PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=589952}

Artysta

The Artist
2011
7,5 51 tys. ocen
7,5 10 1 51375
7,4 67 krytyków
Artysta
powrót do forum filmu Artysta

Niesamowity 

ocenił(a) film na 8

Film świetny, wciągający. Nie da się od niego oderwać wzroku. Przez cały czas wydawało mi się, że oglądam ten film w roku około 1930. Mam 12 lat, a tak mi się spodobał, że spokojnie mogę go ocenić jako arcydzieło. Kurcze. Niemy film, a wszystko jasne. Zastanawiam się czy ta historia jest wymyślona, czy zawiera trochę w sobie prawdy. Niezwykły klimat :D Czy w przeciętnym, starym, niemym filmie też były takie napisy?

Zuzka253

Zawiera trochę prawdy. Wiele aktorów miało problemy by się "przestawić" na dźwięk. Niektóre gwiazdy musiały odejść, bo ich głos się nie podobał ludziom jak Polka Pola Negri. Podobna tematyka jest w "Deszczowej piosence".
Tak, napisy były w większości filmów niemych. Polecam na poczatek choćby "Światła wielkiego miasta" Chaplina.

ocenił(a) film na 10
krysiron

nawet dużo prawdy. głos to jedno, ale wielu aktorów odeszło z kina dlatego, że nie potrafili przestawić się na sposób grania z dźwiękiem - przecież w filmach niemych oni grają mimiką i gestami, muszą być one bardzo wyraźne, nieraz i przerysowane, więc jak dorzuci się do tego dźwięk to wyglądają wręcz nienaturalnie

ocenił(a) film na 8
siossstrzyczka

dzięki ;)

ocenił(a) film na 8
krysiron

dzięki ;)

ocenił(a) film na 8
Zuzka253

Długo zbierałam się do tego, żeby obejrzeć ten film, bo cały czas się zastanawiałam, jaki jest sens robienia takich filmów współcześnie....ale po obejrzeniu stwierdzam, że był to całkiem ciekawy pomysł i wyzwanie dla twórców, żeby oddać ducha tamtych czasów..gra aktorska fenomenalna!!!

ocenił(a) film na 8
aniatakajedna5

no dokładnie ;)

ocenił(a) film na 10
Zuzka253

Serio masz 12 lat ????? Jakoś nie chce mi się wierzyć.... Mój syn ma 7 i poł ale tak dojrzale nie potrafi się wypowiedzieć/wypisać....

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

Tak, a poza tym mam też 163 cm wzrostu i wyglądam na 16-latkę ;) wszyscy się dziwią, ze mam tyle lat, no ale cóż... A co w tym dziwnego? w wypracowaniach też potrafię wypowiedzieć się językiem " dojrzałym"... :D ... W końcu 12 lat to nie tak mało :D

ocenił(a) film na 10
Zuzka253

mało oj malo - czytam wypowiedzi 17 - 20 latkow i mnie dołuja...

użytkownik usunięty
RogerVerbalKint

Porównywanie siedmiolatka do dwunastolatki. Jakież to mądre.
A film mnie rozczarował, oglądałem nieme filmy nie raz i były naprawdę dobre, natomias "Artysta" znudził mnie po około 40 minutach. Ostatecznie obejrzałem do końca, ale mnie nie zachwycił, po takiej promocji i nominacji do Oscara spodziewałem się czegoś lepszego.

krysiron

Napisy w kinie niemym są znakomitą metodą, jeśli ktoś chce poćwiczyć język obcy, a boi się, że nie nadąży za dialogami. Polecam, wypróbowane w rodzinie.

użytkownik usunięty
Zuzka253

No, ogólnie od takich filmów nie powinno się odrywać wzroku, bo wtedy człowiek by nie wiedział o co chodzi :D

użytkownik usunięty

Mam oczywiście na myśli filmy nieme. Pozdr ;))

ocenił(a) film na 8

też tak sądzę...