Artur ratuje Gwiazdkę

Arthur Christmas
2011
6,7 17 tys. ocen
6,7 10 1 17188
7,5 4 krytyków
Artur ratuje Gwiazdkę
powrót do forum filmu Artur ratuje Gwiazdkę

Beznadzieja

ocenił(a) film na 2

Film z cyklu "byle coś było". W życiu bym dziecka na to nie zabrała. Pasiemy dzieci stertami bzdur,a potem dzieci są w szoku, że Święty Mikołaj był biskupem. Pewnie, że tak, skoro prawie w każdym filmie Święty Mikołaj ma żonę, dzieci, jakieś elfy i czapkę pajaca! Bez dostarczenia prezentów na czas Święta Bożego Narodzenia się nie odbędą? Poprostu żenada. W początkach lat 80-ch u mnie w przedszkolu był Św. Mikołaj w czapce biskupiej i nikt się nie dziwił. Dzisiaj dzieci takiego prawdziwiego Świętego Mikołaja nie rozpoznają! Zastanówmy się dlaczego!

ocenił(a) film na 10
Kama_zdz

dlatego że taki obraz jest milszy, bliższy dziecku i nic w tym złego?

Kama_zdz

Święty Mikołej w czapce biskupiej... to już brzmi chłodno. Dzieci mają prawo marzyć i mieć dostęp do ładnych, wartościowych bajek. Poza tym, czy stich istnieje naprawdę? wróżki też? Nie, to jest fikcja, którą z wiekiem dziecko nauczy się rozpoznawać :P. Dzieci powinny mieć prawo do zabawy i relakcu przy bajce...

Kama_zdz

tak tylko że nie żyjemy w latach 80tych. ja mam zdjęcie z takim mikołajem z lat 80tych na którym płaczę i się nie dziwię bo nawet teraz jego wizerunek jest straszny.
Dzieci to dzieci jak będą starsze to zrozumieją skąd się wzięła postać Mikołaja.

Kama_zdz

nie wiem czy akurat biskup Mikołaj miał żonę, ale księży nie zawsze obowiązywał celibat. Święty Piotr też teściową miał ;) Biskup Mikołaj z Miry zmarł ok. 350 roku, natomiast celibat wniesiono w XI wieku. Całkiem zatem realne jest, że żonę miał.

Kama_zdz

Tradycje znam bo tak mnie wychowano i tak wychowam swoje dzieci ale nie zabronię im a wręcz popchnę do tego aby radowały się, bawiły i czerpały przyjemność ze świąt a obraz wesołego grubasa, bandy elfów jest w tym jak najbardziej pomocny. Święta Bożego Narodzenia to święta pełne ciepła, miłości i radości. Sztywna atmosfera i twarde trzymanie się zasad tylko pozwoli na znienawidzenie świąt. Tradycyjne wierzenia, przekazuje się starszym dzieciom, które już coś rozumieją i przestały wierzyć w tego Mikołaja z bajek.