PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Film przypadł mi bardzo do gustu, byłem nim zachwycony. Fabuła, efekty, gra aktorska - majstersztyk.

Ale moje zapytanie odnosi się do elementów łączących poszczególne historie. Zauważyłem podczas oglądania (i dopiero się odważyłem napisać), że opowieści z pozoru odrębne, łączą się w logiczną całość.

Dziennik tego młodzieńca z opowieści o nikczemnym lekarzu (na statku) miał wpływ na kompozytora, który stworzył Atlas Chmur.

Kochanek tego kompozytora dotrwał do czasów afery z elektrownią atomową i miał spory wkład w odkrycie spisku.

Film nakręcony na podstawie opowieści ucieczki z domu starców miał ogromny wpływ na postać Sonmi, która z kolei była wyznawana jako bóstwo w historii o Zachariaszu.

I moje zapytanie odnosi się do elementu łączącego opowieści o elektrowni atomowej i ucieczki z domu starców. Nie udało mi się odnaleźć powiązania przy pierwszym i drugim oglądaniu.
Zachowując konsekwentność, afera atomowa musiała mieć wpływ na historię Cavendisha.

ocenił(a) film na 9
BlizzSmith

Dzieciak który był sąsiadem Luisy, napisał później opowiadanie na podstawie jej związku z aferą atomową. Podesłał go Cavendishowi, a ten go czytał w pociągu, a później w domu starców. Ciężko powiedzieć czy to miało na staruszka jakiś wpływ. Może skłoniło go do udziału w ucieczce albo napisania scenariusza opisującego jego wydarzenia. :) Który jak wiesz później został ekranizowany. ;)