Wydaje mi się jednak, że "wątek gejowski" był dobrym pomysłem, bo dzięki temu można przedstawić szerokie spektrum ludzi. Nie jest istotne, czy się z tym ktoś zgadza, czy nie, ale sam fakt zwrócenia uwagi na wiele typów osobowości przewijących się przez czasy i miejsca. Mimo wszystko zwiększa to prawdopodobieństwo opowiedziane historii.
Mnie się nie wydaje, a jestem pewien, że bez wątku gejowskiego można było przedstawić, jak to powiedziałeś "szerokie spektrum ludzi" i "wiele typów osobowości" i to z dużym zyskiem dla całości obrazu.
Gdybym nie obejrzał serialu ,,Sense8'' Wachowskich pewnie bym próbował obronić Atlas Chmur, bo to tylko jeden niewinny wąteczek.
Ale Wachowscy wątek transeksualistów, homosekseksualistów wpychają niemal wszędzie, pomijam zbliżenia na obślizgłe dildo w ich serialu, ale z tego co zdążyłem zauważyć ze odkąd jeden z Wachowskich przebiera się za kobietę ich spostrzeżenie na świat wygląda w taki sposób: ,,80% ludzi na świecie to geje, trans, lesby, pozostałe 20% to hetero'', ich twory zdecydowanie by zyskały na darowaniu sobie tego.