PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183825
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Film należy do niezbyt łatwych w odbiorze głównie za sprawą szalonego montażysty(stki) oraz zbyt wiele wątków, które przez pierwsze 40 min. trudno ogarnąć. Moim zdaniem film byłby lepszy i bardziej przejrzysty, gdyby pominąć wątek homoseksualny i to z kilku względów.
Wiem, że naraziłem się niektórym środowiskom ale trudno. Po pierwsze nastała taka głupia moda, że w filmach powinien być wątek homoseksualny bo wtedy to jest dzieło poruszające szersze spektrum zagadnień. Tylko nie w takich filmach skierowanych do szerokiej widowni w tym do dzieci. Nawiasem mówiąc nie jestem przekonany, czy nawet po ocenzurowaniu wymienionych przeze mnie sekwencji byłby to film zrozumiały dla młodszej widowni. Na pewno zyskałby więcej w mojej ocenie (perfekcyjna gra aktorska, efekty specjalne z pod znaku Wachowscy, niezły scenariusz) a tak to tylko 6 punktów.

ocenił(a) film na 5
CES7

Witam, nie zgadzam się z paroma punktami twojej wypowiedzi.
"Po pierwsze nastała taka głupia moda, że w filmach powinien być wątek homoseksualny bo wtedy to jest dzieło poruszające szersze spektrum zagadnień." - Dużo osób zapomina, że film ten jest na podstawie książki. Otóż wyobraź sobie, że w książce wątków homoseksualnych było o wiele więcej. Mam wymienić? Uwaga, spoilery:
-Frobisher (który jest w bi, zakochuje się w dziewczynie i nie wydaje się żeby był AŻ TAK zakochany w Sixsmithie jak w filmie) ma o wiele więcej męskich kochanków (przynajmniej dwóch),
-Ten gość który wyrzucił człowieka przez balkon? Gej. W swojej książce napisał w jakiej męskiej toalecie można znaleźć najlepszych partnerów,
-Dwa razy pojawia się gwałt na mężczyznach: w wątku Zachary'ego i Ewinga, gdzie molestowanie ze strony marynarzy skłania Rafaela do samobójstwa,
-Ktośtam sugeruje że Luisa jest lesbijką ale nieważne.
W porównaniu z książką w filmie mamy tego bardzo mało. Do tego para zakochanych w sobie mężczyzn jako chyba jedyna para z filmu nie ma szczęśliwego zakończenia (poza Sonmi i białasem w rasistowskim makijażu, ale to pomińmy, gdyż cały wątek ich "romansu" był niezwykle głupi i płytki) - Frobisher pisze dzieło swojego życia, ale popełnia samobójstwo, a Sixsmith (przynajmniej w książce jest to powiedziane wprost) do końca go opłakuje i zresztą i tak ginie tragicznie.
" Tylko nie w takich filmach skierowanych do szerokiej widowni w tym do dzieci." - Przepraszam, ale czy my mówimy o tym samym filmie? Filmie, gdzie mamy długą scenę seksu i parę krótszych scen sugerujących to samo, rzeźnię dla ludzi, podrzynanie gardeł, religijne alegorie, problem rasizmu i władzy? W porównaniu z tym wszystkim scena, gdzie dwaj mężczyźni leżą razem w łóżku jest bardzo niewinna.

Mam tylko nadzieję, że nie chodziło Ci o pominięcie całego wątku Frobishera...

ocenił(a) film na 3
CES7

przestan starac sie uglaskiwac pewne srodowiska, skoro homoseksualisci chca miec wolnosc obnoszenia sie ze swoja orientacja seksualna to niech tez szanuja wolnosc w checi obnoszenia sie z niechecia do homoseksualizmu, kazdy ma do tego prawo, problem w tym ze w dzisiejszych pop... czasach masz wolnosc wyrazania pogladow ale tylko zgodnych z poprawnoscia polityczna inaczej idziesz do getta dla homofobow lub przynajmniej jestes faszysta, zacofanym moherem lub tysiac innych okreslen.