2022
7,2 108 tys. ocen
7,2 10 1 108431
5,9 61 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Avatar był świetnym filmem, dlaczego chcą go zepsuć kręcąc 2 część???

siano0

Avatar byl swietny prosze cie :) to gniot jakich malo :)

evil666

Moim zdaniem to dobry film tylko troche ciut za dużo marketingu,

siano0

Avatar to epickie dzieło, doskonały w każdym calu (no prawie).
Przy takim budżecie musiał być marketing a z resztą co z tego?
Przecież normalnemu człowiekowi nie przeszkadza to w oglądaniu,
chyba, że ktoś ma coś do amerykanów, kina amerykańskiego, kieruje nim
zazdrość bądź zawiść, tylko czeka aż powinie się noga - w skrócie jest
stereotypowym (+/-) konserwatywnym polaczkiem...

Podzielam Twoją opinię, nie powinna powstawać kontynuacja.
Jeżeli film jest świetny i w bardzo szybkim czasie staje się
kultowy, znaczy to o jego wyjątkowości i ten czar należy podtrzymać.
W momencie gdy powstanie "dwójka" cała ta magiczna bańka może pęknąć.
Ten swoistego rodzaju niedosyt (a zarazem spełnienie) jest niesamowity,
ze łzami w oczach i z uśmiechem na twarzy oglądamy napisy końcowe
wiedząc, że wszystko skończyło się dobrze, jednakże chcielibyśmy powrócić do tego świata, znaleźć się w nim, przeżyć niewiarygodną przygodę.
Podróż ta nie powinna odbywać się na srebrnym ekranie lecz w naszej wyobraźni.
Pewne rzeczy po prostu lepiej zostawić niedopisane aby magia mogła trwać.

Dark_Sider

tylko Polacy są tak zawistni i egoistyczni, wszystko krytykują nawet jak coś jest dobre, płacza czy scenariusz słaby jakby był kurwa zawsze najwazniejszy u Camerona, krytykują a sami zadne kino na poziomie nie zrobią. wszystko jasne :)

Walker_

Trzeba pamietac o tym, ze Cameron to mistrz kontynuuacji :)

"tylko Polacy są tak zawistni i egoistyczni, wszystko krytykują nawet jak coś jest dobre, płacza czy scenariusz słaby jakby był kurwa zawsze najwazniejszy u Camerona, krytykują a sami zadne kino na poziomie nie zrobią. wszystko jasne :)
"

Popieram w 100%

użytkownik usunięty
marpol78

a czemu z gory zakladasz, ze 2 ma byc gorsza ? nawet nie wiadomo czy bedzie miala jakis zwiazek z fabula z 1 wiec nie sraj zarem bo grozi to poazrem

"tylko Polacy są tak zawistni i egoistyczni, wszystko krytykują nawet jak coś jest dobre, płacza czy scenariusz słaby jakby był kurwa zawsze najwazniejszy u Camerona, krytykują a sami zadne kino na poziomie nie zrobią. wszystko jasne :)
"

podlaczam sie, 100 % poparcia

marpol78

Mi np podobała się kontynuacja filmu Obcy 8 Pasażer Nostromo. Facet potrafi realizować kontynuacje i nie tylko w tym przykładzie.

Walker_

dokładnie

Dark_Sider

jasne że epickie, i naprawde doskonale dopracowane, nie zdawałem sobie sprawy wcześniej ale to chyba jeden z najbardziej dopracowany film gatunku, nie tylko jeśli chodzi o efekty ale i o wiarygodność i poszanowanie praw fizyki nawet. Przecież w 22 wieku jak dobrze pamiętam nie używają napędów nadświetlnych, bohaterowie nie są nadzwyczaj nieśmiertelni, kosmici nie znaja ludzkiego od razu tylko ich nauczono, jak jeden spadł z wysokości to się zabił co prawda nie od razu może spowodu włókien węglowych i amartyzacji częsciowej przez las...

evil666

gniotem to ty conajwyżej jesteś

użytkownik usunięty
siano0

Spokojnie. Przecież to Cameron. Jeśli chodzi o Terminatora to drugą część zrobił o wiele lepszą od pierwszej :)

No oK. Może i terminator to przecież film o walce człowieka z maszyną na osi czasu(takie wrażenie odnoszę), i gdyby miał scenariusze bardziej przemyślane to mogło by być nawet i 22 części, ale Avatar to historia wg.mnie zamknięta i będę się trzymał tej wersji.

Sinisterpiotrek

james why???
for money

ocenił(a) film na 9
BigDadddy

Gdzieś czytałem (ale nie wiem czy to będzie "Avatar 2")że Cameron pracuje nad produkcją filmu z przed wydarzeń z 1 części, ma ona dotyczyć bodajże Jake Sully.

Lucky1994

Tytuł "Avatar" stracił by sens... I tak już straci :P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
siano0

Był i jest filmem ładnym, estetycznym, efektownym wizualnie, ale z wybitnością nie rozpędzałbym się nadto przy całym szacunku do produkcji.

siano0

WOT?!? Nie chcesz, nie obejrzysz. Nie cierpię takich komentarzy "Po co 2 część". Jak cię nie interesuje to "wypad" ^^

siano0

Świetne to były efekty specjalne w tym filmie, który były czynnikiem dominującym w tym filmie. Natomiast sama historia mocno średnia moim zdaniem.

siano0

przypominam ze Terminator 2 byl duzo lepszy od Terminatora

siano0

Spokojnie ;D Cameron jest reżyserem. Ale ja bardziej chciałbym zobaczyć prequel "Avatara" Pierwsze chwile na Pandorze ;p Poznanie "niebieskich ludzi", poznanie całego ekosystemu, pierwsze spotkanie z Nav'i, itp. ;p

qwerty888

tylko już było mówione że to będzie następna część a tytuł będzie inny bo sully nie jest już avatarem :)

siano0

Czemu zepsuć? 2 cześć może być lepsza od 2 zarobić jeszcze więcej, Cameron otrzyma oskara a film zarobi następne 2mld dolarów!

siano0

To już jest denerwujące, mówić że coś jest głupie mimo to, że się tego nie widziało
To tak jakby mówić że coś nie smakuje nigdy tego nie próbując
Ale w sumie, mówienie że Terminator 2 był lepszy od Terminatora, nie ma dla mnie sensu, bo faktycznie reżyser ten sam ale film nie i to jaki będzie Avatar 2, okaże się z czasem.Amen.

ocenił(a) film na 9
siano0

nosz kurde następny. Zrobią jakiś dobry film, chcą kręcić następną część i odzywa się taki jak ty i krytykuje. Jak kręcili 2 i 3 część Władcy Pierścieni też protestowałeś, żeby dali se siana ( bez obrazy:) ) ?

siano0

To prawda. Według mojej opinii Avatar to jeden z najlepszych filmów naszych czasów. Pominę notkę o efektach specjalnych, fabule itd. bo mogłabym tak wieczność.
Nie oceniajmy czegoś, co jeszcze nie powstało. Oczywiście (niestety) często zdarza się, że druga część jest o wiele gorsza niż 1. Moim zdaniem, warto zaczekać.
Kiedy film wejdzie do kin, bez wahania na niego pójdę, chociażby ze względu na wspaniałe efekty 3D. :)

siano0

niby dlaczego? a Avatar 2 to na razie tytuł roboczy który będzie kontynuował wydarzenia z Avatara ja bardzo chcę to zobaczyc

ocenił(a) film na 8
siano0

WAT?

Najpoważniejszym mankamentem Avatara była fabuła, która - choć spójna, logiczna i przemyślana - nie grzeszyła oryginalnością (co filmowi notorycznie wytykano i na tej jedynej podstawie wyzywano go od gniotów). To zresztą nie powinno dziwić, jako że powstała w 1994/1995 roku i z perspektywy tamtego czasu nie była aż tak wtórna, natomiast w 2009 i owszem.

Teraz natomiast napiszą całkiem nowy scenariusz, mają możliwość stworzyć coś nowatorskiego, znacznie rozbudować uniwersum - ba, nawet technologicznie dwójka (i trójka) ma być jeszcze lepsza, niż jedynka...

A ty pieprzysz, że oni w ten sposób "zepsują film"? Polecam dobrego psychiatrę.