Wybieram się na wersję 3D do Imaxa w Katowicach. Słyszałam jednak negatywne opinie co do jakości. Proszę o Wasze wrażenia!
W imax w k-cach byłem 2x. Na wersji digital 3d też 2 x na sali 5 w silesii. 1 x na 2d.
Wrażenia?
W tej chwili już wiem, że dobrze się stało, że zacząłem od imaxa.
Ale najpierw różnice:
1. NAPISY
3d: Napisy w kolorze żółtym, w wersji 3d, które pojawiają się w "inteligentny" sposób, czyli jeżeli np w danej chwili w prawym dolnym rogu ekranu na pierwszym planie pojawia się coś, co mogłoby je zasłonić, napisy pojawiają się w lewym dolnym rogu ekranu. Poza tym, jeżeli w filmie mówi się w języku Navi, napisy pojawiają się kursywą w języku polskim
Imax: Napisy w kolorze białym, w 2d, mała czcionka na dole ekranu, a kiedy tłumaczone są słowa w języku Navi, pojawiają się żółte napisy po angielsku i w tym samym momencie polskie białe napisy po polsku.
2.Ekran.
3d: siedząc w 7 rzędzie (czyli bardzo blisko) miałem wrażenie sporej odleglości od ekranu i chciałoby się być bliżej. Niestety, okulary ledwo pokrywały caly ekran z tak bliskiej odległości i w momentach, kiedy obraz był bardzo jasny (niebo itp) po prawej i po lewej obraz się rozmywał w jakeś dziwne czerwonawe widmo. Poza tym, cały czas widzisz prostokątny ekran i jego brzegi a oprócz tego zarysy foteli i głów osób siedzących przed tobą
Imax: siedząć w 7 rzędzie na środeczku (najlepsze rzędy w imaxach to 7-9) widzisz TYLKO obraz. Nie widzisz brzegów ekranu, ludzi, foteli etc. Jesteś jakby wewnątrz tego co oglądasz. Nic się nie rozmywa.
3. Kolory i ostrość.
3d: miałem wrażenie, że w 3d obraz jest trochę ostrzejszy, kolory w obu wersjach tak samo nasycone.
Imax: czasami dało się odczuć trochę pixeli w obrazie, ale nasycenie kolorów ok.
4. Wrażenia.
3d: Cały czas masz świadomość przebywania w sali kinowej
Imax: Ja kilka razy odleciałem na Pandorę całym sobą. kilka razy złapałem się na tym, że gęba mi się śmieje i nawet o kawie zapomniałem;)
Podsumowując: polecam zdecydowanie Imaxa, jeszcze tylko muszę się przejechać do Imaxa do Manufaktury w Łodzi (tam jedyny w Polsce cyfrowy) i wtedy się wypowiem który lepszy, ale na 100% Imax.
A na 2d nie idź:)
Ann zapraszam tutaj http://www.filmweb.pl/topic/1282701/WSP%C3%93LNY+SEANS+-+FANI+%C5%81%C4%84CZMY+S I%C4%98!!!+%29%29%29%29.html?page=2 wybieramy się większą grupką także do IMAXa w Katowicach zapraszam z nami :)
Stanowczo odradzam IMAX. Jedyny IMAX w Polsce, w którym Avatar będzie wyglądał w porządku to IMAX Łódź - tam wdrożono cyfrową projekcję, wszystkie inne kina IMAX w Polsce bazują na technologii analogowej.
Więcej na ten temat:
http://film-fx.blogspot.com/2009/12/dlaczego-czowiek-ma-pare-oczu-gdy.html
Byłem w IMAXie w Katowicach i w CC (Silesia) w Katowicach. Jakbym miał się wybrac po raz trzeci to do CC, tylko siadłbym bliżej (np. 3 rząd sala 7) tak mi sie teraz wydaje optymalnie.
W ogóle dziwna sprawa, nie wiem czemu mnie ciągnie trzeci taz do kina na ten sam film... ciągle jestem pod wrażeniem.