PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 816 tys. ocen
7,4 10 1 815774
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

AVATAR = DIUNA + TAŃCZĄCY Z WILKAMI !!!

ocenił(a) film na 7
rurabomber

Potrafisz jedynie chamsko burknąć - Jakbyś czytał, to byś wiedział! z góry zakładając, że nie czytałem. Do dupy taka konwersacja z Tobą.

ocenił(a) film na 7
martinez88

Bez urazy, ale skoro zadajesz pytanie "Co ma Avatar wspólnego z diuną?" wszystko wskazuje na to że albo nie czytałeś Diuny albo nie widziałeś Avatara.

ocenił(a) film na 7
rurabomber

Avatar ma więcej wspólnego z Pocahontas, niż z Diuną. I o tym chciałem z tobą porozmawiać, ale jak widać nie warto. Mniej bufonady chłopcze.

ocenił(a) film na 7
martinez88

Nie mów do mnie chłopcze, chłopczyku.

ocenił(a) film na 7
rurabomber

Nie mniej jednak bufon zostaje. Nie oceniaj ludzi z górki, bo można się na tym przejechać w życiu.

ocenił(a) film na 7
martinez88

Kiedy oceniłem kogoś z góry? Że napisałem że nie czytałeś, skoro wszystko na to wskazuje?

ocenił(a) film na 10
rurabomber

przeglądam ... nie zostałęś pojechany ... a się zbulwersowałeś na sarkastyczne podejście do Twojego tematu, miałeś prawo tak jak a ja do Twojej odpowiedzi (już cytowałem) Potem się obaj zezłościliśmy i tak poszło.
+40

ocenił(a) film na 10
kowalio

to była odpowiedź do rurabombera, strasznie nakładają się posty zwłaszcza przy przeskoczeniu na 2 stronę.

ocenił(a) film na 7
kowalio

Nie no były texty że temat nie na poziomi itd. Już się nie złoszczę ;D

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

Popróbował bym także poszukać podobieństw w plagiatach filmów o drugie wojnie światowej. Nakręcono z 1000 filmów o tym jak Polacy Walczyli z Niemcami, za każdym razem temat przewodni ten sam .... no albo w filach o miłości, w każdym facet zakochuje się w babce albo na odwrót.
Też mi podobieństwa. Czy to coś złego, że czerpie się dobre tematy z już istniejących? Pokazywanie jak okrutnie możę być na tej czy innej ziemi zawsze może posłużyć jako scenariusz do napisania na tym tle nowej historii.

ocenił(a) film na 6
kowalio

NIe mówię że to źle itp. Ja po prostu neguję pogląd jakoby takich
podobieństw nie było.
Czaisz?

Victor_Fw

a gdzie taki pogląd padł... skoro go negujesz... a może tak na zapas by nikt nie miał wątpliwości, że negujesz tak dla zasady

ocenił(a) film na 6
thengel

Padł nie chce mi się szukać, bo to nawet nie w tym temacie.

http://www.youtube.com/watch?v=UajX9NZlONE&feature=related
"And we all connected to each other" :D

Bo swoją drogą Avatar ma fabułę identyczną tylko przeniesioną do sf.
To już nie są podobieństwa.

Victor_Fw

ww 99% procentach wypowiedzi nikt nie neguje, że jest podobny, co więcej chetnie podawane są inne tytuły do których jest podobny - oparło się nawet o biblię - drzewo jako symbol w Raju - http://www.filmweb.pl/topic/1311465/Og%C5%82aszam+konkurs!!!!.html
jedyne co negują to to, że jest żywcem skopiowane i że jest to plagiat Pocahontas

ocenił(a) film na 6
thengel

Boże, przecież to jest żywcem skopiowane i przeniesione w przyszłość, nawet
mi się gadać o tym nie chce. Wszystko jest identyczne.

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

Po pierwsze, kopia ma być identyczna, a tutaj jest szereg rozbieżności, zarówno w postaciach jak też samej fabule. Jak już robicie porównania, to przynajmniej minimum opisu, gdzie jest podobne.

ocenił(a) film na 10
NommaD79

Oni tam latają statkami i tu też. Tam jest taki facet i tu też. I jest jeszcze taki zły, i tu też. I tam chcą coś cennego wykopać i tu też............ jasna cholera Herbert splagiatował większość kopalń koncernów wydobywczych w trzecim świecie. Czy On o tym wie?

ocenił(a) film na 7
ALIEN_K

Teraz się nabijasz, ale może odwołasz się do podobieństw wypisanych na poprzedniej stronie...

ocenił(a) film na 10
rurabomber

Naciągane w sposób maksymalny.

ocenił(a) film na 10
rurabomber

Tym sposobem to można przyrównać Matrix'a do Księgi Wyjścia.

ocenił(a) film na 6
NommaD79

Dałem ci filmik w którym wszystko jest, po co mam to pisać?

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Na wszelki wypadek:
http://www.youtube.com/watch?v=Wn84d2VUlvQ&feature=related

ocenił(a) film na 7
Victor_Fw

Jak się przyjrzeć podobieństwom to akarze się ża Avatar wcale nie jest "nową opowieścią"!

ocenił(a) film na 10
rurabomber

"może mi ktoś wreszcie odpowiedzieć na pytanie?

Nurtuje mnie jedna sprawa...

Załóżmy, że Neytiri zajdzie tam kiedyś w ciąże.

Podczas ciąży będzie się kochać z Jakiem. Jeśli będą łączyć się warkoczami, to czy ona będzie czuł też ruchy dziecka, bicie jego serca?

Sam nie wiem do końca jak oni sobie przekazują miłość, przez łączenie warkoczami czy jak ludzie... "

Warkocz służy im do budowania więzi, oraz jest to dodatkowe przeżycie silne erotycznie.

Myślę, że Jake czuł by ruchy dziecka, skoro czuje poprzez połączenie się warkoczem z Ney to co ona ;-)

Tk myślę, może ktoś mnie poprawi ;-)

ocenił(a) film na 10
rurabomber

czaje, oczywiście, że są, chyba nic w tym złego i nawet dobrze. Pomiędzy Diuną i Tańczącym ... niespecjalnie. Jedno tylko mnie poruszyło w Avatarze, to to, że nie pokazali nic o okrucieństwie NA'Vi. Indianie, Aztekowie, i wszystkie gnębione ludy przez Holendrów, Hiszpan, czy Angoli były nie mniej okrutne od nich samych (dobrze pokazane w Apocalipto) więc tak na prawdę można powiedzieć, że sami zasłużyli na ten los, ale NA'Vi ...? chyba niepotrzebnie zostali pokazani jako nacja wolna od całego tego "dresiarstwa". To zupełnie dla mnie zmienia zakres porównań. Często jak widzę pogląd, że to plagiat a to już nie znaczy, że dobrze.

ocenił(a) film na 7
kowalio

Porównując do "Tańczącego z wilkami" miałem na myśli chyba to co ludzie mają na myśli porównując do Pocahontas.

rurabomber

Porównanie do ,,Tańczącego z Wilkami'' jest jak najbardziej trafne, co nie jest moim zdaniem negatywne. Oba filmy zbudowano w oparciu o ten sam schemat.

W Avatarze jest schemat, ale barzo dobrze dopracowany i pozbawiony nieścisłości.

ocenił(a) film na 7
Solidus_Snake

Ja też nie wartościuje tylko stwierdzam fakt. Szkoda że tak mało z Was to rozumie.

ocenił(a) film na 7
rurabomber

Solidus_Snake - oczywiście nie był to zarzut. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
rurabomber

Cameron w wywiadach wyraźnie mówił, że inspirował się "Zabawą w Boga", "Tańczącym z wilkami" i "książkami SF przeczytanymi w dzieciństwie" i wieloma innymi rzeczami.

http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2009/08/james-cameron-the-new-trek-r ocks-but-transformers-is-gimcrackery.html

http://www.ew.com/ew/article/0,,20007998,00.html

http://www.darkroastedblend.com/2009/12/10-possible-sources-of-avatar-in.html

Causa finita.

ocenił(a) film na 10
rurabomber

Czemu nie możecie po prostu cieszyć się tym filmem.

Ciągle tylko jakieś... ALE!

Ale to..., ale tamto....

Tyle mamy zmartwień w życiu, po co stwarzać, wynajdywać nowe problemy.

Film jest tak piękną odskocznią od naszej rzeczywistości, dajmy się choć na chwilę zapomnieć. BEZ ŻADNEGO...ALE!

ocenił(a) film na 6
Isabelka

Żadną piękną odskocznią, zachwycacie się byle shitem tylko dlatego że jest
kolorowy.