Artysta

The Artist
2011
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51398
7,4 52 krytyków
Artysta
powrót do forum filmu Artysta

Ten film nie ma w sobie kompletnie nic, kolejna porażka Akademii, daję 5/10 za psa.

ocenił(a) film na 3
0wner2

Potwierdzam - film słaby, bezsensowny, "na pokaz", pusty i o niczym. Słowa Holland pasują na określenie tego filmu idealnie. Gdyby nie to, że dostał Oscary i był nominowany 90 % osób, które tak wysoko oceniają tą produkcję pewnie w ogóle by o niej nie słyszało, no ale magia Oscarów sprawia, że musi się podobać, bo jeszcze ktoś powie, że się nie znam :-). Oscar za główną rolę to także nieporozumienie - może rola nie była zła, ale w zasadzie taka jak filmy z tamtych czasów, czyli mocno przerysowana, a przez to sprawiająca wrażenie sztucznej. Taką produkcję, która miała być pewnego rodzaju hołdem dla kina niemego można było zrobić w formie dokumentalnej lub krótkometrażowej - jako film fabularny całość traci sens, a jedyne wrażenia, jakie zostają z projekcji to irytacja i nuda, a czasem nawet zażenowanie, z tego co się ogląda.Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to nie pierwszy i pewnie nie ostatni film, który dostaje Oscara z powodów znanych tylko członkom Akademii, a jak nie wiadomo o co chodzi...

PWMarshal

100% racji.

PWMarshal

Też się zgadzam. Nagle ktoś uznał że modne są teraz lata 20 i teraz wszyscy się tym zachwycają. Nie zdziwię się jak powstanie więcej takich filmów, tak samo jak teraz filmy 3D, robi się bo są teraz na topie i modne a fabuła swoją drogą.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Ludzcy aktorzy też byli genialni. Zagrali jak prawdziwi aktorzy kina niemego.
Poza tym ten film jest hołdem dla filmów niemych z lat 20 i ma być jednym z nich.
Miał pokazać nam jak kiedyś oglądało się filmy w kinie.
Genialnym uczuciem było zobaczyć niemy film w CC w 21 wieku.
Do tego dochodzi muzyka i całe udźwiękowienie- genialne.
I aż taką wydmuszką nie jest- pokazuje metamorfozę człowieka, który popadł w depresję.
Co prawda prawie wszystkie filmy nieme polegały na pokazaniu cierpiącego człowieka, którego leczy miłość, ale "Artysta" pokazywał historię ludzi tworzących wtedy filmy.
To była tylko moja opinia.

ocenił(a) film na 8
0wner2

niuch niuch niuch - Wyczuwam w tym wątku przynajmniej dwóch troli :)

czester611

i jak się sprawuje czujnik czadu??

0wner2

Gówno się znasz.

Supernatural

Chciałem dać 1/10 ale przekonałeś mnie tym co napisałeś. Ty się na pewno znasz 10/10.

gen_Tlusta_Lebera

Nie oglądałem tego filmu ,ale 0wner2 nie ma pojęcia o kinematografii.

Supernatural

skąd to wiesz?

Supernatural

Hahahhaha dobre. Ja, jeden z najwybitniejszych znawców filmowych w Polsce miałbym nie mieć pojęcia o filmach? Pff...

Supernatural

Jestem wybitnym znawcą filmowym, więc znam się na pewno lepiej niż ty.

0wner2

owner staraj się gnoic film inteligentnie :P

0wner2

jedyna rzecz jakiej się od starej nauczyłeś to targanie pały...nic więcej.Jesteś znawcą filmów z pod znaku XXX.Wybitny cieć z ciebie :))

moti

Twoją starą dymają kruki na polu.

0wner2

hehee...dziecko ze szkoły wróciło....:)) ciota z ciebie wybitna i mała menda xD.

moti

Ciota z ciebie gówniarzu, wracaj do podstawówki.

0wner2

Średnia ocena już leci na łeb na szyję. Za jakieś dwa lata będzie się kręciło około 7,1 - 7,2. Za kilka kolejnych lat przypadek wyboru tego filmu będzie podawany jako jedna z największych wpadek akademii.