Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122215
7,3 51 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

Spojler!
Spojler!
Spojler!

Dla osób, które nie zrozumiały. Kluczem do zrozumienia sensu ostatniej sceny jest zachowanie Ruth (żony premiera). Czyta kartkę i z przerażeniem biegnie do Widma. Wtedy zatrzymuje ją Emmet, a ona się uspokaja. Wywnioskować można, że mówi do niej coś w rodzaju: ,,Już to załatwiłem".

Pewne jest w każdym bądź razie, że rozjechało go CIA. Kategorycznie nie był to przypadek, główny bohater nie popełnia też samobójstwa.

użytkownik usunięty
kacperpiotrkow2

Widać też samochód, który zabija Widmo

ocenił(a) film na 8

Przy okazji :)

ocenił(a) film na 8
kacperpiotrkow2

Poza tym można zauważyć (tylko trzeba się przyjrzeć odrobinę dokładniej) że auto które uderza w Widmo przyspiesza przed uderzeniem w niego.

ocenił(a) film na 8
kacperpiotrkow2

http://www.filmweb.pl/film/Autor+Widmo-2010-463952#picture-22

ocenił(a) film na 8
kacperpiotrkow2

To, że został zlikwidowany jest oczywiste. nie wiem tylko dlaczego nikt nie zastanawia się nad kwestią : kto zaszyfrował wiadomość w książce ?? Dla mnie każda z dwóch ewentualności jest mocno nielogiczna. Jednak zanim wystawie słabą ocenę to wolę zapytać. Może coś przeoczyłem lub nie zrozumiałem. Bo film sam w sobie bardzo mi się podobał. Świetny klimat kryminału w starym stylu.

ocenił(a) film na 8
albertoxxx

Wydaje mi się, że zrobił to poprzednik McGregora.

albertoxxx

No, to akurat nie jest żadna niejasność. Rozmawia o tym widmo z tym przeciwnikiem Langa- Richardem Rycart'em, kiedy Rycart odbiera go z tego hoteliku. Wiadomość zaszyfrował McAra(chyba tak się nazywał)- poprzednik widma. Richard Rycart przegląda rękopis mówiąc, że zdążył się tylko dowiedzieć, że jeśli McAra nie przekaże mu wiadomości osobiście to będzie ona zaszyfrowana na początku rękopiu. Pozdro

ocenił(a) film na 8
Voorhees_2

Jasne. Tylko w takim razie po co jechał do Emmeta kiedy już miał taką wiedzę? Żeby się zdemaskować i zostać zamordowanym ?

ocenił(a) film na 8
albertoxxx

Emmeta nie było wtedy w domu.