PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 105752
5,8 83 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Jedynka nie była niczym nadzwyczajnym, więc dwójka też raczej nie będzie. Avatar jedyne co miał dobre to efekty (dlatego też filmowi dałem dość dobrą ocenę) bo fabuła... ekhm... delikatnie mówiąc była słaba i mega przewidywalna. Niemal zerżnięty schemat z "Król Lew 2".

DarkHunter

Zgadzam się. Mi fabuła skojarzyła się z Pocahontas.

maly123_91

A mi nie. Ma pare podobieńst jednak bardzo mało. A zresztą, pokażcie mi film który nie ma ani jednego motywu podobnego do innego filmu. Powodzenia.

kenexgro

oglądałem ostatnio Pocahontas i cholera nie wiem czy ona taka podobna do Avatara :D

kenexgro

No to pokażcie mi film który nie ma ani jednego motywu podobnego do innego filmu. Za trudne ?

użytkownik usunięty
kenexgro

Ok. Z czym Ci się kojarzy np. Forrest Gump?

"Gump odwiedza Jenny. Widzi jak dziewczynka ucieka z domu przed ojcem, który do tej pory ją molestował"
W ilu filmach córka jest molestowana przez ojca.
"Gump został napadnięty przez rówieśników"
Ile tego już było.

kenexgro

kenexgro, nie wysilaj sie. Właśnie Forrest Gump jest innowacyjnym i genialnym filmem. Avatar nie dorasta mu do pięt. Forrest Gump to chyba najlepszy film wszech-czasów.

użytkownik usunięty
DarkHunter

No właśnie:)

DarkHunter

Film gdzie człowiek z problemami ma farta. To było 999999999999 razy marni prowokatorzy.

kenexgro

Nie da się zrobić filmu, który by nie posiadał jakiegoś wątku, który był już wcześniej w innych filmach.

wojtek40i4

To próbuję wam powiedzieć. Więc dlaczego narzekacie na Avatara?

kenexgro

Bo ludzie w dzisiejszych czasach nie potrafią nic docenić czyt. zawsze znajdą się tacy co mają jakieś "ale..". Ocena zawsze jest i była kwestią gustu jednak znakomitość filmu nie polega na tym, że ma wspaniałą, unikatową fabułę tylko na tym, że dociera on do wszelkiego rodzaju warstw społecznych i je zadowala. To właśnie zyskał Avatar - fenomenalna oglądalność i duże zyski. Wzbudza to respekt wielu ludzi jak i zazdrość. Stąd to "ale...".

ocenił(a) film na 9
rapide

Doskonale się z tobą zgadzam rapide ;]

rapide

Ja także ;)

użytkownik usunięty
kenexgro

KEXENGRO - gadasz debilizmy. Mówisz o pojedyńczych motywach, to oczywiste np., że w prawie każdym kryminale policja będzie strzelać do przestępców a oni np. będą brali zakładników. To nawet musi być...
A "Avatar" ma problem taki, że nie daje od siebie żadnych pomysłów, inwencja twórcza kończy się na designie Na'avi, kilku stworków i tych latających gór czy co to tam było. To strona wizualna, piękna. Ale fabuła to wypisz wymaluj Pocahontas:
http://s.blomedia.pl/niezlekino.pl/20855/zz4b70bcca.jpg
Mało własnych pomysłów, dużo z "Pocahontas".

http://s.blomedia.pl/niezlekino.pl/20855/zz4b70bcca.jpg
HAHa - idealny dowód na plagiat! Pozwać Camerona do sądu!! XDD

Chociaż... mi się Avatar podobał (i to bardziej niż Pocahontas) to jednak to niestety plagiat, jak widać :/