Auta 2

Cars 2
2011
6,6 68 tys. ocen
6,6 10 1 68010
5,8 22 krytyków
Auta 2
powrót do forum filmu Auta 2

Dziwi mnie tak wysoka ocena tego nieporozumienia.
Auta z 2006 roku były magiczne - uosabiały tęsknotę za dawnym stylem życia, bez dzisiejszego wyścigu szczurów etc., tęsknotę za tym co minęło i już nigdy nie wróci. Tęsknotę za Route 66 i za latami połowy ubiegłego wieku. Były zrozumiałe zarówno dla 5-latka, jak i 40-latka. Oprócz tego były w pewnym sensie "edukacyjne" - zawierały ważny przekaz moralny.
W tegorocznej produkcji mamy do czynienia wyłącznie z odcinaniem kuponów na popularności pierwszej części. Fabuła jest tak skomplikowana, że dzieciaki nie zrozumiały tego co obejrzały, poza tym jest do bólu przewidywalna, a co za tym idzie, nudna. Brak tu jakiegokolwiek przesłania i morału, brak jakiejkolwiek głębi. Porażka.

zatracony

Morał jest - bądź zawsze sobą niezależnie czy jesteś wsiowym redneckiem czy lalusiowatym biznesmenem.
DWA - Ekologia na topie czyli biopaliwa i energia odnawialna ( tudzież samochody elektryczne)
Trzy - ostrzeżenie przed wszystkim mafiami paliwowymi i monopolistami którzy dyktują ceny - ale ten motyw był chyba skierowany tylko i wyłącznie do "politycznej " części widowni :)
Auta 2 - są nastawione w dużej mierze na marketing - stworzenie niezliczonej liczby samochodów na ekranie przekłada się na stworzenie całej masy zabawek ( modeli i resoraków) które dzieci chcą mieć i za które rodzice zapłacą horrendalne sumy ;)
A kasa popłynie szerokim strumieniem do kieszeni producentów :D

ocenił(a) film na 4
Raditz

Jasne - widownia w wieku lat 10-ciu jest cholernie przejęta mafiami paliwowymi, monopolem na rynku oraz biopaliwami. To wyjątkowo "polityczna" widownia:P
Co do morału - bardzo mętny i zepchnięty na plan trzeci.
Trzeci akapit potwierdza tylko to, o czym pisałem - to wyłącznie marketingowy blockbuster.

P.S. Ja przyczepię się jeszcze do polskiego dubbingu - miałem czasem trudności w zrozumieniu tych makaronizmów czy rusycyzmów. Jeśli ja miałem, to co dopiero 6-8 latek, który nie ma pojęcia o językowych smaczkach.....

zatracony

Przecież to zdanie o mafii i monopolu miało czysto ironiczny przekaz nawet ośmieliłam się dać emotikon uśmieszek na końcu - widać zatracony że nie zajarzyłeś !
Analfabetyzm funkcjonalny się szerzy !

ocenił(a) film na 4
Raditz

Analfabetyzm funkcjonalny? Ironia w wypowiedzi to nie ten emotikon :) tylko ten ;) lub ten :P

P.S. Wracając do tematu: Auta 2 to nadal badziew:)

ocenił(a) film na 7
zatracony

Auta 2 to film dla "starszych dzieci". Fakt- efekciarski, gorszy od jedynki i bez wyraźnego morału. Jak dla mnie niestety odrobinkę nużący. Chociaż dzieciaki wpatrzone w głównych bohaterów były zachwycone i o to chyba twórcom chodziło ;)

ocenił(a) film na 4
Gaby_of

Możesz określić wiek starszych dzieci? 20-40 lat?:P

zatracony

Np, ja mam 18 lat i dla mnie film był bomba ;p Zwróćcie również uwagę na to że pixar nie robi animacji tylko dla małych dzieci. W ich produkcjach są elementy dla młodszych, ale również dla starszych widzów. Przekaz filmu był taki, że przyjaciele zawsze się godzą. Złomek mimo tego jak Zygzak go potraktował uratował mu życie. Jednak z jednym się zgodzę. Te dwa przeplatające się wątki trochę mieszają, a tym bardziej młodszym widzom. Wydaje mi się, że nadmiar akcji przysłonił wszystkie przesłania jakie ten film mógł mieć ....

ocenił(a) film na 7
zatracony

Starsze dzieci czyli od dziesięciu lat oraz wszyscy, absolutnie wszyscy młodzi duchem ;)