PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Sześć historii, po dwie odsłony każda. Tak różnych od siebie pod względem stylu i gatunku. Źródło Aronovskyego to przy tym prosta linearna historia. Oby się udało.

ocenił(a) film na 10
miszatujest

Powstanie, powstanie. Zdjęcia zaczynają sie od Września.

ocenił(a) film na 8
AK_ART

mój bilet już mają. Pójdę z samej ciekawości.

użytkownik usunięty
miszatujest

Budżet 150 milionów, jeżeli scenariusz przeniesie choć część wydarzeń z książki, to jestem pewien, że to będzie arcydzieło pamiętane przez lata. Reżyser dobry + rodzeństwo Wachowskich - czekam :)

ocenił(a) film na 8

sensownie byłoby gdyby zrobili dwie części. Jedną idącą w przyszłość i druga idącą w przeszłość. Więcej czasu na rozwinięcie fabuły.

ocenił(a) film na 10

Budżet nie jest aż tak wysoki, ostatnie doniesienia były o 100 mln. Ale film na pewno będzie ciekawy. Przez 5 miesięcy przy nim pracowałem (jako artysta koncepcyjny) i nie mogę się doczekać. No i obsada też ciekawa, choć widzę, że nie ujawnili jeszcze wszystkich aktorów.

ocenił(a) film na 8
AK_ART

Artysta koncepcyjny, powiadasz. To może podpowiesz czego można się spodziewać? Jakieś obrazy czy cuś :)

ocenił(a) film na 10
miszatujest

Nie mogę nic zdradzić bo naślą na mnie Agenta Smitha :) Konceptów wykonałem tony ale dopóki film się nie ukaże i nie dostanę pozwolenia od rodzeństwa W., nic nie mogę wrzucić do netu.

ocenił(a) film na 8
AK_ART

Damn it. :)

ocenił(a) film na 6
miszatujest

Gdzieś mozna sledzic postępy produkcji, jakaś strona, newsy czy cos takiego? Ja na pewno wybiore sie do kina ;D

ocenił(a) film na 10
Sz4rry

Wszystkie newsy z planu i produkcji jako takiej pojawiają się tutaj: http://www.imdb.com/title/tt1371111/news

AK_ART

potwierdzam ostatnie newsy ze strony powyżej :) tzn nic nie słyszałam o bolącej kostce Halle, ale na Majorce część dróg zamknięto w ubiegły poniedziałek i wtorek, podobno czwórka aktorów pojawiła się na wyspie - podobno, bo niestety nie udało nam się nikogo spotkać ;p

ocenił(a) film na 8
miszatujest

Nie czytałem książki, więc nie wiem czego się spodziewać, ale myślę że "Mr Nobody" pokazał że da się pokazać kilka diametralnie różnych historii naraz i się w tym nie pogubić. Jeżeli "Cloud Atlas" będzie podobnie zbudowany, to Wachowscy porywają się na piekielnie trudną rzecz.

Tym niemniej czekam na kolejne doniesienia i na sam film oczywiście. :)

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Książka na szczęście leci trochę szybciej niż mr. Nobody. Jeśli zrobią to dobrze i z głową to wyjdzie na prawdę ciekawie. Ale jakoś nie słyszę nic o tym filmie. Może szykują go na grudzień, na sezon oscarowy, ale możliwe też że przesuną premierę.

ocenił(a) film na 10
miszatujest

W sumie tak. W tej chwili premiera jest ustawiona na początek grudnia. Wyświetlono już film testowo ('screen testing') w kilku kilnach w Stanach, Europie, no i na festiwalu w Cannes. W internecie można znaleźć reakcje bardzo pozytywne, zwłaszcza dotyczące płynności filmu (co istotne, bo ma trwać prawie 3 godziny), charakteryzacji (niektórzy już rokują za to Oskara) no i to co mnie najbardziej interesuje, czyli efektowne krajobrazy i akcja w części Somni. Przez kilka miesięcy wykonywałem koncepty tej futurystycznej Korei, do tego pojazdy i rekwizyty, więc nie mogę się doczekać aby zobaczyć ile z tego trafiło ostatecznie na ekran :)

ocenił(a) film na 8
AK_ART

w takim razie miło mi słyszeć że film się udał) Z pewnością wybiorę się do kina. Daj znać które elementy są twoje :)

użytkownik usunięty
AK_ART

J., nie mieszkasz już w Chinach? :)

ocenił(a) film na 10

Mieszkam, mieszkam, za wygodnie mi w Szanghaju :). Część pracy wykonana była zdalnie, na dwa miesiące ściągnęli mnie też do studia Babelsberg niedaleko Berlinu.

miszatujest

powstanie , bo są zdjęcia
http://collider.com/wp-content/uploads/cloud-atlas-images-slice.jpg

ocenił(a) film na 8
Sarah_7

No wiem że powstaje.
Ale w maju zeszłego roku wydało mi się dziwne że nic o tym nie było słychać.

miszatujest

tak jest z wieloma filmami

ocenił(a) film na 8
Sarah_7

No wiem. Ale o niektórych słychać trochę wcześniej. PS: Mamy trailer :)

miszatujest

Tak , trailer widziałam i zapowiada się interesująco :)

ocenił(a) film na 8
Sarah_7

całkiem, całkiem. trzymam kciuki za powodzenie.

miszatujest

Dopiero przed chwilą dowiedziałam się, że powstaje (powstał?) film na podstawie tej książki... Zrobiła ona na mnie duże wrażenie, chyba głównie dzięki swojej nietypowej kompozycji, ale też dzięki drobnym szczegółom, które łączą poszczególne historie. Jeśli te elementy zostaną zachowane, to film może być naprawdę ciekawy. Chociaż przyznaję, że trochę trudno mi sobie wyobrazić jak można by to zrobić (mam tu na myśli przede wszystkim kompozycję).

ocenił(a) film na 8
piyoko

No na mnie też trailer zrobił wrażenie. W książęce podobało mi się to jak autor dopasował sposób narracji do gatunku literackiego w którym akurat pisał tzn. pamiętniki podróżnika , science/fiction, post apokaliptyczne "fantasy" itd. mam nadzieję że uda się zatrzymać to w filmie. Jedyne czego żałuje to to że ci sami aktorzy grają bohaterów z różnych epok. Trochę to zbyt dosłowne. Podobała by mi się bardziej wersja książki, bardziej subtelna, gdzie łączyło ich tylko to znamię a nie ogólny wygląd.