PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183825
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Ambrose Bierce autor słynnego "The Devil's Dictionary" zdefiniował gadulstwo jako armię słów pod dowódstwem kaprala myśli. Coś mi tu bardzo ta definicja pasuje! Scenarzści mieli typową, z lekka schizofreniczną "gonitwę myśli" kiedy pisali ten scenariusz. "Groch z kapustą" jak mawiała moja babcia. Wizualnie atrakcyjne, ale poza tym...Gdyby wyciąć wszystko, co dotyczyło przeszłości i teraźniejszości a zostawić tylko przyszłość to by było znacznie bardziej ciekawe! Można by nawet zrobić dwa filmy: Jeden o New Seul i kolejny o Dolinie. Jak oglądam tego typu kino to szczerze marzę o typowiej hollywoodskiej sztampie która nie nudzi nadmiernie. A dodatkowo mnogość wątków powoduje, że film zaczyna przypominać książkę pisaną piktogramami: Ładne, ale co do treści... hym... Jednym słowem było by 4/10, ale za Hugo w roli demonicznej pielęgniarki dodam jeszcze 1 punkt! No więc 5/10 i to wszystko.

ocenił(a) film na 4
rejmons

Ładnie to ująłeś. Jest taka anegdota o Lemie, że złożony chorobą otrzymał paczkę książek amerykańskiej SF do przeczytania. Nie mógł wytrzymać pretensjonalności różnych Asimów, i nagle w stercie dostrzegł... Książkę kucharską - i pogrążył się z ulgą w jej lekturze. Tak, lepsze są uczciwie zrobione produkcyjniaki (jak Iron man choćby, na którym wczoraj byłem w kinie) niż pretensjonalne pseudofilozoficzne bełkoty.

ocenił(a) film na 4
jos_fw

W końcu twórcom Iron Manów czy Avengers nawet nie w głowie jest przekonywanie widzów, że ich dzieło ma jakąś wielką głębię. Wiesz na co idziesz i oceniasz pod kątem właściwym danemu gatunkowi.

ocenił(a) film na 4
Dassanar

Nawet nie chodzi o gatunek, tylko brak zadęcia - to w kinie ważne. Po prostu dajesz uczciwy produkt. Bergman, Tarkowski dają sztukę, od której lasuje się mózg; "Iron man" daje uczciwa porcję rozrywki, bez obietnicy głębi przepastnej. Atlas chmur nic nie daje.

jos_fw

Dobry żart, nowy Iron Man to kaszana.

hr_dooku

"pretensjonalne pseudofilozoficzne bełkoty."- taa, lepiej oglądać shit z napakowanymi efektami specjalnymi i zerową fabułą, niż zająć się czymś .

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

I właśnie na tym polega twój problem)))
Na podstawie zapowiedzi dałeś sobie wmówić ,że oglądając"Atlas...",oglądasz film zawierający jakieś głębsze treści.
Ogólnie rozpowszechniona bolączka u bezmyślnego konsumenta.
Pewien rodzaj naiwności, za którą jest nawet gotów ginąć, tak jak ty to robisz,częstując nas,nazwijmy to szumnie i na wyrost,"przemyśleniami" ))))))

Marekgdapl

Nie wmówiłem sobie, tylko tak jest.

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

Bo tak))))))))))))))

Marekgdapl

No właśnie, tak jest i tak musi być, bo inaczej się nie da.

ocenił(a) film na 4
Marekgdapl

daj spokój dooku. To jakiś dzieciak

jos_fw

Jak nic nie rozumiecie, to lepiej się nie odzywać i nie okazywać głupoty.

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

A teraz kajecik...i sto razy dooku)

Marekgdapl

Ogłupiasz się tylko. Zaprzestań.

ocenił(a) film na 4
Marekgdapl

ja już przestałem mu odpowiadać. Mam przed oczami wyobraźni jakiegoś zestresowanego 16latka i szkoda mi. Z drugiej strony, gdyby miał 30 lat i wypowiadał się na takim poziomie, to też żal dupę ściska

jos_fw

Napisałem wam: "Jak nic nie rozumiecie, to lepiej się nie odzywać", a wy ciągle pretensje, a powinniście je mieć do siebie dzieciaczki.

hr_dooku

Plus- trujecie ludziom dupę ciągle na forum tego samego filmu. Nie wiem, poszukajcie sobie innego "pseudo-intelektualnego bełkotu" ( jakże oryginalne stwierdzenie...) i dajcie ludziom okazać swoją opinię.

ocenił(a) film na 3
jos_fw

Lekko tępawy się robi)))Chyba mu dzisiaj biorytm nie służy.

Marekgdapl

Dziś mam dobry humor, muszę was męczyć.

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

Oj tak...męczysz.

Marekgdapl

No, a wy męczycie tu na forum "Atlasu", więc trzeba odwrotnie też.

ocenił(a) film na 3
hr_dooku

Czytasz czasem co piszesz...i jak przytępawo to brzmi?

ocenił(a) film na 3
jos_fw

Raczej prymityw...czytając "błyskotliwe" posty nie mogę się oprzeć temu wrażeniu.Niestety.

Marekgdapl

Błyskotliwe? Raczej od rzeczy.

hr_dooku

Sorry, pseudo-błyskotliwe bełkoty.