PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Moim skromnym celem jest stworzenie małego e-booka, który wyjaśnił by wszystkie niejasności związane z filmem, symbolikę, te wszystkie małe i duże połączenia pomiędzy historiami, opis postaci i wiele innych.

W tym celu chciałbym was prosić o wypisanie w tym temacie spraw, które wydają wam się godne rozpisania i wstawienia do e-boooka. Napiszcie też, czego nie zrozumieliście, a być może znajdziemy jakąś odpowiedź.

Jeśli ktoś posiada ciekawy tekst, który można by dodać, to wyślijcie mi go.

E-book bedzie przewodnikiem po "Atlasie.." filmowym, a nie książkowym - książka przyda się w paru miejscach do analizy i porównania lub wziecia nazw.

ocenił(a) film na 9
Mr__Unknown

Bardzo fajna inicjatywa. Matko, nawet nie wiem, od czego zacząć, bo chciałbym tak wiele zrozumieć odnośnie tego filmu... Na pewno interesują mnie wszystkie motywy/nurty/religie poruszone w tym filmie. Wszystkie prądy myślowe i filozoficzne. Powodzenia w ambitnej akcji!

ocenił(a) film na 10
laxman

ho, ho, ho :) czyżby już wkrótce na uczelniach omawiano istotę "Atlasu chmur"? Czytałem gdzieś, że tak było z "Matrixem" - coś na kształt matrixologii. E-book o "Atlasie..."? Hmmm... Czemu nie.
Polecam wątki: reinkarnacji, odrodzenia religijności w czasach postapokaliptycznych, męczeństwa, poświęcenia, językoznawstwa... kurde, stary, za dużo tego. Skoro to Ty wpadłeś na taki pomysł, to polecam otworzyć dużo nowych tematów z każdym zagadnienień osobno. Z mojej strony możesz liczyć na udział w dyskusji.

ocenił(a) film na 10
Lukas_Art

Cóż, za zgodą autorów będę się też opierał na wielu tekstach zagranicznych (na polskich jest tego mało) i tłumaczył je.
Póki co przetłumaczyłem tekst autora książki o tłumaczeniu książki na język filmowy,
http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443675404578060870111158076.html

Przetłumaczę jeszcze komentarze reżyserów z różnych wywiadów pisanych i mówionych, z zselekcją tego, co najciekawsze.

Teraz piszę odzielnie streszczenia do każdej z opowieści, a potem ich analizy.

Wątki reikarnacji i męczęnstwa bedą na osobne artykuły. Uwaga, każdy może coś do mnie napisać, a ja ocenię czy jest to dobrze napisany tekst i ciut go zredaguję - będzie to taka mozaika różnych autorów - jak film.

Lukas_Art

Za mały kaliber, żeby omawiać na uczelniach. Chyba, że na amerykańskich - oni takie rzeczy lubią.

Mr__Unknown

Pewnie warto wspomnieć znamię w kształcie gwiazdki, które mają główni bohaterowie poszczególnych historii: Ewing - klatka piersiowa, Frobischer - plecy, Rey - obojczyk, Cavendish - goleń, Sonmi - szyja, Zachry - potylica. Ciekawostka: znamiona był pokazywane w kolejności chronologicznej.

ocenił(a) film na 10
_Tymon_

Artykuł o komecie itp będzie akurat najprostszy, aktualnie piszę też i zbieram materiał do omówienia znaczenia tytułu, ale nie będzie on długi.

Jak coś, spróbujcie napisać własne teksty lub podesłać linki do jakichś ciekawych

Mr__Unknown

Cóż, nie dałeś żadnych informacji na temat szczegółowości tego co chcesz robić, więc po prostu rzuciłem pomysł, zwłaszcza że większość ludzi nie zauważyła tego.

ocenił(a) film na 10
_Tymon_

Chciałbym wstawić w e-book sporo artykułów i rozpraw na rzeczy, które mogły umknąc widowni - np te komety - powiązania miedzy hisotrami, odniesienia do religi, symboli, znaczenie tytułu, archetypy, motywy itp.

Jeśli coś napisałeś, mogę to sprawdzić. Tak samo linki do ciekawych stron też się nadzać.
Dzięki.

ocenił(a) film na 10
Mr__Unknown

Mam rozpoczętych parę artykułow, ale w fazie końcowej mam tutaj o znaczeniu tytułu Atlas chmur. Czy jest tu osoba, która chciałaby ocenić tekst pod względem merytorycznym,, językowym itd.?

Mr__Unknown

Wątek z dziennikarką. Czego dokładnie dotyczyła jej sprawa? Jak to się zakończyło. Chyba mi trochę umknęło...

ujb

Wygrała. Winni poszli siedzieć. Materiały przekazała jej Megan, siostrzenica Sixsmitha, czyli Toma Hanksa, którą grałą ta sama Azjatka, co obudziła Sonmi w 5 świecie. Coś jeszcze objaśnić? :)

ocenił(a) film na 8
Liusah

Tom Hanks nie grał Sixsmitha tylko Isaaca Sachsa...

Mr__Unknown

Mnie bardzo zainteresował motyw postaci. Jak sie po kolei pokazują w kolejnych wcieleniach. Hugh Grant i Hugo Weaving od początku do końca grają skończonych gnojków (jeden kończy na wodzu kanibali, drugi na demonie). Taki Tom Hanks zaczyna od gościa, który chce zabić niewinnego człowieka dla kasy, a potem jest szczęśliwy jako Zachariasz u boku zakochanej. Może wynika to z tego, że zakochał się w dziennikarce i pomógł jej, co przypłacił życiem. Wyszukiwanie wszystkich aktorów jest też pasjonujące. Zwróćcie np. uwagę na to, kto ściąga Sonmi obręcz, kto gra Georgette w 2012 roku:) A najbardziej mnie zachwyciłą historia pary z wieku XIX. Tilda i Adam idą walczyć z niewolnictwem. W latach 70. są rodzicami Megan (widać ich na zdjeciu, które Sixsmith pokazuje w windzie), która ratuje ludzi przed korporacją (coś tam z genetyką było czy jakoś tak), a w świecie fabrykantów wywołują rewolucję, która przecież nie umiera. Genialna jest scena, kiedy archiwista pyta się Sonmi dlaczego, mimo że zdawała sobie sprawę, że tak to się skończy, podjęła walkę, skoro nikt w to nie uwierzy. A ona na to, że przecież już uwierzył.

ocenił(a) film na 7
Mr__Unknown

Widze polaczenia:

1) niewolnictwo - muzyk - sprawa Big Oil i dziennikarki

2) Cavendish - New Seul - najdalsza przyszlosc (wytatuowany Tom)

jak te dwa ciagi sie lacza? (poza aktorami i wizja Hanksa)

użytkownik usunięty
mszywiol

Cavendish czyta w pociągu maszynopis książki Javiera Gomeza, w której przedstawiona została historia Luisy Rey, więc nie mamy tutaj do czynienia z dwoma krótkimi ciągami, ale z jednym długim łańcuchem zdarzeń.

ocenił(a) film na 10

Ktoś chętny na przeanalizowanie znaczenia tytuły filmu? Napisałem tu artykuł na ten temat, ale zapewne wymaga poprawek lub inncyh teorii.