Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183963
5,9 41 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Książkę przeczytałem po raz pierwszy dość dawno temu, jednak dopiero niedawno miałem okazję obejrzeć film. Niestety bardzo się na nim zawiodłem, a to dlatego że miałem zbyt wysokie wymagania po naczytaniu się wszystkich recenzji i opinii o ambitnym kinie. Nie mam na myśli, tego że film odbiega(w niektórych momentach znacznie) od książkowego pierwowzoru, bo przy adaptacjach to nieuniknione, tylko o to że z oryginalnej powieści Mitchella stworzono pseudofilozoficzną produkcję pełną banalnych i oklepanych schematów. Być może to dlatego, że za reżyserię nie odpowiadał „Szwed w golfie imieniem Lars” lub też poskąpiono pieniędzy na lepszy scenariusz. Najlepszym przykładem na to co mam na myśli jest postać Hae-Joo lub Zachariasza. Pierwszy w filmie jest dzielnym bojownikiem o wolność, walczącym ze złym systemem i zakochanym po uszy w Sonmi, do tego może być brany za jednoosobowy oddział komandosów (Neo z Matrixa). Drugi natomiast żyje sobie z daleka od rozwiniętej cywilizacji, spotyka kobietę z „innego świata” i po kilku wspólnych przygodach żyją długo i szczęśliwie (Pocahontas lub Avatar). Do tego dochodzi wątek reinkarnacji (wyśmiany w książce), wprowadzony chyba tylko po to żeby gwiazdy na czele z Tomem Hanksem dostały więcej czasu ekranowego, a przez który dochodzi do takich cyrków jak Azjatka charakteryzowana na Europejkę lub biali aktorzy stylizowani na Azjatów, co wygląda komicznie.