PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=493720}

Arabia Saudyjska za zasłoną

Saudi Arabia - Under the Veil
2006
6,6 131  ocen
6,6 10 1 131
Arabia Saudyjska za zasłoną
powrót do forum filmu Arabia Saudyjska za zasłoną

Kiepski

ocenił(a) film na 3

Film jest podzielony na tematy: kobiety, egzekucje, historii troszke, osobno o Osamie itd. Smieszno-straszny, w sumie nic nowego, Islam z ludzka twarza. Niestety nazbyt czesto widac uklony autorow w strone gospodarzy, a krytyka jest mocno tonowana.

Dolce_far_niente

Chciałbym go zobaczyć. Właśnie zakończyłem oglądanie filmu dokumentalnego "Saudi Arabia Uncovered", którego niestety na FW nie znalazłem.

ocenił(a) film na 3
kkutz

Tu wielu filmow nie ma, nie tylko dokumentow czy krotkometrazowych.
Ten uncovered dobry? Napisz kilka slow. Natomiast za zaslona zerknij na youtube, moze akurat bedzie. Widze, ze film mozesz obejrzec na zalukaj. Mysle, ze ocenisz go wyzej niz ja, poniewaz mam bardzo krytyczny stosunek do Saudii. A film za zaslona w swietle ostatnich wydarzen z Saudii wyglada jak tragifarsa, szczegolnie jak pomyslec ze Arabia S. przewodzi komisji ds. kobiet w ONZ.

Dolce_far_niente

Film jest o ile pamiętam z 2015 lub maks. 2016 roku: pokazane slumsy, w których mieszkają Saudyjczycy, a których obcokrajowcy nie widzą, "policja religijna", prześladowanie szyitów, tra(k)towanie kobiet, a co najciekawsze kontakty z Wlk. Brytanią, która sprzedaje do Arabii Saudyjskiej broń za miliardy funtów i szkoli na własnym terenie saudyjskich oficerów policji do walki z terroryzmem (w Arabii Saudyjskiej terroryzmem jest/może być prawie wszystko). Aktualny władca - król Salman - zamieszany w saudyjskie mętne organizacje pomocowe, z których pieniądze płyną w różne świata strony propagując agresywną odmianę sunnityzmu - wahhabityzm m.in w Sarajewie - ciekawy film, dosyć aktualny i można wiele wyczytać między jego klatkami....
To znalazłem w sieci:
"... https://tvp2.tvp.pl/34886792/czy-swiat-oszalal-prawdziwe-oblicze-arabii-saudyjsk iej
20 lis 2017 - Wstrząsające materiały nakręcone telefonami komórkowymi przez ludzi mieszkających w Arabii Saudyjskiej, ukazują prawdziwe oblicze życia wewnątrz tego kraju największego sprzymierzeńca Zachodu na Bliskim Wschodzie. Materiały filmowe zostały nakręcone przez podziemną sieć aktywistów ... "
Trudno nie mieć do Saudii krytycznego stosunku. Irak, Libia czy Syria to przy niej cienkie bolki, nawet przed "uzyskaniem demokracji"...

ocenił(a) film na 3
kkutz

Uncovered znalazlem na youtubie (wersja ang). Czyli taki standardowy dokument odkrywajacy tajemnice Poliszynela. UK to czubek gory lodowej. Od kilku lat pojawiaja sie artykuly nt. korupcyjnych powiazan miedzy Saudi a notablami UK oraz innych czolowych krajow europejskich. Podobnie nie bylo i jest w US, gdzie z dealami srednio sie kryja polecam poczytac o rynku metali ziem rzadkich.

"Trudno nie mieć do Saudii krytycznego stosunku. Irak, Libia czy Syria to przy niej cienkie bolki, nawet przed "uzyskaniem demokracji".."
To nie wina Saudi czy Katarczykow, ze maja wieksze mozliwosci, nie ma podzialu. Szczerze tez mocno zastanowilbym sie nad tym czy Irak a szczegolnie Libia to cienkie bolki :) Dlugi temat, bardzo dlugi. Powiem tak. Bajzel jaki mamy obecnie po "arabskiej wiosnie" to jednak bardziej wina Kataru niz Saudi i Obamy niz Busha. Wystarczyly 2 kadencje slabszego prezydenta w US i Rosja wraca do gry, szczegolnie na Bl. Wschodzie i kto wie czy Iran nie ogarnie towarzystwa. Saudi mocno przegrywaja w Jemenie i maja juz nie tylko Bahrajn przeciw sobie, a takze Jemen.

ps. mowisz o miliardach na bron z UK, ale to same shity, ktorymi nie potrafia walczyc. A Iran kupil baterie S-300 (kupil i juz instaluja w okolo osrodkow nuklearnych, nie jak my Patrioty w 2025), ma atom, niezla armie, wygrali Syrie, cisna w Jemenie, rzadza w Iraku (i szybko wplywow nie utraca, dzieki IS uzyskali wiecej niz poprzez krwawa i wyczerpujaca 8-letnia wojne z Irakiem), wygrali w Kurdystanie. Saudi nie maja nic. Pytali Izrael o Iron Doom - odmowiono im. Teraz sie miotaja i strasza US, ze kupia od ruskich (wiadomo, ze bleuf). I potem spada rakieta z terytorium Jemenu, a oni goli jak swiety turecki (maja Patrioty, ale dziurawy ich system).

Dolce_far_niente

Nie chcę wchodzić w politykę. Krótko wcześniej widziałem "Płacz Syrii", a bezpośrednio przed - film dokumentalny o Jugosławii w II w. światowej. No a poza tym nie tylko te filmy i nie tylko filmy... Pozdrawiam -:)

kkutz

"Saudi Arabia Uncovered" na fili, zresztą jak i kilka filmów poświęconych sytuacji w Syrii.