PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 104 tys. ocen
7,2 10 1 103518
5,9 81 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Czy ktoś z osób z branży kinowej może odpowiedzieć na powyższe pytanie? Ciekaw jestem jak faktycznie na dzień dzisiejszy wygląda technicznie jakość sal kinowych IMAX w Polsce pod względem zastosowanego tam sprzętu (video/audio [ zastosowane projektory / systemy dźwiękowe / głośniki] ). Czy na przestrzeni ostatnich 20 lat były robione modernizacje? Najnowszy otwarty IMAX w Polsce jest we Wrocławiu. Jak to wygląda, szczególnie w pierwszych w kraju otwieranych kinach IMAX jak np. Sadyba IMAX? Jak to wygląda w innych miastach, poza Warszawą?

ocenił(a) film na 8
mnusul

Ktoś z branży jest w stanie się wypowiedzieć i doradzić , który IMAX 3D wybrać w Polsce? Który pod względem technicznym obrazu i dźwięku jest obecnie najnowocześniejszy? 

ocenił(a) film na 4
mnusul

Mogę jedynie powiedzieć, że na pewno IMAX Katowice to katastrofa. Fatalne nagłośnienie od lat wymagające modernizacji, stare fotele i niezbyt ostry obraz.

ocenił(a) film na 8
Indy_6

no i tego właśnie się obawiam. Wiem już, że 2 IMAX najbardziej nowoczesne to Wrocław i chyba Łódź. Jak to potwierdzę, to ew. dam znać. Generalnie są IMAX jak w Warszawie co start miały w 2000 roku.
To już 22 lata! nie chce mi się wierzyć, że nie robili modernizacji. Byłem w 2009 roku na Awatarze 1 w IMAX Sadyba, i już wtedy miałem zastrzeżenia do nagłośnienia, jakości obrazu i napisów. Co z tego, że wielki ekran, jak jakości nie trzyma.

ocenił(a) film na 7
mnusul

Ja byłem dzisiaj w "zwykłym" Heliosie na 3D HFR i naprawdę spoko. IMAX lepiej odpuścić bo większość sal w polsce jest przestarzała technologicznie co potwierdzają moje doświadczenia. Obraz w IMAX dla mnie za ciemny.

mnusul

W Krakowie Imax to nówka, bo pierwszy był w centrum Plaza, które zamknięto. Teraz jest w ramach Cinema City Zakopianka. Ten Imax ma nieporównywalnie mniejszy ekran (to budynek jednokondygnacyjny, a w Plazie były dwie kondygnacje plus chyba nadbudówka i ekran ogromny). Mimo to odczucia w Zakopiance rewelacyjne (Avatar2 hfr 3d), polecam. Nowe fotele (zbyt małe odstępy między nimii), wszystko odnowione. O technicznej stronie (sprzętowej) się nie wypowiadam, lecz podejrzewam, że też wszystko nowe, bo oglądało się świetnie.

ocenił(a) film na 8
adio77

super, dzięki za Twój głos. Z tego co już zrobiłem jakieś tam rozeznanie o IMAX, to ze wszystkich IMAX w Polsce - jest ich 6, tylko 3 wyświetlają seanse w standardzie IMAX 3D HFR tj. Cinema City Sadyba (Warszawa), Cinema City Wroclavia (Wrocław), Cinema City Zakopianka (Kraków), pozostałe trzy , czyli Cinema City Poznań Plaza (Poznań)
Cinema City Punkt 44 (Katowice), Cinema City Łódź Manufaktura wyświetlają tylko zwykły 3D bez HFR. To już pokazuje, różnice w zastosowanym sprzęcie i wyposażeniu danej sali kinowej IMAX.