Kiedyś spróbowałem zapoznać się z tą serią i zacząłem od części pierwszej. Niby wszystko było fajnie, ale jakoś się nie wciągnąłem. Która część jest wg Was jest godna polecenia? Która jest wciągająca od samego początku, przystępna dla nowych graczy i po prostu najlepsza? Najlepiej część, w której nie ma żadnych ciągłości fabularnych z poprzedniczkami. Przyznam, że nie jestem dużym fanem skradanek - brakuje mi cierpliwości, nie lubię gier w których trzeba obmyślić każdy ruch, w których ginie się 1000 raz w pierwszym etapie, dlatego też nie potrafiłem się wciągnąć w pierwszego Thiefa, czy Hitmana. Za to uwielbiam trylogię Batman Arkham gdzie (przynajmniej dla mnie) idealnie wyważono sekwencje skradankowe z sekwencjami akcji. Skradanie się często jest opcjonalne, łatwe w obsłudze, efektowne, emocjonujące, nie jest wymagana doskonała strategia najmniejszego ruchu, w przeciwieństwie do (pierwszego) Hitmana.
Jedynka bardzo mi sie podobała, ale po kolejnych częściach zauważyłem jak bardzo powtarzalna była. Według mnie, z części, w które grałem najlepszy jest Assassin's Creed II, gdzie rozpoczyna się historia Ezio. Wszystkie części z tą postacią są według mnie świetne, a jest to właście AC II, Brotherhood i ostatni Revelations. Kolejny był Assassin's Creed III, gdzie akcja przeniosła się do Ameryki, i mimo, że nie była to zła gra, brakowało mi klimatu poprzednich części. W kolejne nie grałem, więc się nie wypowiem.
Ja grałem w prawie każdą część i powiem, że zadna cześć mnie nie wciągnęła tj. Black flag. Pierwszy raz w tej grze wypełniłem wszystkie misje poboczne, uzebrałem wszystkie przedmioty, wyeksplorowałem całe Karaiby. Po prostu klimat pirackiej wolności mnie tak wciągnął, że zawsze z łezką w oku będę wspominał historię kapitana Edwarda Kenwaya. Postać kozak, fabuła ciekawa, klimat morza Karaibskiego niesamowity i oczywiście najlepszy okres historyczny- złoty wiek piractwa :D
Polecam także AC revelations- idealne zwieńczenie historii Ezio i Konstantynopol... po prostu wow
zagraj w całą trylogię z Ezio - AC2, AC Brotherhood oraz Revelation to najlepsze części ... strasznie bym chciał żeby to wydali na ps4 takiego remastera full hd 60 fps :)
Jeśli zależy Ci na braku ciągłości fabularnej to najlepszym wyborem będzie AC IV: Black Flag. Co prawda kilka razy odnosi się do poprzedniczek, ale w nieinwazyjny sposób.