Autor widmo

The Ghost Writer
2010
7,2 122 tys. ocen
7,2 10 1 122215
7,3 51 krytyków
Autor widmo
powrót do forum filmu Autor widmo

moze inspiracja byla tak naprawde zona Radka? zapewne najmadrzejsza osoba przy stole podczas elitarnych rautow. ciekawe komu ona raportuje, w koncu o maly wlos pierwsza dama RP.
prawda jest taka, ze cos te tajne agencje musza robic, pewnie maja kilkaset razy wieksze budzety i kadre niz w czasach zimnej wojny. tylko osoby, ktore nie pamieta niekiedy doskonalych i nieglupich filmow szpiegowskich z lat 70tych, moga uznac film Polanskiego za objawienie. mialka fabule ratuja tylko aktorzy, zdjecia, kilka doskonalych dilogow i klimat. moim zdaniem taki klimatyczny film MUSI konczyc sie zaskakujacym zakonczeniem, w tym filmie koncowka rozczarowuje.

ocenił(a) film na 8
drBat

"czy rezyser zna naszego ministra spraw zagranicznych? "
he he, 10/10 ;)

[SPOILER]
Dla mnie film udany. Co prawda fabula nie zaskakuje, a wręcz jest przewidywalna, ale poza tym produkcja jak najbardziej w porządku. Bardzo ciekawa muzyka, oszczędne. klimatyczne zdjęcia, świetna scenografia i w zasadzie wciągające, powolne tempo. Każdy czeka na zabójcę czającego się za kotarą w salonie, a jednak taki się nie zjawia. Zakończenie symboliczne, jednoznaczne, mi odpowiada.
Nawiązania do rzeczywistości intrygujące, z resztą nie jest tajemnicą ze politycy to w większości tylko pacynki bankierów, przemysłowców i lobbystów. Nie ma co rozwijać tu tego tematu ;)

Film w porządku, przyjemny i wciągający
8+/10

drBat

to nie problem znaleźć film szpiegowski z bardziej zagmatwaną czy "inteligentną" fabułą.....w ghostwriterze chodzi o komentarz do obecnej czy niedawnej rzeczywistości....a jak już chcesz szuakć teorii spiskowych to zostaw Radka i jego żone tylko weź Romana i jego film + kare którą dostał od kochanych stanów zjednoczonych do spółki ze szwajcarami, którzy akurat winni byli przysługę :-)

ocenił(a) film na 4
oasisman

Polanski komentuje obecna rzeczywistosc (czyli zona ex-premiera Blaira to agentka), zas ja szukam teorii spiskowych,tia....mniej ponuractwa a wiecej humoru proponuje. przypomnij mi prosze w jaki sposob potezna i msciwa machina wywiadowczo-finansowa USA ukarala Michaela Moora, Olivera Stone'a albo tworcow Rozmowy, Wroga Publicznego czy innych ostrzej niz dzielny Romek atakujacych specsluzby artystow.

drBat

Daleko mi do ponuractwa i bycia gburkiem :-) Co do interpretacji filmu, to nie jestem, broń boże, zwolennikiem dosłownej interpretacji, że zła żona itd....chodzi o zjawisko a nie personalia. A żeby karać trzeba mieć haki...a na Romana bardzo ładny hak jest :-) Poza tym jakby każdy dostał karę to byłoby to bardzo podejrzane....a tak nie wiadomo czy to zbieg okoliczności że sobie akurat o Romanie przypomnieli przy okazji Ghostwritera, czy nie?