Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122215
7,3 51 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

Szanuje Polańskiego za takie filmy jak Piraci 1986, Frantic 1988 czy Pianista 2002. Lecz jego najnowszy film Autor Widmo to totalna porażka zero napięcia i akcji niestety ale w takim filmie jednak powinno być chociaż troszeczkę tych składników. W ogóle dziwię się Mac Gregorowi że po Gwiezdnych Wojnach, Wyspie, Aniołach i Demonach zgodził się zagrać w takim gniocie a już o Brosnanie nie wspomnę chociaż on zagrał w sumie może z 10 minut w całym filmie.
Więc podsumowanie ocena za :

Film 3/10 - na pewno nie thriller polityczny jak już to biograficzno polityczny.
Obsada 10/10 - Mac Gregor, Brosnan i epizod ale wielki aktor Eli Walach.
Zdjęcia 8/10 - bardzo dobre.
Scenariusz 3/10 - gdyby to była produkcja polska to bym zrozumiał.
Reżyseria 7/10 - Polański to solidny rzemieślniku jednak przez scenariusz nie był w stanie nic więcej przekazać widzowi.

A tak na marginesie to film zaczyna się sceną z promem i niema nawet żadnego dystrybutora ciekawe z czego to wynika z ostatnich sensacji na temat reżysera czy z jakości filmu myślę że jednak ta druga opcja zawazyła na tym.

ocenił(a) film na 9
madmax707

Obawiam się, że niewiele z tego filmu zrozumiałeś.

użytkownik usunięty
madmax707

Zgoda w 100%, dodałbym tylko, że dialogi są cieniutkie jak żyletka polsilver.
Napięcia nie ma w tym filmie za grosz. Przysypiałem na tym filmie kilkukrotnie, gdybym poszedł na niego do kina to pewnie bym wstał i wyszedł, co zresztą zrobiłem wyłączając . Nawet scena kradzieży maszynopisu była zrobiona bez polotu. Scena z flashdiskiem... żenująca - premier dowiaduje się, że można na tym zmieścić kilka książek. Co autor chciał przekazać?

ocenił(a) film na 8

Jak przysypiałeś to jak możesz powiedzieć coś o filmie skoro go w całości nie widziałeś ?
Zwyczajnie nie lubisz takiego kina i tyle, po co się więcej wypisywać.
Jak jesteś rozczarowany to nie znasz Polańskiego i faktycznie nie powinieneś się zabierać do oglądania tego filmu.

ocenił(a) film na 3
madmax707

Ja również zgadzam się w całości, za scenariusz jeszcze obniżyłbym ocenę, dialogi - katastrofa, łatwy do przewidzenia rozwój sytuacji, zero zaskoczenia. Nastawiłem się na dobre, może nawet bardzo dobre kino, a od połowy fimu nie mogłem sie postrzymać od krytycznych komentarzy, zażenowany i poirytowany rozwojem akcji. Do końca filmu doczekałem tylko dlatego, że liczyłem na jakieś zaskakujące, nieprzewidywalne rozwiązanie. Nic z tego, poziom filmu od początku do końca był jednakowo mierny.

ocenił(a) film na 8
adam.w0

Prawie jak w Rejsie, kultowa scena. "Dialogi niedobre, bardzo niedobre....zupełny brak akcji". Z tego co widzę tobie też chciało się wyjść z kina....szkoda, że nie wyszedłeś.

ocenił(a) film na 3
Costradeus

Dziś obejrzałem film na dvd i dobrze że tylko go pożyczyłem a nie kupiłem bo szkoda by było kasy . Film nudny , nie trzymający w napięciu bardzo schematyczny a co za tym idzie przewidywalny . Nie wiem dlaczego Polański wziął się za reżyserię tego filmu . Autor widmo moim zdaniem 3/10 .

ocenił(a) film na 4
ja454

Moim zdaniem film się dzieje gdzieś tak od 70 minuty. Wcześniej totalna nuda, średnie wprowadzenie w całą sprawę, aczkolwiek klimat przypadł mi do gustu. Tak jak i kreacja McGregora...

ocenił(a) film na 7
madmax707

Nie zgadzam się że to dno.Film jest super i bardzo mi przypomina Dziewiąte Wrota z J. Deepem,klimat,muzyka,tylko temat inny.Generalnie McGregor i Brosnan dobrze wypadli,dobry scenariusz ,7/10.

użytkownik usunięty
dowczarek

Dziewiąte wrota są słabym filmem, Ghostwriter jest średniakiem, nie ma się czym zachwycać.Polański skończył sie jako reżyser już dawno temu. Teraz jedynie zjada swój własny ogon.