PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249289}
7,3 187 tys. ocen
7,3 10 1 186863
6,8 35 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Ja się długo zastanawiałam i... nie moge się zdecydował między sceną przy wodospadzie (brakowało mi tylko żeby Łapa powiedział soczyste "oh, fuck" jak inni też przeżyli skok ;)), a sceną jak związani mieszkańcy wioski przeprawiali się przez rzekę, a na brzegu stały dzieci i krzyczały, że dadzą sobie radę i żeby się nie martwić... Straszna ale piękna scena.

ocenił(a) film na 10
Agucha

Wiesz co Aga..na mnie najwieksze wrażenie zrobiła ta scena pełna napiecie przejmując cisza i wyczekiwanie gdy ci uciekinierzy co wyglądali jakby minęli sie z holocaustem natknęli sie na łowców w lesie a Ojciec Łapy Jaguara wyszedł przed szereg i powiedzial"ja tu polowalem , mój ojciec polował i mój syn bedzie..."..niesamowite wrażeni na mnie robił jego pewnosć siebie i przeslanie ZERO STRACHU ZERO!!!!
Może nie była ona spektakularna i to tylko dialog , zresztą co kobieta moze sobie dla siebie w niej znaleźć ??? nie wiem ale mi zapadła jak..nie wiem nie raz bede sobie to jeszcze puszczał a potem reszte...

Agucha

Mnie również podobała się scena nad wodospadem :) Aż ciarki przechodzą ;-)

ocenił(a) film na 8
Agucha

wwiem, że zaraz ktoś mnie zakrzyczy, ale mi najbardziej podobały sie własnie te 'okrutne' sceny w mieście .. Nie ze względu na okrucieństwo, a raczej na to, że mogłam przez chwilę zobaczyć jak to wszystko się odbywało i to poczuć (oczywiście wsadziłabym tam Azteków a nie Majów, ale to już szczegół).

Tigercub

Na miłość boską - MAJOWIE TEŻ WYRYWALI SERCA!!! Nie na taka skalę jak Aztecy (po 50 000 ludzi na JEDNO ŚWIĘTO!), ale też składali ofiary w ten sposób... szczególnie w schyłkowym okresie, gdy uznali, że bogów trzeba karmić krwią.

Mówią o tym wszystkie ostatnie badania archeologiczne, prowadzone między innymi przez polskich naukowców...

Polecam:

http://wiadomosci.onet.pl/1382329,242,kioskart.html

http://www.wprost.pl/ar/?O=98154

Może wtedy przestaniesz pleść bzdury. Oczywiście dodatkowo polecam Google.

ocenił(a) film na 9
Agucha

Może to dziwne ale ja najbardziej przestraszyłem się kiedy do jaskini w której uwięziona była żona Łapy Jaguara wpadł ten "zwierz". Wiedziałem, że ryknie na nich zaraz, a ona zaczęła go szturchać. W tym czasie ktoś w kinie obok wstał na chwile zerknąłem na ułamek sekundy i wtedy ten ryk !!! Aż podskoczyłęm do góry. Ludzie się ze mnie śmiali.
A tak pozatym to podobało mi się jak głowny bohater po skoku z wodospadu staje i wypowiada ten tekst o tym, że to jego las i wogóle. Fajna scena.

czechalnikov

a ja sie zanudzilem kazda scena byla nudna nuda nuda nuda nuda zzzzzzzzz

ocenił(a) film na 8
Shoother

a mnie już nudzą twoje wypowiedzi, panie Sauron87 ..
oświeć mnie; po co siedzisz na tym forum ? idz pokrytykuj inny film, na temat tego już wystarczy wszystkim twoich opinii :] No i sam sie nie bedziesz męczyć.

Tigercub

posiedze jeszcze do konca tygodnia i ide popisywac pile 3 :P

ocenił(a) film na 7
Shoother

Scena, w której dzieci ida za schwytanymi. Jest prosta, Gibson ucieka sie do prostych emocji, ale z drugiej strony jest tak piękna i smutna, że zapada w pamięc

ocenił(a) film na 7
Deer_Hunter

Najlepsza scena?Przemowienie wodza o początku ludzkiej egzystencji na tym parszywym świecie."Pozwolono" nam tu żyć,a my to pieprzymy!Rodziny,dzieci,Seven i jej pięknie "poruszający" się brzuch,miłość,zaufanie,spokój i jak zajeb.... szybko można to zchrzanić,będąc przesiąkniętnym nienawiścią i chęcią zabijania psycholem.A takich palantów,mamy niestesy coraz więcej...............

ocenił(a) film na 8
Agucha

1. Opatrywanie dziecka larwami, pokazanie jak małe dziecko musi oswajać się z bólem. Bardzo wymowne pokazanie matczynej miłości.
2. Pokazanie dewastacji środowiska wokół miasta, nawiązanie do wewnętrznego rozkładu cywilizacji.
3. Scena przy ognisku, przemówienie starca.

ocenił(a) film na 7
Sertan

No zupełnie zapomniałam o tej scenie w którym Łapa mijał to całe pole trupów... Koszmarne... Od razu mi się przypomniała scena z "Za linią wroga" jak pokazano podobne masakryczne zdjęcia z byłej Jugosławii. Zresztą wystarczy pomyśleć o holocauście i już jest nawiązanie. Niesamowita scena, masz rację.

ps. A tak w ogóle to ja się zastanawiamłam czemu Łapa nie położył się między tymi trupami i nie udawał jednego z nich? Wiem, że tamte nie miały głów i że on był umalowany na niebiesko, ale... mógł się szybko wymazać ziemią i schować głowę pod jakieś ciało... Ale cóż... Mel postanowił inaczej :))

ocenił(a) film na 10
Agucha

Przemówienie przy ognisku , przemówienie Łapy Jaguara do ekpipy rzeźników z miasta kiedy stał już na dole wodospadu zaraz po skoku , scena jak oporządził tego zwyrola co jego ojcu poderżnął gardło , scena z zaćmieniem słońca i motyw jak ten szaman rozłożył ręce w stronę ludzi wówczas można było zobaczyć nieco bardziej miasto i ludzi z dołu. Miażdżąca scena jak przez moment było widać koło schodów świeże trupy poukładane na kupę ( to było jeszcze mocniejsze niż to całe pole truposzczaków ) i głowy nadziane na pal. Ogólnie można by tak jeszcze długo wymieniać cały film po prostu rozpierdala.

ocenił(a) film na 8
Agucha

"ps. A tak w ogóle to ja się zastanawiamłam czemu Łapa nie położył się między tymi trupami i nie udawał jednego z nich?"

chyba wszystkim to przez myśl przemknęło, hehe

ocenił(a) film na 3
Agucha

jak dla mnie to najlepsza scena rozegrala sie na bagnach kiedy najpierw wylania sie reka (a wlasciwie lapa) a za nia czarny jaguar.. eh. piekne. ;)))
musze przyznac ze ta scena mnie porzadnie rozbawila i troche obudzila bo juz prawie usypialem..

ocenił(a) film na 7
mkamola_2

Ja się tylko zastanawiałam czemu goniący Łapę Majowie nie wpadli w to samo bagno? Łapa go nie zauważył, a oni ominęli? Może było to w filmie jakoś uchwycone, ale ja nie pamietam... Zanim weszli rzucił w nimi tymi pszczołami? (a tak w ogóle to skąd miał ten materiał w który zawinął to gniazdo, ul czy jak to się tam nazywa ;) ?)

ocenił(a) film na 8
Agucha

Nie wpadli w to bagno ponieważ Łapan rzucił w nich ulem, co już zauważyłam. Tym materiałem, w który go zawinął był po prostu zwykły liść ;)))

ocenił(a) film na 7
mkamola_2

Ja się tylko zastanawiałam czemu goniący Łapę Majowie nie wpadli w to samo bagno? Łapa go nie zauważył, a oni ominęli? Może było to w filmie jakoś uchwycone, ale ja nie pamietam... Zanim weszli rzucił w nimi tymi pszczołami? (a tak w ogóle to skąd miał ten materiał w który zawinął to gniazdo, ul czy jak to się tam nazywa ;) ?)

ocenił(a) film na 10
Agucha

przecież to był zwykły liść i nie były to pszczoły tylko szerszenie. A co do tego czemu się nie wpakowali do bagna ... cóż ... po prostu może przeszli troszkę obok jakąś inną ścieżką , ale się pierdół czepiacie.

ocenił(a) film na 7
Jan_Baptysta

Jejuuu ja się nie czepiam tylko się zastanawiam... :D Lubię sobie tak porozkładać film na części pierwsze :D A z tym liściem to Ci wierzę na słowo... bo ja nie pamiętam.
PS> Bez nerw ;D pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Agucha

Oprócz wyzejwymienionych , podobała mi się również scena gdy ta dziewczynka na cos chora przepowiadła tą zbliżającą się apokalipsę itp itd:). Całkiem nieźle zagrała:) no i ten strach w oczach majów:)

ocenił(a) film na 8
Agucha

A mi się podobała scena z płukaniem gardła...

ocenił(a) film na 7
Mortuus

He he he cała sala się śmiała :) Nie ma jak delikatne aluzje ;)

ocenił(a) film na 8
Agucha

Mnie najbardziej podobała się scena, w której Łapę gonią z pochodniami. To w jaki sposób suną po lesie jest wręcz magiczne (i przypomniało mi troszkę Pasję).
Dobra była również scena z wynurzaniem się z błota, a później motyw z tym gniazdem. Mnie to powaliło na kolana :)))

AnilorakGoldini

Że tak sobie pozwolę wyrazić swoją skromną opinię, to... Ważnym motywem w filmie wydaje mi się moment gdy Łapa zapowiada swoją przemianę powtarzając wypowiedź ojca z początku filmu o "swoim" lesie. Szkoda tylko, że taki istotny dość motyw został ujęty w tak nierealnej scenie, gdyż niestety nijak wojownicy stojący na progu wodospadu nie byli w stanie usłyszeć tego, co Łapa do nich z dołu krzyczał. No chyba, że chodziło o samo wypowiedzenie tych słów, a nie o to by ktoś je usłyszał...
Dobrą sceną była dla mnie scena proroctwa.

ocenił(a) film na 7
Agucha

1. scena z wodospadem

2. scena z chorą dziewczynką, mówiącą przepowiednię

"Obawiasz się mnie.
I powinieneś...wszyscy, którzy są nikczemni.
Chcesz wiedzieć jak umrzesz?
Święty czas nadchodzi...Strzeżcie się mroku dnia.
Strzeżcie się człowieka,który przyprowadzi jaguara.
Ujrzyjcie jak odradza się z błota i ziemi...
Dla tego, do kogo go prowadzicie zniesie niebo...
i wymaże ziemię.
Ciebie wymaże. I zakończy twój świat.
Jest teraz z nami....dzień będzie jak noc.
A człowiek jaguar doprowadzi do waszej zguby..."

ocenił(a) film na 7
b3b4

Po kolejnym obejrzeniu tego filmu (baardzo mi się podobał, a mam zawsze tak, że jak film przypadnie mi do gustu to uwielbiam oglądać go kilkakrotnie i analizować wszystkie sceny :)) stwierdzam, że scena proroctwa jest świetna! Dziweczynka jest poprostu niesamowita i magiczna. Jeszcze to spojrzenie którym obrzucili się nawzajem z Łapą Jaguara! Naprawdę coś!

Agucha

Scena z małą wieszczką, to jak mówiła, treść przepowiedni, jej spojrzenie. Dziewczynka zagrała to "magicznie". Podobało mi się o wiele więcej scen, ale wyróżniłabym jeszcze scenę ukazującą mieszkańców miasta, ich nikczemność i moralny upadek.