7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822924
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Film jest wspaniały!Obawiałem się że przez większą część jest nudny tak jak nie którzy piszą ale to nie prawda. Pierwsza połowa filmu gdzie Jack poznaje Pandore i Na'vi w niczym nie ustępuje drugiej połowie gdzie przechodzimy do otwartego konfliktu. Wykreowany świat jest przepiękny i nigdzie nie można dostrzec komputerowej roboty. Fabuła może nie jest odkrywcza ale jak najbardziej trzyma się kupy i nie ma czego się tu czepiać bo żyjemy w czasach kiedy wszystko już było. Nie rozumiem też wypowiedzi że film to same efekty bez żadnego przesłania, akurat ja widze to przesłanie bardzo wyraźnie. Film pokazuje odwieczne podejście ludzi do obcych, własny egoizm i żądze pieniądza. Może to nic odkrywczego ale nie można zaprzeczyć że film ma oprócz wymiaru 3D także wymiar moralny:) Co do efektów to nigdy nie uwierzę w reklamy pokazujące jak rzeczy wyskakują z ekranu, całe 3D polega głównie na różnicy odległości między przedmiotami czy postaciami. Niektóre kina nie były budowane ściśle pod projekcje 3D i dlatego trzeba jeszcze usiąść w odpowiednim miejscu żeby naprawde dostrzec te efekty ale jeżeli ktoś uważa że efektów nie ma to niech spróbuje obejrzeć film bez okularów:) Podsumowując, film absolutnie niesamowity co najlepiej oddaje fakt, że trwa prawie 3 godziny ale czułem się jakby minęły raptem standardowe 2 godziny.

użytkownik usunięty
norman7770

film jest wspaniały i swoją magią potrafić zaczarować ludzie bez względu na wiek. :) W tym tygodniu zamieszczę swoją obszerną recenzję.