PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463952}

Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122053
7,1 60 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

W spojrzeniach, uśmiechach, odrobine za długich ujęciach które budują nastrój. Prosta historia z której Polański zrobił świetny i bardzo niedoceniony film.

sam Polański nie jest dla mnie gwarancją dobrego filmu, ale ten jest mistrzowski!

ocenił(a) film na 8
sukineczka

Film absolutnie genialny!

ocenił(a) film na 10

W pełni się zgadzam. I choć z prac Polańskiego najbardziej lubię Dziewiąte Wrota (to jeden z moich ulubionych filmów w ogóle) to Autora Widmo oglądam z podziwem i zachwytem dla rzemiosła jego i kierowanej przez niego ekipy.

użytkownik usunięty
Sony_West

Ja tez lubię Dziewiąte Wrota, jednak Ghostwritera cenię za wyjątkowy realizm (postaci, sytuacji) który nie nudzi a wręcz przeciwnie, zachwyca. Jest w tym filmie coś czego zdecydowanie brakuje w Rzezi, mimo, że tez ma podobne ambicje...
Ghostwriter jest zdecydowanie filmem dla dorosłego widza który dobrze rozumie niuanse kontaktów międzyludzkich, szczególnie damsko - męskich, choć to nie jest głównym wątkiem filmu.

ocenił(a) film na 8

Fantastyczny film! Świetna rola Olivii Williams, chociaż reszta również pokazała co potrafii. I dobry,stary Polański, który jest mistrzem w budowaniu napięcia. Mi klimatem przypomina "Śmierć i dziewczynę". Oby więcej takich filmów!

ocenił(a) film na 9
julie_animegirl

Przyznam się że nie przepadam za filmami Polańskiego nie pojmuje fenomenu jego osoby jeśli takowy istnieje.Do obejżenia filmu skłoniło mnie nazwisko mojego ulubionego aktora absolutnie genialnego Ewana McGregora, pomyśłałem że nawet jeśli film ten okaże się gniotem to McGregor sprawi że całość można jakoś znieść. Naszczęście film ten nie okazał się dnem jak sądziłem. To bardzo dobra sensacja trzymająca w napięcie do końca nie było wszystko jasne a ostatnia scena fantastyczna aż do teraz jestem w szoku pod ogromnym wrażeniem . Cieszę się że obraz ten mnie zaskoczył...

ocenił(a) film na 1

o jakim napieciu i klimacie mowicie wialo nuda i przewidywalnoscia wiadomo bylo ze on nie moze byc agentem bo to z byt oczywiste wiedz pozostala ona. Ciagle pokazywanie jak on sobie jezdzi po wyspie to marnowanie czasu i pieniedzy i elepment usypiajacy

Zgadzam się w 100%. Szkoda że tak dobre filmy są odprawiane do lamusa poprzez zalew kretyńskich blockbusterów...

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się, że film jest świetny, jest to jeden z moich topowych filmów, do którego regularnie wraca. Świetne budowanie napięcia przez Polańskiego. Ale - jak to już zostało powiedziane - montowany w pośpiechu, niedopracowany warsztatowo. Co nieco obniża ocenę.

ocenił(a) film na 8

doskonała produkcja, Polański to geniusz w budowaniu narastającego kliamtu .