Wiele osób słabo ocenia ten film - mam wrażenie, że są to zapaleni gracze, którzy spodziewali się kalki AC. Od początku było wiadomo, że nie dostaniemy Desmonda, Altaira i Ezzio, tylko zupełnie nową historię, luźno powiązaną z uniwersum. Szłam do kina, nie nastawiając się na oglądanie wspinaczek po wieżach i sztyletowanie z kupki siana. Stąd moja ocena na 8.
Na plus zasługują świetne zdjęcia, mocna muzyka (bałam się, że muzyka z trailera zwiastuje rap w całym filmie - na szczęście nie) i doskonałe oddanie klimatu XV-wiecznej Hiszpanii (architektura, stroje, język). Sceny walk i pościgów były dobre, choć nie do końca rozumiem zamiłowania scenarzysty do osnucia wszystkiego dymem. Kamera, jak to często bywa we współczesnych filmach, czasem była za szybka, ale ostatecznie walkę oglądało się dobrze i każdy gracz pewnie ucieszył się z dostrzeżenia wielu znajomych ruchów i ciosów. Renesansowego parkour było trochę za mało względem scen w Abstergo, ale rozumiem, że twórcy chcieli przybliżyć założenia uniwersum nowym osobom. Dynamika filmu jest więc bardzo nierówna i niekiedy można przysnąć, choć samo Abstergo ogląda się przyjemnie (ciekawe wnętrza i przedstawienie technologii).
Na minus wszechczasów zasługują natomiast dialogi - a raczej ich brak i słaba jakość. Do tej pory lubiłam Marion Cotillard, jednak w tym filmie zaprezentowała jedną minę i jeden, bardzo irytujący, sposób mówienia. Ironsa w ogóle nie dało się zauważyć i mój ulubieniec, Fassbender, również nie miał szans na pokazanie swojego talentu. "I am crazy" wspaniałe, scena rozmowy z ojcem również dobra - i to wszystko. Wiem, że to film akcji, a nie dramat psychologiczny, ale jednak przydałoby się trochę więcej gry aktorskiej. Notabene - hiszpański wychodzi Fassbenderowi lepiej niż polski ;)
Nie wiem, jak oceniają fabułę osoby nie znające AC, jednak dla mnie była niezbyt porywająca i z góry przewidywalna. Ciekawa jestem tylko, którą ostatecznie stronę wybierze Sophia - o ile oczywiście będziemy mieć szansę zobaczyć kolejne częsci filmu. Mam nadzieję, że powstaną.