PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558178}

2022
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 105752
5,8 83 krytyków
powrót do forum filmu Avatar: Istota wody

Trzeba było czekać, ale warto było. Film ma bardzo dużo mocnych stron. Na co warto zwrócić uwagę?
Przede wszystkim co jest dość oczywiste efekty specjalne. Moment kiedy bohaterowie pierwszy raz wchodzą pod wodę robi duże wrażenie. Pod tym względem w mojej opinii film jest jeszcze bardziej efektowny niż pierwsza część.
Po drugie gra aktorska. Pod tym względem można jeszcze głębiej wpaść w ten niesamowity świat. Połączenie tego z dobrze stworzonymi postaciami, do których można się przywiązać, robi to świetną robotę.
Trzecia rzecz: poruszone wątki. Podobnie jak w pierwszej części, pojawia się problem ludzi najeżdżających planetę i niszczących przyrodę. Jednak tutaj widzimy także ukradzione z szybkich i wściekłych wątki rodziny, która jest najważniejsza.
Z minusów można dostrzec pewne naciągnięcia fabuły żeby była ciekawsza. Co mam na myśli ? Cel głównego antagonisty nie jest do końca logiczny tak jak i jego niektóre zachowania. Ja osobiście uważam że warto przymknąć oko na tego typu rzeczy, bo jak wiemy takie zabiegi często pojawiają się w scenariuszach i nie widzę sensu wytykać takich rzeczy a skupić się na lepszym Poznaniu fabuły. Więcej minusów raczej nie zauważam.
Podsumowując uważam że film delikatnie przebija pierwsza część co czyni go udanym sequelem. W kinie nie nudziłem się, poznawanie całkiem nowego oblicza Pandory dostarczyło mi bardzo dobrych wrażeń. Są sceny śmieszne, wzruszające, piękne i czasem zmuszające do zastanowienia się. Jak dla mnie zdecydowanie jeden z najlepszych filmów ostatnich lat. Czekam na trzecią część.