Artysta

The Artist
2011
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51398
7,4 52 krytyków
Artysta
powrót do forum filmu Artysta

jak ten film dostał tego oscara? Za muzyke zasłużył, ale za resztę nie. Co oni, dźwięcznych filmów
nie docenili, a niemy film, aż a Oskara zdobywa.

Hadley

Ten śmieszny grubas-troll żyje w innym świecie, w którym sam sobie tworzy definicje wszystkiego.

Gdyby nie było kina niemego to by nie było kina dźwiękowego. Proste. Drugie wyewoluowało z pierwszego.

Masz w ogóle jakieś pojęcie o historii kina?

A, no i taki P.S. Wiesz, mam nadzieję, że "Sami swoi" to był film czarno-biały? :) To, że go pokolorowali z dekadę temu (co uważam za skandal) to inna sprawa.

użytkownik usunięty
Davus

Oczywiśćie, że wiem o tym, że Sami Swoi był czarno-biały w oryginale kiedyś za małolata mi ojciec włączył to stwierdziłem, że to badziewie jakich mało, dopiero jak go pokolorowali to doceniłem jaka to zajebista komedia . Ja po prostu nie jestem w stanie oglądać czarno-białego filmu . Mogli sobie darować nieme kino i zacząć kręcić filmy dopiero jak był dźwięk, to nieprawda, że nie było by kina dźwiękowego bez niemego .

Może i by było, ale w sumie kto to wie? Gdyby w 1895 roku ludzie stwierdzili, że nie chcą oglądać filmów, bo są nieme - to może wszyscy olaliby ten "wynalazek", który "nie ma przyszłości" i kino umarłoby śmiercią naturalną zaraz po pierwszych pokazach braci Lumiere.
A jednak stało się inaczej, bo ludzie pokochali ten nowy wynalazek (choć był NIEMY! :0 ), a w 1927, kiedy nauczono się (po 32 latach!) rejestrować dźwięk na taśmie filmowej - do obrazu dołączył głos.

Tak więc kino dźwiękowe "wyszło" z niemego. Zresztą na początku to było dziecko dość brzydkie, filmy nieme z końca okresu niemego to były dzieła wielkie, z którymi do dzisiaj niewiele filmów wytrzymuje porównania, a pierwsze filmy dźwiękowe to była - w większości - kupa. Niemniej chwała, że później kino dźwiękowe się rozwinęło i dzisiaj "daje radę".

Ale jednak wciąż kino to przede wszystkim sztuka obrazu i ruchu. Od słowa jest literatura. Kino mogłoby się bez słowa zupełnie obejść, bez obrazu - nie. :) (Pomijam jakieś eksperymenty typu "Blue" Dereka Jarmana, bo dość dyskusyjne jest, czy to jeszcze film/kino)

smalczyk cytuje twoje słowa zawsze jako przykład ciemnogrodu :P
i info dla pozostałych uczestniczących tu w dyskusji: nie warto się produkować. ciężki przypadek. szkoda czasu.

"Skoro nie było dźwięku to powinni w ogóle nie kręcić filmów. Film bez dźwięku nie jest filmem." Idąc Twoim tokiem rozumowania dawniej ludzie nie powinni podróżować, bo nie istniały samochody, nie powinni jeść mięsa, bo nie znali ognia, nie powinni oddychać, bo nie wiedzieli z czego składa się powietrze. To, co napisałeś, to absurd w najczystszej postaci. Wiesz co oznacza słowo ewolucja?

Twoje nietrafne oceny nie dziwią biorąc pod uwagę, że nie wiesz co oglądasz. Na poparcie przypomnę wymianę zdań:

nemo989: Kultowy już tekst "Dupę mi zalało" [...]
smalczyk130: To dziwne,że nie rozumiesz głębi wyimagiwanego tekstu, który sobie w głowie stworzyłeś .
smalczyk130: film znam na pamięć, to ty sobie wymyśliłeś jakąś wyimaginowaną scene wziętą z sufitu.
smalczyk130: wmawiasz ludziom jakąś wymyśloną scenę, której w filmie nie było . Jak cię to bawi ośmieszaj się dalej, może jak jeszcze jakieś sceny wymyślisz to niedługo zlepisz z nich jakiś film . Nie chce mi się już komentować tych bzdur, które wypisujesz .
nemo989: Czy zgadzasz się na to, że po podaniu namiaru w filmie Kac Wawa na scenę z tekstem "Dupę mi zalało" złożysz publicznie oświadczenie o swojej głupocie?
smalczyk130: Cały czas czekam aż podasz czas tej wymyślonej sceny to chyba jasne jest, że zgadzam się na twoją propozycje . Myśl logicznie.
smalczyk130: wskaż zrobisz z siebie jeszcze większego idiote.
smalczyk130: Ciekaw tylko jestem jak możesz wskazać coś czego nie ma .
smalczyk130: Nie boję się narobić sobie wstydu , czymś co nie istnieje.

smalczyk130: Jeżeli podasz czas w któym padł ten wymyślony przez ciebie tekst to napiszę wielkimi literami, że jestem największym idiotą na świecie .

nemo989: Michał Milowicz tuż przed 1 godz. i 16 minutą filmu wypowiedział ten tekst

smalczyk130: Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

nemo989: Musisz się wywiązać z publicznie złożonej obietnicy, aby nie ucierpiała twoja nienaganna reputacja
smalczyk130: W dupie mam swoją reputacje i opinie ludzi na mój temat
nemo989: Jaka reputacja, takie i jej umiejscowienie

Spełniając publicznie zobowiązanie, powiesz wreszczcie coś co nie mija się z prawdą.

smalczyk130 - wyzywając znawców kina od debili świadczy o Tobie niezbyt dobrze, nie uważasz? Uświadom sobie, że jesteś zwykłym, szarym, przeciętnym i jak widać wyżej - niezbyt rozgarniętym oglądaczem filmów, który przy ich ocenie kieruje się przede wszystkim tym co lubi, a czego nie, a to jest idiotyczne kryterium. Wyobraź sobie, że wiele osób nie znosi wartościowych rzeczy, wolą chłam, tandetę, kicz - są to po prostu zbyt mało inteligentni i niewrażliwi na to co dobre - ludzie, do których należysz niestety. Wielu jest prostaków, zwykłych ordynarnych i chamskich ludzi wśród ziemskiej populacji, dowodem na to jest ogólny stan tego co obecnie na Ziemi się wyprawia. Po Twoich wypowiedziach każdy, kto stoi choć trochę wyżej w klasyfikacji wrażliwości na piękno, profesjonalizm, dobrą pracę od kogoś takiego jak Ty, stwierdzić musi, że przed Tobą bardzo daleka droga w kształtowaniu swojej osobowości, by odpowiednio dojrzeć do większego obiektywizmu w ocenach, jakichkolwiek. Może się okazać, że w Twoim przypadku to niemożliwe, bo zapoznając się z Twoimi poglądami, które zaprezentowałeś na filmweb kwestia ta, delikatnie mówiąc wygląda trochę beznadziejnie :(

LOL

ocenił(a) film na 6

Smaczylk wypowiadaj się więcej na forum inne ;]

użytkownik usunięty
RAC_79

Hehhe tam to dopiero są elementy. Najlepszy to ten gej abstynent :)

ocenił(a) film na 6

Krzysiek :D Spoko chłopak,ale z tą gejozą przesadza całkowicie.

użytkownik usunięty
RAC_79

Nie wydaje mi się żeby ktoś kto nie pije był spoko .

ocenił(a) film na 6

:D Uwierz da się z nim dogadać,nawet jeśli nie pije.

użytkownik usunięty
RAC_79

No być może tobie tak dla mnie jak ktoś nie pije to nie jest człowiekiem, chyba, że nie pije ze względu na jakąś chorobę.

ocenił(a) film na 6

Przesadzasz,ale masz charakterystyczny styl i mnie bawisz. Przecież jest chory na homoseksualizm ;]

użytkownik usunięty
RAC_79

Pracuję w sklepie alkohole 24h i czasami przychodzą do mnie geje i biorą całkiem sporo alko .

ocenił(a) film na 6

No,a ten akurat nie pije..może to i lepiej,ale raz mógłby spróbować ;]

użytkownik usunięty
RAC_79

Właśnie to mnie szokuje, że on nawet nie spróbował a się wypowiada, że picie jest złe .

ocenił(a) film na 6

Stwierdził,że po jednym picu zniszczy sobie życie ;] Na dłuższą metę picie nic dobrego nie przynosi,nie oszukujmy się.

użytkownik usunięty
RAC_79

Ja pije od 15 lat praktycznie codziennie , nie piję tylko wtedy kiedy jestem w pracy, i problemu nie mam żadnego , życia zniszczonego nie mam .

ocenił(a) film na 6

Pijesz,ale jakieś pewne browary,a od czasu do czasu coś mocniejszego i tyle. Jakoś to trwa,ale dupy takie życie nie urywa.

użytkownik usunięty
RAC_79

Codziennie wypijam 10 albo 12 browarów Książy czarnych po 9 % . Co weekend wale sporo gorzały , jak jest jakiś długi weekend albo święta to wale codziennie gorzałe i tak od 15 lat , doszedłem do takiej wprawy, że nawet nie wiem co to jest kac .

ocenił(a) film na 6

Jakoś specjalnie nie chce mi się wierzyć,ale ze względu na to ,że jesteś charakterystyczny i Twoje posty są zabawne,to wypowiadaj się więcej na inne :D

użytkownik usunięty
RAC_79

Mało tematów, które mnie interesują tam są , ale jak coś znajdę to będe pisał .

ocenił(a) film na 6

Trzymam za słowo.Trzymaj się smalczyk.

użytkownik usunięty
RAC_79

Dodałem właśnie tam nowy temat o Lidze Mistrzów .

ocenił(a) film na 6

Właśnie zauważyłem. Nie zakładaj tematów z wulgaryzmami, Tam siedzi moderator ( też gej ) i śledzi posty he he

użytkownik usunięty
RAC_79

Dlatego napisałem oddzielnie te wulgaryzmy .

ocenił(a) film na 6

Zablokują mimo wszystko...Siedzę tam od roku i znam ich "systemy:" he he.

użytkownik usunięty
RAC_79

Właśnie bo miałem cię zapytać jak na Filmwebie znaleźć to forum inne bo ja tylko mogę znaleźć oddzielnie przez google .

ocenił(a) film na 6

Klikasz forum,zjeżdżasz niżej i pod działem aplikacje masz dział inne.

użytkownik usunięty
RAC_79

Ooo dzięki to już nie będe musiał oddzielnie wchodzić przez google.

użytkownik usunięty
RAC_79

Patrz co za łachudra moderator zablokował mi ten temat o lidze mistrzów mimo , że obraźliwe słowa napisałem oddzielnie .

ocenił(a) film na 6

Tak jak mówiłem..

użytkownik usunięty
RAC_79

Dlatego już nic nie będe tam pisał. Jeżeli pare zwykłych słów tam blokują to sram na te forum .

ocenił(a) film na 6

Ale na forach filmowych też Ci blokują wiadomości.

użytkownik usunięty
RAC_79

Nie blokują , jeżeli wulgaryzmy piszę w odstępach to nic nie blokują .

ocenił(a) film na 6

Ale sporo wpisów już Ci zablokowali.

użytkownik usunięty
RAC_79

Nie wiem dlaczego, widać ci, którzy zgłaszali nadużycie mają jakieś znajomości z moderatorami.

ocenił(a) film na 6

Może po prostu nie zgadzają się z twoimi opiniami.

użytkownik usunięty
RAC_79

To mogą to napisać a nie zgłaszać nadużycie .

ocenił(a) film na 6

Część pisze,a część zgłasza. Taki świat.

ocenił(a) film na 9
filmowy_laufer

Ile Ty masz lat? To doskonałe kino. Kino, które nawiązuje do filmów z Chaplinem, Keatonem, do filmów przedwojennych, do klasyki. Od takich obrazów wszystko się zaczęło a dzisiaj niestety niejednokrotnie współczesne filmy nie mają szans dorównać temu, co pokazali twórcy 100 lat temu. Ten film to piękny ukłon do początków kina, świetnie zrobiony, zagrany z doskonałą muzyką.... perełka.

ocenił(a) film na 10
Czajkaa

Zgadzam się film rewelacyjny ... w niektórych dzisiejszych filmach chodzi o to by jak najwięcej gołych tyłków i efektów specjalnych pokazać , a przecież nie o to chodzi . A ludzie są tak przyzwyczajani do to go " że coś się musi dziać ( chodzi mi o wybuchy ist. )

"Jak można nagrodzić czarnobiały film i do tego niemy. Przecież tego w ogóle nie mozna nazwać filmem ."

Tak wyglądał początek kina , i według mnie to prawdziwa sztuka ukazać piękną wzruszającą historie posługując się wyłącznie obrazem i mimiką aktorów .,.. Oczywiście nie uważam , że filmy dźwiękowe są złe ( była by to straszna hipokryzja z mojej strony po prostu uważam że należy doceniać stare kino nawet jeśli nie jest w naszym guście bo bez takich filmów nie było by współczesnych .

A Oscar jak najbardziej zadłużony !!!

ocenił(a) film na 10
aga553

*

Zgadzam się film rewelacyjny ...
A w niektórych dzisiejszych filmach chodzi o to by jak najwięcej gołych tyłków i efektów specjalnych pokazać , a przecież nie o to chodzi . A ludzie są tak przyzwyczajani do to go " że coś się musi dziać ( chodzi mi o wybuchy itd. ) i gdy widzą coś prostego są strasznie znudzeni .

"Jak można nagrodzić czarnobiały film i do tego niemy. Przecież tego w ogóle nie mozna nazwać filmem ."

Tak wyglądał początek kina , i według mnie to prawdziwa sztuka ukazać piękną wzruszającą historie posługując się wyłącznie obrazem i mimiką aktorów .,.. Oczywiście nie uważam , że filmy dźwiękowe są złe , (była by to straszna hipokryzja z mojej strony) po prostu sądzę, że należy doceniać stare kino nawet jeśli nie jest w naszym guście bo bez takich filmów nie było by współczesnych .

A Oscar jak najbardziej zadłużony !!!

ocenił(a) film na 9
aga553

:) Też okazałabym się hipokrytką, gdybym powiedziała, że nie lubię współczesnego kina. Lubię. Powiem więcej, mam słabośc do nowinek i filmów s-f i czekam na obraz z tego gatunku godny Oskara, póki co, to jednak czysta rozrywka i kino niskie, kino, które ogląda się z pudłem chipsów, do tego jednym okiem (choś tegoroczna Ona/Her, jest godna uznania i niesie nadzieję). Ale...nie byłoby dzisiejszych filmów bez takiego "Artysty", tak to się zaczeło i fajnie, ze ktoś nam o tym przypomniał, do tego w doskonały sposób. Film jak najbardziej na Oskara, wg mnie bardziej niż Zniewolony, ale o gustach się nie dyskutuje :( pozdro.

ocenił(a) film na 8
Czajkaa

Lat mam 12 :) Doskonałe kino... kino dla ciebie. Nie twierdź, że jestem maniakiem efektów, seksu itd. Są różne piękne filmy, chociażby taki zwykły film "Bez mojej zgody" a jest urzekający i o wiele lepszy od "Artysty". Od takich filmów tak się zaczęło... Tak zaczęło się tak, ale nie każdemu muszą się podobać filmy nieme, dla mnie są strasznie wkurzające. "Świetnie zrobiony"... Reżyseria zwykła jak wszystkie, aktorzy bardzo dobrzy, ale na miarę nagród! "Doskonała muzyka"... Oj tak, tu się zgodzę :)

Film chciałem obejrzeć, zabić nudny czas, obejrzeć coś niezwykłego (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że wszystko co Oscarowe jest najlepsze, wystarczy spojrzeć na galę z 2013 r.). Film nie trwał nawet 2 godzin, a strasznie mnie męczył, pełny takich "zapychaczy". Cóż trudno mi jest stwierdzić że film jest dobry, skoro fabuła leży.

Rozumiem, że dla Ciebie to coś "amazing", ale dla mnie, to zwykły przeciętniak.

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

Aktorzy bardzo dobrzy, ale nie na miarę nagród*

ocenił(a) film na 9
filmowy_laufer

Wiesz, wszystko jest rzeczą gustu. Film może Ci się nie podobać, konwencja może Ci nie odpowiadać... Ok...ale...obiektywnie...jest świetny.. Niewielu współczesnych aktorów jest w stanie zagrać coś takiego... Zagrać na takim poziomie... Dokładnie tak, jak robiło się to 100lat temu...no nieee...