7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822491
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jak sądzici, czy będzie różnica w odbiorze Avatara w IMAX i np. w Multikinie?.
pozdro

ocenił(a) film na 8
jarsson1214

jest już taki temat:
http://www.filmweb.pl/topic/1258406/film+roku+w+3D%2C+ale+napewno+nie+w+Helios.h tml

ocenił(a) film na 10
jarsson1214

Na granicy błędu statystycznego. Ale jeśli chodzi o ten film, na pewno można pójść i na imax 3D i na dolby digital i sobie porównać :) Jeśli jednak ktoś nie może iść do imaxa, to nie sądzę, żeby cokolwiek tracił.

Negative

To ty chyba nigdy w Imaksie nie byłeś, stary.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

Na 3d w imaxie nie byłem. Ale byłem na avatar day i jakoś nie był w imaxie tylko w normalnym kinie, tak samo jak inne przedpremierowe pokazy.
Natomiast byłem na TDK w imaxie i było to kompletnie zbędne. Różnica w rozmiarze ekranu w stosunku do największych ekranów w warszawskich kinach jest kompletnie do pominięcia.
A jeśli chodzi o niesamowite 3d w imaxie, to racze chodzi o sposób realizacji filmów dla imaxa a nie o ich sposób wyświetlania.

Negative

Otóż nie, a skoro, jak sam mówisz, nie widziałeś, to... nie wiesz o czym mówisz.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

A ty nie widziałeś 3d w dolby digital, wiec skoro nie widziałeś to może się nie wypowiadaj bo nie wiesz o czym mówisz?

Na imax jest straszny hype i dużo można się na filmwebie naczytać "tylko imax" itd, tylko nigdzie nie jest to absolutnie niczym podparte. Najsensowniejsza wypowiedź dotyczyła przewagi imaxa dotyczyła rozmiaru ekranu i ponoć korzystniejszego ustawienia foteli.

Poza tym najczęściej chwalone filmy imaxowe to są właśnie już te wykonane w fusion 3D, które do tej pory nie były wyświetlane w innych kinach i to jest jedyna realna przewaga imaxa.

Bo jeśli porównujemy 3d z kreskówki gdzie 3d jest osiągane zapewne poprzez przetworzenie obrazu 2D, coś pewnie jak system 3D nvidii, do fusion 3D które już było w imaxie... To to porównanie nie ma żadnego sensu.

Teraz i w imaxie i w normalnym kinie będzie wyświetlany film stworzony w tej samej technologii, jedyna różnica to sposób wyświetlania, a zdarzyło mi się czytać że dolby digital jest nowsze i dużo lepsze od wiekowego systemu imaxa, w dodatku nie powodując zmęczenia oczu.

Negative

Tak jak mówisz.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

tzn? :)

Negative

Tzn. nie mam ani potrzeby, ani ochoty, ani żadnego interesu w tym, żeby cię do czegokolwiek przekonywać. Wbrew temu co mówisz ja widziałem 3D i w Imaksie (nawet w obu rodzajach) i w "zwykłych" kinach (żadne szczególne osiągnięcie, po prostu stwierdzam fakt). Tak czy owak życzę udanego seansu.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

Widzisz, i nie zrozumiałeś co napisałem :)

Porównujesz fusion 3D w imaxie które już widziałeś, do disney 3D albo czegoś takiego. Dopóki nie zobaczysz fusion 3d w imaxie i normalnym kinie nie masz o czym mówić, możesz sobie tylko gdybać. A akurat fusion 3d w normalnym kinie nie zobaczysz dopóki nie zobaczysz avatara, więc nie wiem po co się rzucasz?

Pytanie: Skoro różnica w wyświetlaniu ma takie kolosalne znaczenie wg ciebie, dlaczego cameron zajął się konstruowaniem nowego systemu rejestrowania obrazu a nie jego wyświetlania?

Negative

Zrozumiałem. Ty też tylko sobie gdybasz. Jak mówiłem, z Bogiem.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

Oczywiście, że ja sobie gdybam, po to jest forum i takie pytania, żeby sobie akademicko podyskutować, jeśli nie masz na to ochoty to po co w ogóle zaczynasz?

ocenił(a) film na 8
Negative

Negativ muszę przyznać ci Positiv. zgadzam sie z toba w 100%

Negative

Co nie zmienia faktu, że, jak sam mówisz, 3D w Imaksie nie widziałeś. Ja bym go w takiej sytuacji tak szybko nie skreślał. Ze swojej strony polecam i to by było na tyle.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

Nigdzie nie skreślam, bo akurat na pierwszy seans idę do imaxa. Trochę też dlatego, że już w cinema city widziałem jak avatar będzie wyglądał i teraz jestem ciekaw czy będzie jakaś różnica w imaxie. Ale jeśli ktoś chce jechać 200 km żeby zobaczyć avatara w imaxie, to ja mu to raczej odradzam. To tak jakby zadupcał 200 km, żeby obejrzeć film nie na 42" LCD tylko na 50".

Negative

"To tak jakby zadupcał 200 km, żeby obejrzeć film nie na 42" LCD tylko na 50"

Porównanie, na które ja, zataczając pełne koło, powiem: to ty chyba nie byłeś w Imaksie, stary (na 3D). Tym samym mogę się już naprawdę odmeldować.

ocenił(a) film na 10
Negative

Jedna kwestia, przy wyborze seansu w zwykłym multipleksie warto przejrzeć podczas rezerwacji wszystkie sale, bo np. seans o 13 będzie w sali która ma 14 rzędów i około 30-kilka miejsc na rząd, a seans o 16 w sali 9 rzędów i 20-kilka miejsc na rząd. Naturalnie im większa sala tym lepiej :)

ocenił(a) film na 8
Negative

wyluzujcie - to jest dopiero 3 wymiar humoru:
http://www.youtube.com/watch?v=QOj618Dxdrs

ocenił(a) film na 10
Negative

StreetSamuraj, spełnij w końcu swoją obietnicę.

ocenił(a) film na 9
jarsson1214

Ide w piatek do IMAXa, wiec na pewno napisze jak bylo. :)