojej wypowiedzi .... Iwonko nie wypowiedzialas sie o filmie ktorego najprawdopodobniej nie ogladalas jeszcze ,tylko probowalas zrobic ze swojej wypowiedzi cos glebszego co zabrzmialo wrecz przeciwnie ....to tak jak w filmie chlopaki nie placza: " przeciez k...a kazdy wie ze "wszystko sie moze zdazyc"(Lipnicka)" i jeszcze z papiezem wyjechalas na koncu , dla mnie to wlasnie zabrzmialo jak kolejny fanatyczny komentarz :D i stad moj odzew , co do mtv nie ogladam bo mam chyba taki sam stosunek do tej stacji jak Ty "g....no"
Co do sytuacji politycznej...jesli naprawde uwazasz( z Twoich wypowiedzi wnioskuje ze tak) ze partia rzadzaca jest dobra partia to albo nie sluchasz radia ,nie ogladasz tv ,nie czytasz gazet lub o zgrozo nie myslisz ( z wypowiedzi tez wnioskuje ze w główce cos tam siedzi moze nie pokolei ale siedzi :D )
Ja sie przyznaje ze glosowalem za PO , do pewnego momentu kampanii nie mialem nic przeciwko PiS`uarom ale zamiast "walczyc" ze znienawidzona lewica rzucili cala swoja sile przeciwko PO ....final znamy ... widac ze sa nieudolni ze obiecywali gruszki na wierzbie (szkoda ze tego nie zauwarzasz - stad tez Cie posadzam ze nosisz moherowy berecik (naprawde posluchaj jak te babcie od ryzyka sie wypowiadaja , z jakim fanatyzmem- i ze one niby katoliczki hahahahaha - ryzyka stawiaja na rowni z JANEM PAWŁEM II !!!! czy to nie jest chore??)),zobacz chociazby jaki nam zalatwili wizerunek na swiecie , nikt nas nei lubi , i nie wmawiaj mi ze nie chca za wszelka cene utrzymac wladzy ....nie chce mi sie juz pisac bo pewnie nie bedzie sie nikomu chcialo tego czytac :D

Iw_

Jasio Ty małpo w czerwonym :D :D :D .... masz swoich kochanych braci :D BRAWO :D

b3lial

"hmmmm co do aborcji zgodzilbym sie z Wami ale ...walsnie ale ... czemu kosciol nam tego zabrania ??? moze cos przeoczylem ale nie jestesmy panstwem wyznaniowym gdzie mogliby nam cos narzucic ?"

Około 90% Polaków deklaruje, że są katolikami. W tej sytuacji Kościół może apelować do wiernych, by nie popierali ustawy o aborcji.

"po drugie to chyba sprawa kobiet - chodzi mi tu wlasnie o to ze ksieza maja najwiecej do powiedzenia w tej sprawie a nie maja ani dzieci (smiech) ani zon ( smiech)a sa tak madrzy ..."

Hmmm... Wg Ciebie tylko kobiety mają prawo do wypowiadania się. Gdzie tu logika, skoro jesteś facetem i właśnie o tym piszesz?:D Jak dla mnie to dziecko ma matkę i ojca, które to dziecko poczeło.

"pozatym prawo adopcyjne jest do d..py , byliscie kiedys w takim domu dziecka ??? widzieliscie co tam sie dzieje ?? zreszta tez ostatnio jest glosno o tym w tv ... a adopcja sama w sobie jest procesem z tego co sie orientuje bardzo dlugim ( rozmawialem z dyrektorka domu dziecka ), pozatym na wieznia wydaje panstwo ok 1,8 tys. zl na miesiac a na dziecko w domu dziecka jak wyliczono ok 2zl /dzien .... to jest wg mnie istna meka dla tych dzieci , Wam sie fajnie mowi ale nie byliscie w domu dziecka -chyba , macie rodzicow , komputery , kochajace rodziny . Dlaczego sie wypowiadacie w sprawach w ktorych nie macie pojecia??"

Akurat się składa, że często bywałam w domach dziecka (pomagałam w lekcjach i takie tam), dlatego jeszcze bardziej jestem przeciwna aborcji. Choć dzieci są skrzywdzone przez los, są wdzięczne za każdy gest i b.kochane..... Nie mogłabym nawet sobie wobrazić, by po prostu nie istniały.

Poza tym jak można mówić o kimś w kategorii pieniadza i porównywać niewinnego berbecia do przestępcy O.o ?

" Ciekawe gdyby Ciebie Iwonko ( nie zycze Ci tego ) zgwalcilo 5 facetow i zaszlabys w ciaze czy bys to dziecko urodzila i czy bys je kochala ( bo chca wprowadzic calkowity zakaz aborcji) , przypuscmy ze wyladowaloby w domu dziecka i co dalej ???"

Nie wiem co bym zrobiła. Może bym urodziła i po prostu oddała do domu dziecka? a może.... nie wiem.

".... zaraz mnie pewnie z blotem zmieszacie ale naprawde zastanowcie sie 10 razy ..."

Nie wiem jak Ty ale ja się zawsze zastanawiam nad tym co piszę:D

zycie zyciem i do tego trzeba podchodzic trzezwo ....co do eutanazjii to kolejna sprawa w ktorej sie nei zgodze : lezy czlowiek w lozku ,jest ciezko chory ,nie moze sie ruszac i caly czas ma silne bole ...nie wyjdzie z tego poprostu lezy i umiera dniami tygodniami .... czy jestescie sobie w stanie wyobrazic co on czuje co on przechodzi ??? bo ja napewno nie , napewno nie popieram eutanazji w stylu : zabijajcie sie kto chce ale sa pewne wyjatki ze inaczej sie nie da

W Holandii gdzie wprowadzono eutanazję starsi ludzie masowo wyjeżdżają, bo boją się, że zostaną zabici z decyzji lekarza( do czego u nich dopuszcza ustawa).
Ponad to, mój przekonania nie dają człowiekowi możliwości decydowania o śmierci.

"Iwonko nie wypowiedzialas sie o filmie ktorego najprawdopodobniej nie ogladalas jeszcze" ,

Nie oglądałam, bo go w kinach wtedy jeszcze nie było, widziałam reklamówkę i cytaty pochodzące z filmu, które dużo dały mi do myślenia.

tylko probowalas zrobic ze swojej wypowiedzi cos glebszego co zabrzmialo wrecz przeciwnie ....to tak jak w filmie chlopaki nie placza: " przeciez k...a kazdy wie ze "wszystko sie moze zdazyc"(Lipnicka)" i jeszcze z papiezem wyjechalas na koncu

[brawa na sali] wreszcie napisałeś coś o temacie! Tylko nadal nie potrafisz wyjasnic, dlaczego nie zgadzasz się z moim płytkim komentarzem:-D

"Co do sytuacji politycznej...jesli naprawde uwazasz( z Twoich wypowiedzi wnioskuje ze tak) ze partia rzadzaca jest dobra partia to albo nie sluchasz radia ,nie ogladasz tv ,nie czytasz gazet lub o zgrozo nie myslisz ( z wypowiedzi tez wnioskuje ze w główce cos tam siedzi moze nie pokolei ale siedzi :D )"

Człowieku, czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem?xD Napisałam wczesniej, że nie identyfikuję się z zadna partia. Owszem, wczesniej głosowałam na PiS, ale teraz wcale nie jestem zadowolona z ich rządów, że zwiazali sie z burakami i lperem i powstał tercet egzotyczny.

"Ja sie przyznaje ze glosowalem za PO"

wow, "Chłop ze stalowymi jajami".

" do pewnego momentu kampanii nie mialem nic przeciwko PiS`uarom ale zamiast "walczyc" ze znienawidzona lewica rzucili cala swoja sile przeciwko PO ....final znamy ... widac ze sa nieudolni ze obiecywali gruszki na wierzbie (szkoda ze tego nie zauwarzasz - stad tez Cie posadzam ze nosisz moherowy berecik"

Szkoda, że media zrobiły Ci papkę z mozgu. Ja jakoś zauważyłam, że obydwie partie sobie docinały. Zgoda, pis przesadził z tą reklamą z lodówką, ale po też nie było takie niewinne - ta konferencja Bufetowej w warszawskim hospicjum, tam gdzie dzieci męczą się z chorobą, a tu babsko włazi z mediami.

"(naprawde posluchaj jak te babcie od ryzyka sie wypowiadaja , z jakim fanatyzmem- i ze one niby katoliczki hahahahaha - ryzyka stawiaja na rowni z JANEM PAWŁEM II !!!! czy to nie jest chore??))"

jest.

"zobacz chociazby jaki nam zalatwili wizerunek na swiecie , nikt nas nei lubi , i nie wmawiaj mi ze nie chca za wszelka cene utrzymac wladzy"

wizerunek mamy taki nie tylko dzieki babciom, ale tez dlatego, że nie potrafimy dojsc do zgody zwolennicy PiSu i PO.

....nie chce mi sie juz pisac bo pewnie nie bedzie sie nikomu chcialo tego czytac :D
niestety chciałoxD

b3lial

"Co do sytuacji politycznej...jesli naprawde uwazasz( z Twoich wypowiedzi wnioskuje ze tak) ze partia rzadzaca jest dobra partia to albo nie sluchasz radia ,nie ogladasz tv ,nie czytasz gazet lub o zgrozo nie myslisz ( z wypowiedzi tez wnioskuje ze w główce cos tam siedzi moze nie pokolei ale siedzi :D ) "
Czyli uwazasz ze to co mowia w radiu,tv, gazetach to jedyna i sluszna prawda? Szkoda mi Ciebie na prawde, widac ze nie masz swojego wlasnego zdania, typowy konsument co dziala jak instrument, nie mowie ze PiS jest idealny i wogole, ale PO tez piekna nie jest, kto by nie rzadzil bedzie to samo.

Iw_

To w sumie nie jest forum polityczne. Ale twoje argument przemawiający przeciwko PO jest co najmniej śmieszny. 1000 zł za urodzenie dziecka, i to ma pchać ludzi do zdecydowania się na dziecko ?, przecież to jest chore. Gdyby dowali 1000 zł ale miesięcznie na dziecko, to rozumiem. A te patałachy wprowadzając becikowe, mieli na celu zwiększenie populacji polaków. 1000 zł :DDDDDD, ludzie tyle to się wydaje podczas jednej wizyty w supermarkecie na takiego bobasa.

Grisza_4

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, te pieniadze są smieszne. Poza tym doprowadza to do rozwoju patologii: Matki pijaczki rodzą by dostać 1000zł na picie.

Ale wiesz kto głosował za becikowym?

http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&5&6&30

ocenił(a) film na 8
Iw_

http://pl.wikipedia.org/wiki/Becikowe

"Ustawa o becikowym została przyjęta przez Sejm głosami LPR, PSL, PiS, Samoobrony, większości PO i kilkoma głosami SLD. Przeciwko była mniejsza część PO oraz większość SLD (głosowało: 403, za: 324, przeciw: 63, wstrzymało się: 16, nie głosowało: 57)."

Dla sprostowania tak...

revok

co TY mi tutaj podajesz?:-)

Wikipedię każdy może edytować, po zalogowaniu. Dlatego encyklopedia zawiera dużooooOOoo błedów.

ps. Przypomnij sobie ile szumu było rok temu o tej własnie porze w prasie i telewizji ,że PO poparło becikowe.

pps. rozmowa wprost z donaldem tuskiem:

"- Przed rokiem znajdowaliście w programie PiS wiele rzeczy mniej lub bardziej wam bliskich. Co dziś akceptujecie w programie i działaniach PiS?
- Mimo całej traumy powyborczej współpracowaliśmy z PiS. I to w sprawach niełatwych. Popieraliśmy np. becikowe, choć wywołało to spór w platformie. Część posłów PO uznała, że lepszy jest taki pomysł ułomny niż jego brak, bo problem jest poważny. Głosowaliśmy tak, mając świadomośćÉ

- ...że to rozwala budżet.
- Nie była to jakaś gigantyczna kwota."

http://www.wprost.pl/ar/?O=95634

ocenił(a) film na 10
Iw_

"co TY mi tutaj podajesz?:-) "
"Przypomnij sobie ile szumu było rok temu o tej własnie porze w prasie i telewizji ,że PO poparło becikowe."

Ano właśnie - tak to jest jak się bezmyślnie wierzy mediom.

Głosowanie do którego podałaś link to głosowanie nad jedną z poprawek (tzw. podwójne becikowe).
Natomiast głosowanie nad całością ustawy znajduje się tutaj:

http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&5&5&68

Jak widać Wikipedia podaje prawdę, a Twój ukochany PiS poparł ustawę bez wyjątku.

Iw_

To było do Iwonki :)

również "pozdro"

Grisza_4

naprawde powraca wiara w ludzi jak sie spotyka takich jak Ty :D .... chcialem jeszcze cos do Sz.P.Iwonki napisac i do jej klakierow ale pomijam to milczeniem ....czekam na odpowiedz jakoms ynteligjentną

b3lial

Cóż nam pozostało tylko "WIARA W LUDZI", w ludzi na których możemy polegać, ludzi którym pomagamy i głeboko wierzymy w to że oni nam pomogą kiedy bedziemy takiej pomocy potrzebowali.

b3lial

"naprawde powraca wiara w ludzi jak sie spotyka takich jak Ty :D ...."

;( wzruszyłam się.

"chcialem jeszcze cos do Sz.P.Iwonki napisac i do jej klakierow ale pomijam to milczeniem ...."

Kogo nazywasz klakierem? NIe znajdziesz zadnych koneksji, ci ludzie mają po prostu takie zdanie, a pisanie tak o adwersarzach to brak szacunku i TOLERANCJI[modne słowo, używane dzisiaj przez liberałów] w poglądach innych.

POzdr.

b3lial

"naprawde powraca wiara w ludzi jak sie spotyka takich jak Ty :D ...."

;( wzruszyłam się.

"chcialem jeszcze cos do Sz.P.Iwonki napisac i do jej klakierow ale pomijam to milczeniem ...."

Kogo nazywasz klakierem? NIe znajdziesz zadnych koneksji, ci ludzie mają po prostu takie zdanie, a pisanie tak o adwersarzach to brak szacunku i TOLERANCJI[modne słowo, używane dzisiaj przez liberałów] w poglądach innych.

POzdr.

Iw_

"kolege" cosmo i jasia czy jak mu tam - klakierzy ,nie chce mi sie kolejnego wywodu pisac bo to nie ma sensu wiekszego , jak to sie mowi "dziad swoje ,baba swoje"90 % polakow przyznaje sie ze jest katolikami i na tym koniec ,chodzisz do kosciolka???jesli tak to chyba widzisz "co" teraz tam chodzi , co do eutanazji to napewno nie popieram "twojego" przykladu - ogolnie jestem za eutanazja ale nie w w/w formie - moze zdecydowac lekarz , przykald wydatkow na dziecko pokazalem w kontrascie bandziorow siedzacych w wiezeniu - chyba tego zie zrozumialas , co do dzieci w sierocincach czy jak je nazwiemy ... powinni prawo adopcyjne zmienic i moze to by mialo rece i nogi , co do tego ze kobiety powinny decydowac - chodzilo mi o to ze najwiecej "wiedza" ksieza i mezczyzni ktorzy nawet z naukowego punktu widzenia sa mniej zwiazani z dzieckiem niz matka .....no to tyle ...staraj sie mniej pisac bo juz mnie palce od odpisywania bola :D....co do komentarza to sie nei zgadzam bo jakbys lepiej czytala "Iwonko nie wypowiedzialas sie o filmie ktorego najprawdopodobniej nie ogladalas jeszcze ,tylko probowalas zrobic ze swojej wypowiedzi cos glebszego co zabrzmialo wrecz przeciwnie"

b3lial

Odpowiadam dopiero teraz, bo miałam niezły kocioł na studiach.

"chodzisz do kosciolka???jesli tak to chyba widzisz "co" teraz tam chodzi"
chodzę i powiem Ci,że z tego co widzę to nie same "mohery" mozna tam spotkac. Poza tym oczywiście zalezy, tez o której i gdzie:)

"powinni prawo adopcyjne zmienic i moze to by mialo rece i nogi"
powinno.

ocenił(a) film na 8
b3lial

aaaaaaaahahahaha czytam to i własnym oczom nie wierzę - znam ten typ ty tak masz po prostu, że jedyne o czym marzysz to by ktoś ci usunął tą słomę z butów.

Iw_

Wszystkie wymienione przez Ciebie cywilizacje upadły w wyniku wojen wywołanych różnicami kulturowymi i chęcią dominacji jednej kultury nad inną. W chwili obecnej ludzie są bardziej tolerancyjni, przez co wojna wywołane odmiennością kultur są raczej nierealne, no może jedynie z radykalnymi ugrupowaniami islamskimi... Moim zdaniem do zagłady może prowadzić tylko totalne zacofanie i nietolerancją którą prezentujesz swoimi wypowiedziami... Co Ci do tego czy ktoś chce wcześniej umrzeć czy nie?? Eutanazja powinna być wyborem człowieka jako jednostki nie społeczeństwa... Dlatego też o cywilizację się nie obawiam... obawiam się jedynie ludzi twojego pokroju, bo rozumowanie, które prezentujesz nie jest rozwojowe wręcz przeciwnie ono uwstecznia.

Kain5 von Rijn

Kain5

Nie zrozumiałeś mnie wcale. Chodziło mi o to, że z pozoru "wielkie" cywilizacje dążą do upadku i stają się coraz słabsze, i okazuje się, że można je zniszczyć, że nie są wieczne. Kto by np kiedyś pomyślał, Wielkie Imperium Rzymskie podbiją barbarzyńcy? a dzisiaj możliwa(sic!) jest wojna cywilizacji zachodniej z islamem.

O! Właśnie o taki typ ludzi mi chodziło kiedy mówiłam o słowie TOLERANCJA ( "trendy" słowo). Powtarzają wszystkim co to jest i narzucają różne postawy. Wiesz, że tolerancja kiedyś miała zupełnie inne znaczenie? KIedyś to słowo znaczyło: "znosić", i to tacy ludzie jak ty zmienili je na "odnosić się przychylnie". Sorry, ale ja do eutanazji i aborcji nigdy nie będę się przychylnie odnosić.

"Co Ci do tego czy ktoś chce wcześniej umrzeć czy nie??"
Tak, obchodzi mnie to.
Moje przekonania nie zezwalają na samobójstwo i zabójstwo.I nie pozwolę np. skoczyć z okna samobójcy.

Poza tym to to, że mnie to obchodzi to jest nietolerancja? [śmiech na sali] Niech będzie!

"obawiam się jedynie ludzi twojego pokroju" [ i vice versa] Tolerancyjny Człowieczku

Iw_

Witam,

"Nie zrozumiałeś mnie wcale. Chodziło mi o to, że z pozoru "wielkie" cywilizacje dążą do upadku i stają się coraz słabsze"

Cywilizacje zawsze dążą do rozwoju (def nazwy)

Zgadzam się z przedmówcą odnośnie różnic kulturowych...

"O! Właśnie o taki typ ludzi mi chodziło kiedy mówiłam o słowie TOLERANCJA"

Stwierdzenie sprzeczne wewnętrznie:)

Pamiętajmy, że Polska (na szczęście) ma największe tradycje "tolerancji" na starym kontynencie... - wątpie czy partie rządzące obecnie i osoby jak wyżej będą mogły to zmienić na przestrzeni lat - skoro nowa półwieczna rzeczywistość powojenna w naszym kraju nie zdołała tego uczynić...

Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
cosmo

Witam,

"Mi osobiscie marzy sie by juz w nastepnej kadencji parlamentu do wladzy doszla autentycznie liberalnie-konserwatywna koalicja UPRu z PiSem"

...Ciekawe co na to Pan Korwin...?
Sprawdź człowieku jego poglądy - których nie zmienia od czasów VI LO Reytana...

fan_4

Niezmiennie prawicowa polityka UPRu od poczatkow lat 90tych nie jest bynajmniej synonimem kontrowersyjnej tozsamosci JKMa, a to ze moze ona bez wiekszego trudu kompatybilnie wspolpracowac i owocnie sie uzupelniac z rownie antykomunistycznie prospolecznymi zapatrywaniami PiSu swiadczy chociazby fakt, ze ich elektoraty (szczegolnie w miastach) sie wzajemnie pokrywaja - sam jestem mentalnie zwiazany z PiSem, a gospodarczo z UPRem i to bynajmniej nie stanowi dla mnie wiekszego problemu, co zreszta sobie latwo mozna uzmyslowic analizujac chociazby swiatopoglad jednego z wyrazistych liderow Unii Polityki Realnej Stanislawa Michalkiewicza http://www.michalkiewicz.pl/ , ktoremu na pewno blizej jest do patrioty Kaczaynskiego, niz do pseudoliberala Tuska.

ocenił(a) film na 8
cosmo

cosmo, o czym Ty tu nawijasz ? Leczysz jakieś kompleksy czy prowadzisz agitkę ? Tu jest forum filmowe na którym pisze się o filmach i gówno mnie obchodzą Twoje bądź kogokolwiek innego zapatrywania polityczne, a zwłaszcza jakieś bajdy o szarych sieciach i lewackich fobiach. Cholera, jakbym słuchał jakiegoś pampersa w TV. Lubisz PIS, kochasz UPR i świetnie. Twoje prawo. Napisz teraz dla odmiany coś w temacie i wyluzuj trochę bo Ci żyłka strzeli.

Pozdro

Gregg

Ja w przeciwienstwie do lewackiej tutejszej mobbingowej trollowni w swoim pierwszym poscie odnioslem sie bezposrednio do tematu tego watku, ale jak widac uszlo to Twojej uwadze, bo bardziej trendy jest sie przylaczyc do michnikowskich oszczerczych klakierow Gaduly Wyborczej, niz zdobyc sie na minimum przyzwoitosci i nie dac debilnie porwac sie temu niedorzecznie antykatolickiemu wyciu bolszewickiej antypolskiej nagonki - zwaz laskawie, kto z morda pelna zawistnie antymoherowych frazesow zapoczatkowal z pelna premedytacja te awanture, a dopiero pozniej wydawaj tu te swoje pseudomoralizatorskie pouczenie, kiedy sam jestes daleki o bezobiektywnego ogladu zaistnialej sytuacji.

ocenił(a) film na 8
cosmo

Pudło, po trzykroć pudło. Jestem ostatnim bastionem obiektywizmu w tym kraju odświętnie przybrany w wełniany berecik, czarną skórę z cekinami posłanki Senyszyn, ciepły sweterek ala Kononowicz i muszkę Korwina. Nie mam też nic innego do roboty tylko dawać pseudomoralizatorskie uwagi bojownikom o Wolną Polskę z lewizny bądź prawizny. Taki zawód - tumiwisizm stosowany. :P

Dziewczyna zakładając ten temat nieśmiało zauważyła że praktycznie wszystkie wielkie stare cywilizacje kończyły raczej smutno (chociaż nie do końca - Chiny kwitną he he ), a tu szast prast i pojawiają się linki na strony partyjnych liderów. Istne fantasy.

Gregg

Akurat fantasy jest dokladnym podsumowaniem tego wszystkiego, co niedorzecznie glosza na wszelkich forach Ci wszyscy "tolerancyjni" pseudoliberalowie POstkomunistycznego polTuska - a ja osobiscie tylko dlatego wyszlem offtopicowo ich propagandowym prowokacjom w tym watku na przeciw, gdyz mam juz po dziurki w nosie tych ciaglych jadowitych oszczerstw z ich gadziej libertynsko z sowietyzowanej strony w kierunku praworzadnego rzadowi PiSu, ktorego szkaluja wylacznie z pobudek czysto bolszewickiej zawisci, gdyz chwalebnie targnal sie on na ich zgangrenowany aferalnoscia uklad stricte antypolsko komunistyczny.

Iw_

Witam...
Co do tej całej dyskusji... to bez sensu, ja nie przekonam was, wy nie przekonacie mnie, jesteśmy utwierdzeni w swoich przekonaniach i za nic ich nie zmienimy. Dyskusja niczego nie zmieni bo żadne z nas nie jest tolerancyjne a dlaczego?? Otóż każde z nas inaczej rozumie ową tolerancję...

Kończąc swoją denną wypowiedź która i tak do was nie trafi napiszę, że
Pozwoliłbym skoczyć temu biednemu samobójcy, ponieważ ma on prawo do życia a nie obowiązek a to stanowi dużą różnicę.

Dziękuje za uwagę teraz możecie napisać kolejne 10 tys postów, które i tak mnie nie przekonają do waszych racji tak samo jak moje nie przekonają was:)

Kain5

nie ma obowiązku do życia, ale często w momencie podejmowania takiej nieodwracalnej decyzji człowiek jest niepoczytalny. KIerują nim różne czynniki, z którymi nie potrafi sobie poradzić.

dla przykładu przytocę CI historię pewnej dziewczyny[wzięte ze "zwyczajni niezwyczajni"];
chodziła z chłopakiem od jakiś dwóch lat. zaszła w ciąże. chłopak się od niej odwrócił i została z problemem sama. wstydziła sie powiedziec o tym komukolwiek, bała się negatywnej reakcji otoczenia. w końcu stwierdziła, że rozwiązanie jest jedno; postanowiła skoczyć z dachu bloku.[dziura: nie pamietam dokladnie jak to się stało ale chyba sąsiad tknięty przeczuciem (otwór prowadzący na dach był otwarty) znalazł się na dachu i przemówił dziewczynie do rozsądku]. dziś już nie dziewczyna, a kobieta żyje, ma chłopca i męża. jest bardzo wdzięczna swojemu wybawcy.

słodzio-miodzio z happyendem, ale teraz już wiesz czemu nie zgodze się na samobójstwo.

Iw_

ja się czepię iwonci tylko o te "dąrzy" - powinno się pisać "dąży" ;]
a poza tym nie komentuję - mam własne, dość złożone zdanie na ten temat :)

WuHaPe87

A i jeszcze przy okazji: "A gdyby PO wygrała wszystkie wybory w 2005?"
Odpowiedz znajdziecie pod linkiem: http://foxx.salon24.pl/2631,index.html