Artysta

The Artist
2011
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51398
7,4 52 krytyków
Artysta
powrót do forum filmu Artysta

W erze filmów 3D i w erze filmów, które robione są "na szybko" Michel Hazanavicius postanawia stworzyć w XXI wieku film: niemy, czarno-biały, stary. Obraz, który można było stworzyć na początku rozwoju kinematografii trafia do kin w 2011 roku. Powrót do przeszłości, który przedstawił nam Hazanavicius niestety kompletnie do mnie nie przemawia. Mamy ckliwą, prostą i dość zgrabnie opowiedzianą historię. Mamy głównego bohatera, mamy jego ukochaną, mamy wiernego przyjaciela, mamy smutek, radość, złość, furię, miłość. Niestety - to wszystko w filmie niemym mogliśmy już zaobserwować. Film (przepraszam za określenie) w pewnych momentach śmierdzi zwykłym banałem. Film niezły (6/10), na pewno nie na miarę arcydzieła, w moim mniemaniu co najwyżej filmu dobrego. Niewyjaśnione Oscary... Według mnie na pewno należał się jeden - za najlepszą muzykę. Kostiumy powinien zdobyć "Hugo", reżyserię Martin Scorsese, aktora Brad Pitt, a najlepszym filmem powinien okazać się "Hugo" bądź "O północy w Paryżu". Chyba za sprawą wielkiego sukcesu tego filmu stoi sentymentalność. Nie znam innych słów, aby opisać fenomen tego obrazu. Pozdrawiam.