7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822964
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

...skąd Neytiri i jej rodzice znali angielski? Bo albo mam bardzo słabą pamięć, albo hm... ;)

adonae

Sigourney Weaver: Dr Grace Augustine prowadziłą na początku szkółkę dla Na'avi. Potem stosunki pomiędzy gatunkami się pogorszyły. Można w starym kontenerze zobaczyć 3-wymiarowe fotki ze starszych czasów.

ocenił(a) film na 10
adonae

Raczej słaba pamięć :D
W filmie było, że ludzie starali się edukować tubylców itp, prowadzili
jakieś szkoły (było widać tubylcze dzieci)...i myślę, że stąd właśnie znali
angielski...;)

użytkownik usunięty
adonae

żadne hm, Cameron nie jest tak głupi, by poinąć tak istotną kwestię
angielski znają ze szkoły dr. Augstine - którą prowadziła przed wątkiem z filmu.

ocenił(a) film na 9

Kwestia porozumiewania się pomiędzy różnymi rasami w tym filmie jest wyjaśniona i zamknięta a nie jak w przypadku District 9. Krewety coś brzdąkały a ludzie po angielsku u się dogadywali bez problemu :) Może ktoś potrafi to wyjaśnić ?

ocenił(a) film na 10

Grace uczyła w tej szkole przez 10 lat ale po incydencie z żołnierzami, którzy zabili siostrę Neytiri, innych Navi i ranili Avatara Grace w odwecie za zaatakowanie koparek wycinających las szkoła została zamknięta i stosunki luzi z Navi zostały zerwane.

ocenił(a) film na 10
adonae

Znali angielski ponieważ Neytiri prawdobodobnie chodziła do szkoły, w
której Dr. Augustine uczyła Na'vi angielskiego i możliwe że rodzice Neytiri
znają angielski także ze szkoły lub uczyli się od córki.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
adonae

jak to skąd znała angielski?
to oczywiste, po prostu oglądała wszystkie kamerówki z przedpremierowych pokazów zanim ktoś zdążył zrobić napisy pod dany film

ocenił(a) film na 9
sprocket73

skąd wiadomo, ze naitiri czy jak to sie pisze miała siostre?

ocenił(a) film na 9
sprocket73

skąd wiadomo ,ze nitiri czy jak to się pisze miała siostre?

ocenił(a) film na 9
diaza99

Za scenariusza który można ściągnąć (http://www.foxscreenings.com/media/pdf/JamesCameronAVATAR.pdf). Dr Grace opowiada o tym Jake'owi.
W filmie scena pominięta, ale wzmianka o szkole + zdjęcia dzieciaków w szkole są.

ocenił(a) film na 10
tomdef

Witam. Ten scenariusz mam już od 2-ch dni, dzisiaj dopiero zacząłem czytać. Słuchajcie, znalazłem wiele scen (bardzo ciekawych), których nie było w filmie. Niektóre wątki o wiele bardziej rozbudowane, wiele nowych.

Przykładowo:

Na samym początku filmu powinna być scena w barze (ktoś ją już opisywał na forum).

Zaraz po wylądowaniu Jake'a na Pandorze, odwiedzają tą opuszczoną szkołę Dr. Grace.

Scena na drugim poziomie Drzewa Domowego (gdy Jake wchodzi na wspólny posiłek, wzyscy siedzą w ogromnym kręgu, chwilę przed sceną na poziomie sypialnianym). Neytiri tłumaczy Jake'owi jak się wymawia jej imię, dosyć zabawna scena :)

Nie będę więcej rozpisywał, sprawdźcie sami. Warto!
Nic, tylko czekać na wersję reżyserską!