PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 105752
5,8 83 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Film zachwyca widza pod względem efektów, krajobrazów, a co więcej zaciekawia go przedstawiony- nowy, inny świat- takie były moje odczucia po obejrzeniu filmu.

Kontrastują one jednak z licznymi błędami które nie mieszczą się na palcach u obu rąk- co więcej film wydaje się być nakręcony bez pomysłu.
Rozpoczynając przez scenę w której zostają pojmani dzieci Jacka, giną pomocnicy Quaritcha, którzy zachwile pojawiają się jak feniks z popiołów, idąc przez brak oporu na ataki Jacka i strzały z łuku Neytiri, nieumiejętny opór pracowników - tysiące niecelnych strzłów z bronii
palnych, a kończąc na duszeniu pod wodą i przeżycie tego wydarzenia przez Quaritcha. W finałowej scenie rodzina zostaje pozostawiona sama sobie, a lud wody znika bez śladu.

Przechodząc do fabuły z logicznego punktu widzenia atak na Jacka nie ma żadnego, sensu- skoro chciano przejąć tereny lud lasu- należało atakować lud
a nie rodzinę Jacka. Intrygujące jest również podejście pracowników statku, którzy walczą bez wytchnienia- całkowicie poświęcając swoje życia, a powód ich determinacji do walki z ludami nie zostaje ukazany. Przedstawiona relacja pająka z Quaritchem jest bardzo płytka, jednak Quaritch ratuje życie "syna" pod pretekstem posiadania dawnych wspomnień- a ten później ratuje go - już uduszonego, a
jednak żyjącego. Na koniec prawdopodobna śmierć całej rodziny jest spowodowana przez chęć pojedynku Jacka z Quaritchem (zamiast uciekać ten postanawia walczyć)- jego bezmyślnością i samolubnością i chęcią wyrównania rachunków. W końcowych scenach podsumowana zostaje relacja rodziny jako nierozerwalna- zawsze trzymają się razem, chodź Jack chwilę wcześniej naraża życie całej rodziny.

Film w moim odczuciu przypominał Diunę - genialne zdjęcia, ujęcia i krajobrazy- jednak fabuła wydawała się równie marna.
Pomimo to jeżeli macie wolne 3 godziny zachęcam do obejrzenia i wysnucia własnych wniosków.

Krytycznyty

" Na koniec prawdopodobna śmierć całej rodziny jest spowodowana przez chęć pojedynku Jacka z Quaritchem"

Tutaj nie masz racji. Jack wiedział, że jeśli nie zabije go od razu to jego rodzina i tak nie będzie miała spokoju.
Poza tym nie wiedział, że ta walka nie ma sensu bo i tak obydwaj muszą przeżyć żeby wyszła trzecia część i mogła zarobić kolejne miliardy ;-)

ocenił(a) film na 7
Krytycznyty

Mam dokładnie takie same odczucia. Piękna warstwa wizualna, scenariusz pisany na kolanie. Najgorsze jest to, ze zupełnie nie klei mi się główna nić fabularna.

Krytycznyty

Naprawdę absurdalne zarzuty świadczące o Twojej niewiedzy na sprawy dotyczące filmu ale też i inne tematy (psychologii, biologii itp.). O wszystkim już pisałem...jak jesteś zainteresowany to napiszę znowu.