PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 103 tys. ocen
7,2 10 1 103172
5,9 81 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Po obejrzeniu nowego zwistunu muszę przyznać, że nie porwała mnie otoczka animacji komputerowej i nie rozumiem sensu drugiej części. Samo CGI, które nie wygląda powalająco.
I tak się zastanawiam, że część pierwsza, chociaż w jakiś sposób była przełomowa. Efekty specjalne + 3D i dostaliśmy coś nowego. Nie pamiętam szczegółów fabuły, ale pamiętam, że sama historia mnie bardzo znudziła.
Na świecie film odniósł sukces i druga część byłaby jak najbardziej zrozumiałym wydarzeniem po 2-4 latach. Teraz, po tak długim oczekiwaniu mam wrażenie, że czas drugiej części dawno przeminął. Dostajemy "sentymentalny" powrót do krainy komputerowych obrazów, które już są tak powszechne, że nie robią wrażenia.
Fabuła? Wygląda jak główny wątek z jedynki. Walka niebieskich z białymi. Oczywiście to tylko zwiastun, ale wygląda, jakby po tylu latach nikt nie miał pomysłu co zrobić i stwierdziło, że zrobią to samo, tylko poczekają z jej wypuszczeniem tak długo, aż wszyscy zapomną, o czym była jedynka.
Pewnie będzie to ogromny sukces kasowy, ale bardzo mnie ciekawi, czy tam samo duży sukces odniesie ten film wśród widzów.

pumba_14

I znowu "polaczkowe" narzekanie. Poczekaj na film, miast marudzić. Albo chociaż obejrzyj video na YT, gdzie eksperci porównują efekty z jedynki i zwiastuna dwójki, pokazując, jak technologia poszła do przodu. Może po prostu na ekranie komputera nie widać tej różnicy. Jednak jeśli poszukasz, znajdziesz zwiastun w jakości 4K, a nawet z 60 klatkami na sekundę. Polecam odpalić na dobrym telewizorze i szafa będzie grać.

kamilxxx09

opadu szczęki nie ma

ocenił(a) film na 8
pumba_14

zależy gdzie ogladales jedynkę, ja np. w IMAX 3D i żaden film 3d które oglądałem w następnych latach się już poziomem nie zbliżył do tej kapitalnej głębi obrazu z jedynki. Na to samo liczę w drugiej czesci - tego na trailerze nie zobaczysz, trzeba pojsc do kina i to nie na zwykly seans 2d tylko ten specjalnie przygotowany przez Camerona 3d

pumba_14

Podziwiam, jak ludziki z internetów są w stanie zrecenzować film an miesiąc przed premierą xD Tym bardziej, że trailery prawie nic nie mówią o historii, poza kilkoma szczątkowymi plotami fabularnymi.

A pisanie, że "Samo CGI, które nie wygląda powalająco" to już totalny szczyt ignorancji i niewiedzy :) Tak się składa, że niedawno odświeżyłem sobie pierwszego Avatara i CGI mocno się już zestarzało i widać, jaki nastąpił GIGANTYCZNY przeskok technologiczny między 2009 rokiem, a 2022. Choćby w płynności animacji, gdzie wiele postaci dalszego planu w Avatarze 1 ma albo animacje z mniejszą ilością klatek albo prostsze modele. Oraz w scenach, które nie miały potencjału takiego potencjału na rewatching, także używano prostszych modeli postaci (np. tu gdy Neytiri ratuje Jake'a https://youtu.be/yzMjsnUKEqY?t=125 widać, że w pierwszej chwili biegnie niskiej jakości model). I żeby nie było... To nie zarzut. Wtedy było to oszałamiające doświadczenie i nikt nie przejmował się tym, że za 13 lat ludzkie oko w 4K i 60fps-ach na 80-calowych telewizorach będzie w stanie wyłapać takie rzeczy. Także pisanie, że CGI nie wygląda powalająco w trailerach dwójki (TRAILERACH!!!) to naprawdę strzał w kolano.

Także - nie obraź się - ale straciłeś jedyną szansę, by milczeć na tym forum :D

ocenił(a) film na 9
pumba_14

Polecam wybrać się do najbliższego IMAX na seans 3D w Grudniu i zobaczyć na własne oczy ;)
To co widzisz na ekranie na YouTube (2d, 1080p w tragicznej kompresji) nie reprezentuje jak film wizualnie rozwala system na dużym ekranie w 3D.
Byłem niedawno na remasterze pierwszej części w IMAX 3D i pomiędzy napisami końcowymi zagrali 3 minuty podwodnych scen z Avatara 2 w 3D. Te podwodne sceny robiły konkretny opad szczeny i wygląda jak żaden inny blockbuster jakikolwiek widziałem w kinie(a sporo ich ogladam w IMAX), na wielki plus oczywiście. Więc trailer z YouTube tego nie oddaje nawet w 10% jak film prezentuje sie w kinie. Trailer z youtube miał kilka tych samych scen które widziałem w kinie w 3D więc mam porównanie.

darkan

polski IMAX można o kant tyłka potłuc, biedna rozdzielczość 2K... jeśli już oglądać to w Helios Dream

jack19

Ale w Heliosie nie masz tak dużego ekranu ani takiego nagłośnienia. A i 3D wypada gorzej niż w IMAX

ocenił(a) film na 9
jack19

Nawet jeśli nasze polskie sale IMAX nie maja najlepszysz 4k laserowych projektorów to i tak wrażenia z seansu w IMAX sa świetne. Nie ma porówania co do zwykłych sal i szczególnie efektu 3D. Jakbyś poczytał sobie zagraniczne fora tak jak r/IMAX to rozdizlczość w Xenonach jest bliska 2.9k jeśli chodzi o ostrość obrazu ponieważ wyświetlany jest on z dwóch projektorów jednocześnie. Chodze do IMAX dość czesto i mam porównanie do innych zwykłych ekranów w kinach.

pumba_14

ale dla filmwebu to magia xd

pumba_14

Film świetny, oczywiście znów można przeczytać że historia skopiowana z Pocahontas, że teraz to Syrenka 2 w kosmosie etc. Ale i tak najlepiej samemu ocenić > https://filmhit.pl/filmy-online/avatar-istota-wody-caly-film