PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

..że był to najbardziej wartościowy, wysokobudżetowy obraz jaki ukazał się przez ostatnie 12
miesięcy. Najbardziej przemyslany, najliryczniejszy, najbardziej zmuszający do myslenia zarówno
nad przebiegiem fabuły jak i jej generalnym sensem. Kosmetyki - w postaci charakteryzacji, czy
efektów - nie oceniam. Obejrzałem teraz ten film ponownie i choć na małym ekranie robił
mniejsze wrazenie to dalej pozwolił odkryć w sobie coś nowego, czego nie udało się wychwycić
wczesniej. To wielka wartość do której żaden inny film w tym roku się nie zblizył. (Na drugim
miejscu na pewno show Wielki'ego Gatsby'ego.)

użytkownik usunięty
GideonNord

Osobiście uważam, że ten film nie wprowadził nic nowego w moje życie i nie przedstawił nic, czego bym już nie wiedział (choć niekoniecznie w to wierzył). Nie mam pojęcia skąd nad nim taki zachwyt.

ocenił(a) film na 8
GideonNord

Film na tle książki wypada według mnie słabo. Może akcja jest bardziej skondensowana i zawiera tylko te najważniejsze sceny (chociaż mam wrażenie, że tych najważniejszych właśnie zabrakło), ale niecałe trzy godziny nie pozwoliły na oddanie ducha całej książki.
Niestety ani książka, ani ekranizacja nie wniosły niczego nowego do mojego światopoglądu, ani nie zachwyciły mnie tak jak Ciebie. Co nie zmienia faktu, że Atlas Chmur pozostaje kawałem dobrego kina. :)