Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183963
5,9 41 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Ładny montaż, niezłe efekty, kilka dobrych scen ale ogólnie mi się nie podobał. Prawie trzy godziny
chaosu (wiem, że zamierzonego). Ten film powinno się oglądać o 4-ej rano w stanie w jakim był
Poseł Wipler - może wówczas by człowieka zaciekawił.

ocenił(a) film na 10
skynet1234

3 godziny chaosu ? To może wina nieuważnego oglądania albo braku zdolności do przyswajania informacji wzrokowych i słuchowych.
Film piękny i dość prosty w odbiorze. Pełen różnorodności, do tego stopnia, że każdy może znaleźć coś co lubi w filmach.
O przesłaniach filozoficznych już nie wspomnę.

ocenił(a) film na 4
kalichlorek

Widać mamy inne gusta co wśród grupy ludzi jest czymś oczywistym. Czyż nie? ;-)

ocenił(a) film na 5
kalichlorek

Póki co - zgadzam się z opinią "chaos", ale może to była wina nieuważnego oglądania ;) więc obejrzę jeszcze raz...
Brakuje mi jednak konkretniejszej wypowiedzi dlaczego film miałby zachwycić - podobnie jak w głównym temacie - "ładny montaż, niezłe efekty, kilka dobrych scen", ale co poza tym?

Skoro mamy przedstawiony obraz tego jak nasze decyzje wpływają na przyszłość (jeśli dobrze zrozumiałam - coś w rodzaju karmy) dlaczego mamy brak konsekwencji danych zachowań (dajesz dobro, ale ono nie wraca) - to, przyznam szczerze dość mocno mnie gubiło w tej produkcji.
Ogólnie za dużo się działo, szybko zmieniały się wątki... nie czytałam książki więc nie wiedziałam też na co powinnam być przygotowana - i co tu gadać, zawiodłam się.
Nie wystawiam oceny bo jak wcześniej wspomniałam, może się nie przyłożyłam do oglądania - spróbuję raz jeszcze, ale bardzo ciekawi mnie jakie są "przesłania filozoficzne".

pozdrawiam

skynet1234

Kolejny widz oczekujący bajeczki dla dzieci...

ocenił(a) film na 4
hr_dooku

To była (jest) bajeczka więc nawet nie trzeba tego oczekiwać ;-)

skynet1234

Polecam książkę ;) Może zrozumiesz o co chodzi w tym "chaosie" . ;)

Nightforce

Póki co jesteśmy na FILMWEBIE a nie na KSIĄŻKOWEBIE, więc dyskutujemy na temat filmu. Jeżeli rekomendacją dla filmu ma być porada o przeczytaniu książki przed obejrzeniem filmu, po to by zrozumieć o co chodzi w tym "chaosie" to bardzo wiele o tej produkcji tłumaczy...

victorr

Książkę przeczytałem po filmie i jakoś film zrozumiałem bez niej ;)

ocenił(a) film na 5
skynet1234

nie zgadzam się, oglądanie nocą nie pomaga, wciągający jak filmy z Van Damme'm, tyleż powiem bracia i siostry Wachowscy ;)