PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 105818
5,8 83 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Pytanie głównie do osób (jeżeli takie są oczywiście), który były na filmie dwa razy, w zwykłym kinie i w IMAX'ie, w szczególności w Warszawie — gdzie lepiej? Wiem, że w IMAXie jest pełniejszy obraz ze względu na rozmiary ekranu, ale czytałem też, że w zwykłym kinie ogólnie jest lepsza jakość obrazu tj. jakość, kolory itp. Ile w tym prawdy?

ocenił(a) film na 7
kyojin_desu

byłem kilka razy, Imax bez HFR napisy, 3D HFR napisy, 3D HFR dubbing, 3D Dubbing, 4DX HFR dubbing. Moim zdaniem priorytetem jest HFR, a dopiero później rozmiar ekranu. Jak dasz radę to Imax HFR, a jak nie to HFR na jak największej sali.

Problem miałem z napisami, ale ciężko mi powiedzieć czy to problem konkretnego kina czy ogólny, obraz wraz z napisami często się rozdwajał tak jakbyś nie miał założonych w pełni okularów.

Co do proporcji ekranu to na szerszym ekranie lepiej mi się oglądało.

Bez HFR obraz wydawał mi się mniej ostry i w scenach akcji (których jest pół filmu) zwyczajnie brakowało płynności w 3D, wszystko się ze sobą mieszało, zwłaszcza przy ciemniejszych scenach.

W HFR przeszkadzał zmienny klatkaż, momentami miałem wrażenie, że film się ścina, ale po jakimś czasie przestałem zwracać na to uwagę. Jest to subiektywne odczucie i część osób tego nie zauważyła. Podejrzewam, że to kwestia grania w gry.

4DX mi się najbardziej podobało, ale zdecydownaie nie na pierwszy raz. Immersja totalna. Format idealny pod ten film. Mogę się tylko przyczepić małej ilości wody, spodziewałem się więcej.

Między napisami a dubbingiem jest dość sporo różnic w tłumaczeniu co mi się średnio podobało. Część rzeczy przetłumaczyłbym inaczej w jednej i drugiej wersji.

1485

Ok, dzięki za odpowiedź ;)

1485

co to jest hfr?