PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Otóż, moją uwagę przykuł wygląd Jim`a Sturgess`a i Hugo Weaving`a z wymiaru, w którym śledziliśmy losy Sonmi. Postaci te mają wyjątkowo bladą karnację, aż nadnaturalnie widoczny brak tzw. podwójnych powiek (który oczywiście występuje u większości mieszkańców wschodniej Azji, ale nie jest aż tak rzucający się w oczy), a co za tym idzie - dziwaczne brwi. W filme, chociażby w scenach z baru, w którym pracowała Sonmi, widać również zwykłych Azjatów. I tu wysuwa sie pytanie wynikające z faktu, iż nie przeczytałam ksiązki, a jestem bardzo ciekawa tego aspektu powieści. Czy ktoś może wie, dlaczego aktorzy ci wyglądają tak a nie inaczej? Zmienienie im aż w takim stopniu wyglądu oczu mogłoby świadczyć o próbie zrobienia z nich Koreańczyków, lecz inne rzeczy temu przeczą. Czy byli Koreańczykami/Azjatami, czy też może ich wygląd był taki specyficzny przez zaawansowanie czasów, w których żyli? Szczerze wątpię, by charakteryzatorzy naprawdę próbowali zrobić z dwóch panów przedstawicieli rasy żółtej - z takimi efektami specjalnymi, jakie można zobaczyć w Atlasie Chmur, nie byłoby to trudne, a tymczasem oglądamy bohaterów o bielusieńkiej cerze, kaukaskich rysach twarzy i oczach rodem z chińskich karykatur. Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie!

pudelica

Wiesz nawet był czarny z takimi brwiami (Keith David), więc to raczej nie przypadek, że dziwnie wyglądają. Albo to skutek mutacji albo takie były wymogi, żeby pozostać w Korei rasa biała i czarna musiała się upodabniać do Koreańczyków.

ocenił(a) film na 8
pudelica

Czytałem książkę i było tam napisane iż większość mieszkańców NeoSeulu(klasa średnia-czyli konsumenci) poddawało się zabiegom odmładzającym, czyli nawet jak byli starzy to wyglądali na 20 lat. Prawdopodobnie na Ziemi wystąpiła katastrofa związana z m.in podniesieniem się poziomu mórz i BYĆ MOŻE mocnym napromieniowaniem. Stąd ci, którzy nie poddali się kuracji mogli być lekko zmutowani, jakoś tak...

MatAbsolut

Zdecydowanie masz rację:)!!! Film genialny, oglądałam nie wiem ile razy. W samym kinie nie jeden raz. Książka też świetna, nie raz po nią jeszcze sięgnę:)!!!

ocenił(a) film na 7
pudelica

Wydaje mi się, że w Korei przyszłości społeczeństwo zostało podzielone na kilka kast. Najniżej w była kasta klonów (bez żadnych praw). Następni to zwyczajni ludzie, którzy mieszkali w slamsach. Natomiast w mieście w chmurach zamieszkiwali konsumenci i rasa panów. Charakterystyczny wygląd tych ostatnich to być może efekt inżynierii genetycznej lub mody (np w dzisiejszej Korei jest moda na operacje plastyczne, a najczęściej zmieniane są właśnie oczy)

ocenił(a) film na 8
pudelica

Wklejam tutaj fragment z bloga wyjaśniający dlaczego aktorzy wyglądali tak a nie inaczej -
"A natychmiast po premierze filmu grupa Media Action Network dla amerykanów azjatyckich (MANAA) skrytykowała film za użycie tak zwanego makijażu ‚yellowface’ w celu umożliwienia nieazjatyckim aktorom odtworzyć Azjatów w historii w Neo-Seoulu."

W książce są opisani ludzie którzy pomieszkiwali w Nea So Copros (nazwa tego państwa), i są to przede wszystkim Azjaci (Koreańczycy, Chnczycy Han, Tybetańczycy, Tajowie,)a także Uzbecy i ludzie z Syberii.Jak wspomniano wcześniej mieszkańcy tego kraju mieli w modzie częste zmienianie wyglądu twarzy.

"
m.in podniesieniem się poziomu mórz i BYĆ MOŻE mocnym napromieniowaniem."
Nawet napewno napromieniowanie, nie jest jasno napisane jak do tego doszło(wojna atomowa?), ale np opisany jest fabrykant (klon
)nazywany"katastrofantem"który dzięki specjalnym genetycznym modyfikacjom pracuje w silnie napromieniowanym terenie, pisze też że każdego roku strefa napromieniowania powiększa się o 40 km.(prawdopodobnie zwiększała się aż do całkowitego upadku cywilizacyjnego ludzi).