PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183825
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Jaki związek mają kolesie na statku z innymi postaciami?

Agatkak0_2

Dokładniej miał połączenie z Frobisherem, który czytał jego dziennik pacyficzny.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

dzięki bardzo

ocenił(a) film na 10
Agatkak0_2

Poza tym Adam Eving, czyli "koleś na statku" :D jest przedstawicielem rosnącej w siłę cywilizacji Zachodu (która niszczy plemię Moriori), a która w części o Sonmi-451 zbliża się do zagłady. Po tej zagładzie, czyli jeszcze później, niż dzieje się akcja z Sonmi zaawansowana cywilizacja Zachodu (Meronym - Halle Berry) szuka pomocy na ziemiach Moriori (Zachariasz) którą setki lat temu zniszczyła.
Ładnie jest to wyjaśnione w książce, tzn. jestem w połowie, ale raczej o to chodzi, a dotarło to do mnie, gdy zobaczyłem podobne znaki na twarzach gnębionego biczowanego Autua, a potem paręset lat późnej u Zachariasza.
Ogólnie wymowa jest taka: niewolimy innych, ale nieświadomie niewolimy siebie. Tylko że wkrótce będziemy szukać u tych zniewolonych pomocy - czyli na ziemiach dotąd nieskażonych zanieczyszczeniami, potencajlnym skażeniem atomowym, itp.

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

wow , to się nazywa wyjaśnienie :)

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

Jeśli taka jest wymowa to w filmie tego nie pokazano i przez to film leży.

ocenił(a) film na 10
big_l

Jeśli według Ciebie film leży tylko z tego powodu, to w następnym poście powinieneś napisać, że film się podniósł, bo pokazano to i to w kilku miejscach. Trzeba tylko uważniej, a przede wszystkim częściej, oglądać. A pierwszą wskazówkę znajdziesz chociażby w moim wcześniejszym poście (chodzi o te znaki na twarzy Zachariasza i Autua). Inny przykład: wiara w Sonmi. Reszty sobie sam szukaj :D

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

Film mi sie podobał ale własnie niektóre związki były tak ukazane że ciężko było je dostrzec, zresztą ty zauważyłeś pewne rzeczy bo przeczytałeś książkę, więc nie rozumiem dlaczego się mnie czepiasz

ocenił(a) film na 10
big_l

A w którym miejscu ja się Ciebie czepiłem? Przecież ten mój duży wpis powyżej był tutaj zanim się w ogóle w tym wątku dyskusji pojawiłeś! A i tak wszystkie związki, o których wczoraj pisałem widoczne są w filmie, nie tylko w książce.

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

Widocznie nie wszyscy są tak spostrzegawczy jak ty