PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

oglądałem film być może niezbyt dokładnie, ale nie rozumiem jednej rzeczy:
Na czym polega wyjątkowość Sonmi? Co czyni tę postać tak ważną, że wielu ludzi jest gotowych oddać życie aby ją uwolnić, a ruch oporu robi wszystko aby umożliwić jej wysłanie swojego orędzia? Czy wszystko co ma do zaoferowania światu to jej wykład o naszych związkach z przyszłością i przeszłością i słowa "Od łona, aż po grób jesteśmy związani z przyszłością i przeszłością innych ludzi"(czy jakoś tak)? Jeśli tak, to rodzi się pytanie skąd pochodzi prawda którą chce przekazać ludzkości (jeśli to rzeczywiście prawda). Czy jest to jakieś objawienie które otrzymała, a może jej własne przemyślenia zrodzone w zawiłościach umysłu fabrykanta. Jeżeli jej słowa o naszym wpływie są prawdziwe to należy zapytać: skąd Somni może o tym wiedzieć. Pytam o to, bo wydaje mi się, że ten wątek jest kluczowy dla reszty filmu, ponieważ w nim własnie znajduje się wytłumaczenie tej dziwnej ideologii wokół której skonstruowany jest cały Atlas Chmur. Sądzę również że jest kluczowy dla jakiejkolwiek interpretacji i oceny filmu.

ocenił(a) film na 8
vornweg

Czytałem ksiązkę i jest tam lepiej wyjaśnione. Sonmi jest obok Yoony-939 experymentem unionistów, chcięli dać fabrykantom wole myślenia i działania. Yoona zawiodła, więc pozostała tylko Sonmi. Jej orędzie- jako fabrykantki- skierowane do ludzi, którzy uważali fabrykantów za niezdolnych do samodzielnego działania, miałoby na nich gigantyczny wpływ psychologiczny. To tak jakby o warunkach w obozach koncentracyjnych przemawiał nie jakiś doktor historii, a sam więzień.
Co do jej wiedzy, to pewnie część z niej miała wszczepione przed stworzeniem, a część posiadła dzięki swemu znamieniu komety.

ocenił(a) film na 3
MatAbsolut

Coś mi się tu nie lepi... A to już nie jest przypadkiem nadinterpretacja?