PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580801}

Atlas chmur

Cloud Atlas
2012
7,1 184 tys. ocen
7,1 10 1 183822
5,9 54 krytyków
Atlas chmur
powrót do forum filmu Atlas chmur

Znamię

ocenił(a) film na 10

Film bardzo interesujący. Czy ktoś mi pomoże odgadnąć dlaczego Kompozytor - B.WHISHAW miał znamię - co go łączyło z postacią kobiety - H.BERRY i mężczyzny - T.HANKS.?

semele

Na początku sądziłem, że łączą ich więzy rodzinne (potomek, przodek). Później założyłem, że osoby posiadające znamię w jakiś sposób chciały się sprzeciwić ogólnie panującym zasadom akceptowanym przez ogół w "ich rzeczywistości" a co za tym idzie, nie dopuścić w konsekwencji do Świata po zagładzie jaki oglądaliśmy w jednej z historii (T.Hanks prowadzi H.Berry do "świątyni").
Ciekawy jest fakt, że wszystkie osoby posiadające znamię były w taki lub inny sposób wyprowadzane na manowce przez "czarne charaktery" (chociaż może to za ostre słowo).
Trzecia teoria, ta najprostsza, skłania do myślenia o reinkarnacji. Mamy zatem do czynienia z tymi samymi osobami, ale w różnym czasie. Ta teoria ma jednak zbyt wiele wad, które każdy oglądający ten film mógłby mi wytknąć.

ocenił(a) film na 10
Jaret

Dziękuję za odpowiedź. Jednak sprawa samobójcy, dość banalna, nie bardzo pasuje mi do tych dwojga osób. Reinkarnacja też nie - bo Hanks gra również złe osoby. Cała historia naszpikowana jest drobiazgami, jak puzzle, ciężki mi je ułożyć w jedną całość.

ocenił(a) film na 10
semele

Polecam książkę, być może Ci się poukłada po jej przeczytaniu, (w filmie zmieniono i skrócono niektóre wątki) powieść jest niesamowita. Nie można się oderwać :)

ocenił(a) film na 10
extraordinary_girl1

Dzięki....:)

semele

Reinkarnacja to wcielenia ww różne postacie czy zwierzęta nawet a nie byvue tą samą osobą w różnych ciałach. Właśnie przeciwnie, z każdym wcieleniem odkupujemy winy swoje i możemy być na szczycie jak i na samym dole.

użytkownik usunięty
Jaret

Mam pytanie, o ile dobrze pamiętam to znamię mieli: Adam Ewing, Robert Frobisher, Luisa Rey, Timothy Cavendish, Sonmi~451 no i tu dochodzimy do mojego pytania bo albo mi się coś pomieszało, a od czytania książki minęło już sporo czasu, to wydawało mi się że to Meronym miała znamię a nie Zachariasz i że on wspomina jak widział jej znamię kiedy spała... no chyba że coś pomieszałam bo akurat ten wątek najmniej mi się podobał.

ocenił(a) film na 6

Dość niedawno też czytałem tę książkę i wydaje mi się tak samo, że to Meronym miała znamię. Filmu jeszcze nie widziałem.

ocenił(a) film na 10
Jaret

Czytając książkę, byłem pewien, że chodzi o to, że postacie mające znamię były kolejnymi inkarnacjami Ewinga (było to dość jasno wyłożone), ale w filmie zmieniono tyle rzeczy, że już sam nie wiem, jak to jest. ;/ Film zdaje się sugerować, że każdy aktor i każda aktorka grają różne inkarnacje tej samej postaci, ale to stoi w sprzeczności z książką.

ocenił(a) film na 9
DarthDream

Z drugiej strony Timothy nie mógł być kolejnym wcieleniem Louisy Rey, bo ona była w kwiecie wieku w latach '70, pewnie tak jak Cavendish...

ocenił(a) film na 10
MiszoZawodowiec

Fakt, w ogóle o tym nie pomyślałem. LOL. ;D

Nawiasem mówiąc, Timothy naprawdę miał to znamię? Bo w książce nic o tym nie pisało. Film oglądałem 3 razy i komety na jego ciele też nie widziałem. :/

użytkownik usunięty
DarthDream

Miał znamię, wspomina o nim kiedy czytał o Luisie (moment w którym jest wspomniane że Luisa sądzi że jest inkarnacją Roberta), stwierdził że o jego znamieniu nikt nie powiedział że wygląda jak kometa tylko raczej jak bobek ;p

ocenił(a) film na 10

No właśnie dlatego uznałem, że to jednak nie jest kometa, ale OK. ;]

ocenił(a) film na 9
Jaret

dlaczego nie reinkarnacja ?