PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Cześć,
Pytanie odnośnie ostatniej historii:

1. Co to był za kompleks budynków na tych skałach?
2. Po co ciała tych ludzi? Kim oni byli co tam robili, dlaczego umarli?
3. Po co Hallie Berry uruchomiła ten przekaźnik z niebieskim promieniem? Komu to wysłała i po
co? I co to był właściwie za promień?

Dzięki...

ocenił(a) film na 9
mateusz_s

1. ich osada
2. to byli przodkowie tej babki
3. wysyłała to swoim sojusznikom był to sygnał satelity.

ocenił(a) film na 9
mateusz_s

3. Wg Wikipedii wysłała w ten sposób komunikat do Ziemian, którzy opuścili Ziemię przez Upadkiem. A zrobiła to, żeby przybyli po nich - ląd możliwy do zamieszkania im się chyba kończył? A na pewno było coś o tym, że te mądrzejsze technologicznie ludki (profety?) zabijała jakaś choroba (może związana ze skażeniem Ziemi?).
Ciekawa jestem co spowodowało ten cały Upadek. Zanim zerknęłam w te zestawienia, myślałam że miało to jakiś związek z tą elektrownią atomową, którą rozpracowywała Luisa Rey, bo źle założyłam w czasie ten wątek z Zachariaszem :)

ocenił(a) film na 9
Aley

Mnie bardziej zastanawia czym było zniszczone miasto widoczne za góra po której szli do tego kompleksu. Raczej nie Nowy Seul, bo profetka mówi Zachariaszowi, że ten półwysep (koreański) został zniszczony setki lat wcześniej (być może w wyniku ataku jądrowego), ale wyglądało podobnie jak Nowy Seul.

ocenił(a) film na 9
mateusz_s

1 i 3: jakis kompleks sluzacy do kontaktu z:
- i tu mozna tylko wnioskowac z wypowiedzi
a) obca cywizlacja, z ktora mieli kontak i utracili ja w wyniku katastrofy, ta pozniej pomogla przetransportowac ich na inna planete poniewaz otrzymnali wezwanie pomocy wyslane z tego komplesku
b) z kompleksem ludzkich pozaziemskich baz, stacji kosmicznych. sygnal byl wezwaniem pomocy lub moze jakas forma aktywacji tych baz i wybudzeniem ludzi z hibernacji by ci przybyli im pomoc.

to 2 najlogiczniejsze rozwiazania. poniewaz jak wiemy na kocu zostali przestransportowani na inna planete a sami nie mogli tego zrobi co jasno wynikało z dialogów

2. to nie byly ciala tych ktorzy polegli w walce ?