Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122215
7,3 51 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

A to aktorstwo nie wybitne, a to przewidywalna fabuła, a to Polańskiemu daleko do swych najlepszych obrazów i tak dalej. Pytam się poco to wszystko, zaniżacie tylko ocenę filmowi na bardzo dobrym poziomie.
Jak tak dalej pójdzie to za parę miesięcy średnia na tym forum pewnie będzie wynosić jakieś 6,9.
Owszem fabuła jest prosta, postacie typowe, akcja toczy się pomału - ale co z tego skoro film jest nakręcony z polotem, ogląda się go z zaciekawieniem, mimo niewyszukanej fabuły nie sprawia wrażenia wymęczonego. Aktorstwo moim zdaniem jest bardzo dobre i na dodatek dobrze dobrane - Evan Mcgregor nie szarżuje, jest naturalny i ma w sobie wiele uroku. Jak trzeba jest ciapowaty w innych momentach sprytny i dociekliwy . Pierce Brosnan jest 100%dupkiem, Tom Wilkinson jest jakiś taki obleśny, Kim Cattrall oddana i spokojna jednak to może najmniej udana postać w tym filmie, a Oliwia Williams nerwowa, wściekła i jednocześnie samotna i wystraszona. Każdy z tych aktorów potrafi stworzyć aurę tajemniczości i niepewności. Jeśli to jest przeciętne aktorstwo, to ja nie znam się na filmach.
Polański potrafi wycisnąć z tak prostej fabuły emocje i napięcie. Jego film jest zrobiony w sposób klasyczny, jest poważy powiem nawet że dojrzały. Nie ma w nim efekciarstwa i niepotrzebnych scen efektów specjalnych niepotrzebnych jak w jakiś tam "Kodach Da Vinci". Naprawdę film ogląda się jak dojrzały thriller z dobrym aktorstwem, a nie jak typowy film szpiegowski dla mas jak np. "Raport Pelikana". Napięcie rośnie ze sceny na scenę. Nie ma tu typowej akcji(ucieczek przez miasto strzelanin i tak dalej) Chociaż jakby to zrobił jakiś typowy Amerykański reżyser np. Philip Noyce czy Ron Howard na pewno by takie sceny dodali. Jest za to trochę do myślenia, jest trochę psychologii ( bohater jest tu najważniejszy) jest suspens którego brakuje w większości współczesnych filmów tego typu i co najważniejsze rośnie z każda sceną. Polański to nietuzinkowy reżyser i z takiej fabuły (chociaż moim zdaniem nie była taka zła) potrafił zrobić naprawdę dojrzałe kino. Udowodnił też że warsztat ma naprawdę doskonały.
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze klimatyczna muzyka oraz dynamiczny montaż - które dodatkowo dodają filmowi tempa.
Moim zdanie to bardzo dobry film. Jest kilka drobnych spraw, do których bym się mógł oczywiście przyczepić i na siłę obniżyć ocenę filmowi, ale po co psuć sobie "zabawę".

wojtek40i4

zgadzam się w 100% za dużo ostatnio "czepiaków" na FW, pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 7
wojtek40i4

Popieram w 100 % w Autorze Widmo widać dlaczego Polański jest genialnym reżyserem. Napięcie, tajemnica, klimat ,czarny humor wszystko wymieszane na tyle idealne żeby powstał naprawdę dobry thriller w starym stylu.

ocenił(a) film na 7
wojtek40i4

miło przeczytać podobne opinie. ze swojej strony dodam jeszcze, że polańskiemu udało się stworzyć niesamowity klimat w filmie, a w szczególności wyizolowanej wyspy, która ( moim zdaniem) odbija się w każdej postaci, dając do zrozumienia, że każdy coś chowa i niczego nie można być pewnym.

ocenił(a) film na 6
Droo

Ja daje 6/10 nie był zły ale czegoś mi brakowało w tym filmie

ocenił(a) film na 6
SensationTMF

Mi też brakowało, mam dawać dobrą ocenę bo to Polański. Cenię go bardzo, ale ten film mi nie przypadł akurat bardzo do gustu, więc oceniam go jak uważam za słuszne. Chyba mam do tego prawo :)

ocenił(a) film na 8
ktosiek_20

Podobała mi się końcówka, choć muszę przyznać, że jest bez sensu. Obsadzenie w jednej z głównych ról Kim Cattrall, to był BIG MISTAKE......