Czytając tematy i zdań ludzi na temat filmu , troszkę (nawet bardzo) muszę przyznać ,że się zawiodłem.
Ostatnio wybrałem się do kina na film twórców matrixa 'Atlas Chmur', oczywiście spodziewać się można nie wiadomo jakiej wizji twórczej, lecz trzeba wziąć poprawkę na to ,że jest to adaptacja książki. Również jak większość z was miałem wygórowane oczekiwania. Podczas oglądania filmu już czułem ,że niczym specjalnym mnie nie zaskoczy , a jednak zaskoczył, pod wieloma względami.
Znamy teorię reinkarnacji i miłości ponad śmierć, dlatego film nie zaskakuje , w przeciwieństwie do 'matrixa' gdzie ukazana jest nowa teoria , prawdopodobieństwo istnienia.
W filmie jest wiele UKRYTYCH treści, starałem się skupić jak najbardziej by wyciągnąć jak najwięcej. Nie będę wymieniał moich interpretacji bo zdania na pewno byłyby podzielone (przez brak dosłowności treści).
Czasami nie wszystko musi być podane prosto nam na talerzu byśmy zrozumieli sedno.
Myślicie ,że gdyby zrobili film w dosłownym przekazie 'ZBUNTUJ SIĘ PRZECIWKO ZŁU, PAŃSTWU I NIEDOBRYM KORPORACJOM KTÓRE ROBIĄ CIEBIE W CHUJA' to wyszedłby ten film? Szczerze wątpię.
Nie ma co rezygnować , obejrzyjcie jeszcze raz z innym nastawieniem na odbiór.
Myślę ,że wartości jakie przedstawia nam film są warte uwagi. Film jest naprawdę treściwy.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do ponownego obejrzenia.