PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

bo jest piękny, bo jest mądry, bo świetnie zrealizowany i zagrany.
Na początku lekko zdezorientowana przeskokami obrazów w czasie, w miarę jak historie się toczyły, ja się wciągałam a całość coraz bardziej stawała się spójna.
Róże historie, śmieszne, dramatyczne, fantastyczne .... łączyła jedna myśl, jedna prawda. Tak prosta i oczywista, ale osobiście nigdy o tym w ten sposób nie myślałam.
Mówi o tym Sonmi,
że nasze życie, jak się potoczy, nie zalezy od nas, tylko od ludzi , którzy staną na naszej ścieżce życia.
I właśnie to pokazują te opowieści. Różne „warianty życia” w zależności, kogo bohater spotkał na pewnym etapie swojego życia

ocenił(a) film na 3

"... łączyła jedna myśl, jedna prawda. Tak prosta i oczywista, ale osobiście nigdy o tym w ten sposób nie myślałam..."
Łojeżu :)))))))))))))))))))

ocenił(a) film na 6

Jak dla mnie zbyt pretensjonalny, zbyt dużo górolotnych formułek, nie imających się rzeczywistości, choć pomysł bardzo ciekawy. Miałam wrażenie, że twórcy wybierali z książki "złote myśli", które później wklejali po kolei odtwórcom ról do scenariusza. Za to muzyka była wg mnie bardzo dobra. Ogólne odczucie po filmie - dziwne.

użytkownik usunięty
ustinja

Osobiście nie widzę w tym filmie ani patetyzmu , ani pretensjonalnego nadęcia. Film w swoim przekazie jest bardzo prosty. Mamy w nim spectrum ludzkich charakterów. Ludzkie wady , zalety, słabości...
Może ktoś kto czytał książkę ( ja się ciągle zbieram ) widzi to inaczej.
Dla mnie ten abstrahując od pięknych obrazków, geniusz tkwi w tych prostych, o człowieku historiach.
Może wydawać się miejscami dziwny, specyficzny jezyk dostosowany do epoki, sposób narracji .. Ale ja uwielbiam dziwne, co by to nie znaczyło ;) filmy

Znalzłam wątek z cytatami z filmu
http://www.filmweb.pl/film/Atlas+chmur-2012-580801/discussion/Cytaty+z+filmu,223 8735

ocenił(a) film na 4

"Zakochałam się w tym filmie ..." - bo można się zakochać :) wspaniale zrobiony, rewelacyjna obsada, ale mnie irytował. :( A tak się cieszyłam na ten film... :(

użytkownik usunięty
Atena_3

Jak pisałam powyżej, abstrahując od tego co wymieniłaś, zakochałam się w genialnej treści :)