Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183961
5,9 41 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Nie zrozumiałam tego filmu. ;) Kiedyś na pewno do niego wrócę, ale na dzień dzisiejszy byłam zmęczona tym filmem po niecałej godzinie, kolejne dwie to udręka, obejrzałam tylko dlatego, że nigdy nie wyłączam filmów zanim się skończą. Bardzo poplątany, zagmatwany, długi, trzeba mieć do niego nastrój.

ocenił(a) film na 6
Czoko_spoko

Naprawdę, nie ma tam wiele do rozumienia. Kilka historii splecionych w jedną narrację. Każda z historyjek ma jakąś swoją puentę, krytyka kapitalizmu, konsumpcjonizmu, religii, konserwatyzmu, władzy. Do tego spaja je kilka puent wspólnych - to że każde czasy wyłaniają swojego buntownika, który obala zastany porządek rzeczy. Tworzy nowy świat, który z czasem zostaje podbity przez to samo zło, aż do narodzin kolejnego buntownika. I ta historia powtarza się od nowa i nowa, w niekończącej się spirali. W mikro i makro skali. No i przenikanie się tych historyjek, co dla mnie jest raczej kwestią kosmetyczną niż mającą jakieś szczególne znaczenie. Gdyby nie to, że się przenikają, to za mało by je łączyło, aby ten film dało się sensownie obejrzeć.

I tak. Jest nudny i ciężko się go ogląda. Jest przewidywalny, poszczególne historie nie wychodzą poza banał, nawet efekty specjalne są nieszczególne. Jaśniejącymi punktami jest gra Toma Hanksa oraz popisy charakteryzatorskie.