PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 103 tys. ocen
7,2 10 1 103474
5,9 81 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Trzy godziny uczty dla zmysłów, piękna historia pokazana w magicznym klimacie. Druga część z pewnością lepsza niż jedynka.

ocenił(a) film na 8
stratofortress7

zgaduję 3D HFR, napisy czy IMAX 3D ? - raczej takiej opinii nie napisałaby osoba po seansie 2D ;-)

ocenił(a) film na 10
mnusul

Zgadza się, świeżo po seansie 3D.

ocenił(a) film na 8
stratofortress7

3D w zwykłym kinie czy w IMAX?

ocenił(a) film na 10
mnusul

imax

ocenił(a) film na 8
stratofortress7

Napisz proszę, trochę więcej. Jaki IMAX ? Parametry seansu, jakie miasto, kino. Co ci się podobało szczególnie w kontekście IMAX? Jaka jakość obrazu ? czytelność? Napisy w filmie 3D ? Przeszkadzały? Jak odbiór dźwięku i nagłośnienia ? Wybieram się do IMAX 3D, tylko wcześniej muszę ustalić w którym mieście jest najnowocześniejszy obraz i audio z IMAX w Polsce. Sam byłem na 3D, HFR,  napisy, w Multikinie i powiem było super. Na pewno lepszy odbiór audio / video niż Awatar 1 w 2009 roku w IMAX Sadyba, mimo mniejszego ekranu. 

ocenił(a) film na 10
mnusul

wydaje mi się ,że nie ma znaczenia czy multikino czy cinema city jakośc w tych kinach porównywalna . byłem w cinema Arkadii w 3D napisy i nie przeszkadzały w oglądaniu w ręcz przeciwnie. Dźwięk , super przestrzenny, wybieram się jeszcze raz na 4DX.

stratofortress7

w polsce jest tylko 6 kin IMAX i w Warszawie jest w Sadybie. wiec jesli ogladales cos w Arkadii to nie byl to IMAX. Avatara powinno ogladac sie w IMAXie jesli zalezy ci na najwyzszej "jakosci" pokazu

ocenił(a) film na 8
curryprogrammer

zgadzam się z przedmówcą. W Sadybie byłem na Awatarze 1 i mimo, że film mi się podobał, to technicznie miałem parę zastrzeżeń co do sali, jakości dźwięku z głośników, napisów. Może kolega doradzi, który IMAX jest w Polsce obecnie najnowocześniejszy lub który ma po modernizacji najnowszy sprzęt audio / video? Do takiego mam się zamiar wybrać. (Na razie biorę pod uwagę Łódź i Wrocław).

ocenił(a) film na 8
mnusul

co do IMAX - W Polsce sale IMAX® znajdziesz w kinach:
Cinema City Sadyba (Warszawa)
Cinema City Poznań Plaza (Poznań)
Cinema City Punkt 44 (Katowice)
Cinema City Łódź Manufaktura.
Cinema City Wroclavia (Wrocław)
Cinema City Zakopianka (Kraków)

ocenił(a) film na 8
mnusul

Ja mieszkam we Wrocławiu, więc byłem w CC we Wroclavii na seansie 3D IMAX HFR DUBBING PL. Siedziałem w ostatnim 13 rzędzie i miałem miejsce 24, więc nie na samym środku tego rzędu, ale też nie aż tak daleko od środka.

Nie mam jednak porównania z innymi kinami 3D, więc nie mogę powiedzieć, czy to taka wielka różnica ten IMAX, a inne 3D.

O ile polski dubbing był moim zdaniem całkiem przyzwoity, tak ogólne wrażenia z udźwiękowienia filmu były... mocno nijakie. Nie miałem złudzenia "otoczenia dźwiękiem", a efekty przestrzenne jakby nie do końca pasowały do wizualnych. Może to ze względu na miejsce jakie zajmowałem na sali? Miejsce było i tak najlepsze jakie udało mi się dostać w weekendzie premierowym.;)

Co do tego HFRu, to uczucia mieszane. W niektórych scenach było wrażenie gry komputerowej, w innych jakby filmu dokumentalnego, albo spektaklu teatralnego w telewizji. Takie trochę dziwne odczucie. Jednak sceny w wodzie, np. w tych oszklonych batyskafach były za to superrealistyczne, no i woda nigdy jeszcze nie wyglądała tak mokro.;)

To tyle ze szczegółów i drobnych w sumie mankamentów, bo ogólnie całokształt widowiska bardzo mi się podobał - ech, ta głębia i "żyleta" obrazu, oraz wrażenie bycia tuż obok centrum akcji - i mam zamiar pójść drugi raz. Tym razem będzie to seans 4DX 3D, dla odmiany z napisami.

ocenił(a) film na 8
gienek1

Dziękuję Ci za szczegółowe informacje.Tez się wybieram do takiego IMAXa.

ocenił(a) film na 8
stratofortress7

Nie mogłeś być w IMAX, bo  w Arkadii nie ma sali IMAX.  W Warszawie jest tylko w Sadyba IMAX. Byłeś pewnie tak jak ja w Multikinie na seansie 3D HFR napisy.

ocenił(a) film na 10
mnusul

A jakie to ma znaczenie czy IMAX czy co innego chodzi chyba tu o film , który jest arcydziełem wizualnym a nie o dźwięk , jakość jest cyfrowa obrazu i fonii a czy to wrocłam , warszawa , lublin czy lódź.

ocenił(a) film na 8
stratofortress7

Awatar 2 był robiony pod IMAX 3D HFR. Dlatego ktoś, kto wybrał się na ten film na seans 2D, nawet nie wie ile stracił. Znaczenie? wielkość ekranu., system dźwięku. To tak jakbyś zapytał jakie znaczenie ma klasa auta. Samochód klasy B vs klasy D lub premium. I to i to samochód, jednak wrażenia inne. Idź do IMAX 3D a potem podziel się wrażeniami. Sam też się wybieram. Dziś sprawdziłem i o dziwo, wg. informacji na stronach kina, W Sadyba IMAX jest seans w 3D HFR, napisy. Nie w każdym IMAX w Polsce tak jest.  W innych jest tylko 3D.